Bet suteikė progą dėmesio centre atsidurti prieš pat rinkimus savo garbę ir orumą teisme ginti sumojusiam Seimo nariui Povilui Urbšiui.

Bylinėsis dėl komentaro

Seni priešai – parlamentaras Povilas Urbšys ir kadaise jo už korupcinius nusikaltimus pričiuptas, bet juokingai maža bausme atsipirkęs buvęs Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas stos į dvikovą teisme. Kompiuterių specialistu Panevėžio Rožyno progimnazijoje dirbantis S. Karčinskas neįvertino savo kolegų kompiuterininkų galimybės išsiaiškinti komentarų internete autorius.

P. Urbšys privataus kaltinimo tvarka Panevėžio apylinkės teismui įteikė skundą – prašo S. Karčinską nuteisti už šmeižiamą ir niekinamą komentarą, brūkštelėtą po viename portale įdėta „Sekundės“ dienraščio publikacija.

Nors policija, užtikusi komentaro autoriaus pėdsakus, tyrimą baigė dar sausį, antros kadencijos Seime sieksiantis P. Urbšys pamokyti S. Karčinską nutarė tik dabar, kai iki rinkimų nebeliko nė poros mėnesių. Teismui atvertus šmeižto bylą dėmesio centre atsidursiantis P. Urbšys aiškina, kad kone rinkimų išvakarėse bylinėtis nusprendė norėdamas užbėgti už akių esą kompromato prieš jį ieškantiems poliniams oponentams.

Policijoje mėtė pėdas

„STT vadovavo finansinis aferistas P. Urbšys, kuris susiveikė milijoną litų per savo sodybą į savo kišenę“, – už komentarą vienoje interneto svetainėje po straipsniu S. Karčinskui gresia ne tik didele gėda, bet ir bauda.

Tokį įrašą aptikęs P. Urbšys kreipėsi į teisėsaugą dėl šmeižto. Virtualioje erdvėje palikti šmeižiko pėdsakai pareigūnus atvedė pas S. Karčinską. Nustatyta, kad jam priklauso kompiuteris, iš kurio rašytas komentaras, ir IP adresas. Pats S. Karčinskas, iškviestas į policiją paaiškinti situacijos, painiojosi.

„Neigti neneigia, bet ir nepripažįsta. Tačiau pareigūnams jo pozicija nebėra aktuali. Kadangi kompiuteris priklauso S. Karčinskui, jis ir atsakingas už tai, kas iš jo parašyta“, – teigė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Rasa Černauskaitė.

Tiek išsiaiškinusi policija savo darbą atliko – P. Urbšiui pasiūlyta pačiam spręsti, ar kreiptis į teismą. Jei S. Karčinskas bus pripažintas kaltu dėl šmeižto, jam gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Pareigūnus kaltina nekompetencija

Nors tyrėjų išvadų P. Urbšys sulaukė dar sausį, savo garbe ir orumu susirūpino tik artėjant rinkimams. Parlamentaras neslepia, kad jo skundas teismui – rinkimų kampanijos dalis: išgirdęs, kad prieš jį renkamas kompromatas.

„Reaguoju į kalbas, kad politiniai oponentai nori rinkimų kampanijoje paskleisti šmeižikišką informaciją, esą sodybos dovanojimo valstybei aplinkybės buvo neskaidrios. Nereagavimas į informaciją, kad galėjau pasisavinti valstybės pinigus, būtų tarsi to patvirtinimas“, – prieš rinkimus įvaizdžiu susirūpino parlamentaras.

Jis neslepia turįs pretenzijų ir S. Karčinsko virtualiais pėdsakais sekusiems policijos pareigūnams.
Pasak P. Urbšio, iš tyrimo medžiagos matyti, kad S. Karčinskas, iškviestas į policiją, per pirmą pokalbį patvirtino rašęs ir netgi galintis pateikti dokumentus, pagrindžiančius seimūną įžeidusių žodžių teisingumą. Tačiau iškviestas antrąjį kartą pradėjo kalbėti nieko nežinantis apie komentarą.
„Mane nustebino pareigūnų nekompetencija. Jei žmogus prisipažįsta padaręs nusikalstamą veiką, jis mažų mažiausiai turėjo būti apklaustas specialiuoju liudytoju“, – nepatenkintas parlamentaras.

Dovanojo bibliotekai

Senelio brolio, paskutinio tarpukario nepriklausomos Lietuvos užsienio reikalų ministro Juozo Urbšio, sodybą valstybei – G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekai P. Urbšio šeima padovanojo 2008-aisiais. Restauruotoje sodyboje dabar įkurtas Juozo Urbšio visuomeninės minties ir kultūros centro muziejus.

Tais pačiais metais, iki dovanojimo sutarties sudarymo, sodybai rekonstruoti valstybė buvo skyrusi 450 tūkst. litų. Jos savininkas turėjo prisidėti 50 tūkst. litų. Iš tos pačios programos buvo finansuojamas ne vieno privataus dvaro Lietuvoje atstatymas. Kad valstybė suteiktų paramą J. Urbšio sodybai restauruoti, tuo metu iniciatyvą rodė ir Panevėžio rajono savivaldybė – rašė raštus Kultūros bei Užsienio reikalų ministerijoms.

Tačiau, anot P. Urbšio, tuo metu išaugo nekilnojamojo turto ir statybų kainos, o peržiūrėjus sąmatą paaiškėjo, kad sodybos rekonstrukcijos išlaidos išaugs dvigubai – iki milijono litų. Politikas kategoriškai neigia kalbas, esą turėjęs finansinės naudos. Gavęs valstybės paramą, sodybą iš karto padovanojęs bibliotekai.

„Pinigai buvo pervesti ne į mano asmeninę, o į bibliotekos sąskaitą“, – teigia P. Urbšys.


Valdininką vadino Kristumi

Kad Seimo narys ryžosi paskutinius mėnesius iki rinkimų išnaudoti bylinėdamasis teisme su S. Karčinsku, šiam buvo naujiena. Vis dėlto jis nepanoro paaiškinti, kas, be paties, iš jo kompiuterio galėjo išvadinti buvusį STT pareigūną aferistu.

„Aš nekomentuoju tada tokių dalykų. Ką aš… Nežinau ligonių. Komentarų nebus“, – nepaaiškinęs, kas yra tie ligoniai, pokalbį nutraukė S. Karčinskas.

Kadaise iš Savivaldybės S. Karčinską su antrankiais išvedusiems Panevėžio STT pareigūnams vadovavęs P. Urbšys juokauja, kad šis žmogus pravardes mėgstantis.

Kai Panevėžio savivaldybėje buvo užčiuopta kyšių iš verslininkų reikalavusių aukštų valdininkų suburta nusikalstama grupuotė, jų pokalbių klausęsi pareigūnai turėjo griūti iš juoko. Mat valdininkai reikalus derino vienas į kitą kreipdamiesi originaliomis pravardėmis. S. Karčinskas sutiko būti vadinamas Kristumi.

Korupcijos byloje taškas nepadėtas

S. Karčinskas su P. Urbšiu, akivaizdu, turi nesuvestų sąskaitų. Seimo narys vadovavo Panevėžio STT, kai Panevėžio savivaldybę sudrebino Lietuvoje dar neregėto masto korupcijos skandalas. STT pareigūnai ir prokurorai skelbė valdžios rūmuose užčiupę ne šiaip pavienius kyšininkus, o visą nusikalstamą grupuotę, dirbusią sutartinai. Trys valdininkai – tuometis vicemeras Kastytis Vainauskas, S. Karčinskas ir skyriaus vedėjo pareigas ėjęs Mykolas Buzys – buvo apkaltinti reikalaudavę kyšių iš verslininkų, dalyvaudavusių viešųjų pirkimų konkursuose Savivaldybės užsakymams gauti.

Trylikos statybos įmonių vadovai, įsivėlę į fiktyvius ar neskaidrius viešuosius pirkimus Panevėžio savivaldybėje, teismo buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, nes visiškai pripažino savo kaltę. Pagrindiniu bylos liudytoju buvęs M. Buzys nuteistas 1,5 metų laisvės atėmimu, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams.

Tačiau labiausiai tokio triukšmingo korupcinio tyrimo finalas turėjo pralinksminti K. Vainauską ir S. Karčinską. Vadinamosios nusikalstamos grupuotės organizatoriai praėjusių metų sausį Panevėžio apygardos teismo buvo nuteisti tik dėl kyšininkavimo. Abiem skirta po 8 mėnesius laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant metams.

Vis dėlto nuteistieji dar negali atsipūsti. Tokį teismo sprendimą Panevėžio apygardos prokuratūra yra apskundusi Lietuvos apeliaciniam teismui. Skundą numatyta nagrinėti kitą mėnesį.