Susitikime bus diskutuojama, kas profsąjungų atstovams nepriimtina Darbo kodekse ir ką bendru sutarimu būtų galima pakeisti, BNS informavo Vyriausybė.

Į susitikimą pakviesti Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, profesinės sąjungos „Solidarumas“ ir Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos atstovai.

Liepos pradžioje prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo dalį Seimo priimto naujojo Darbo kodekso straipsnių. Ji pareiškė, kad parlamentas nesiskaitė su socialiniais partneriais.

„Būtent tai, kad nebuvo atsižvelgta į tai, kas jau buvo sutarta taip pat ir socialiniame komitete, kad buvo padaryta maksimaliai grubiai, pervažiuojant per visus socialinius partnerius, nesiskaitant su tuo, kas jau buvo pasiekta, mane tai nustebino. Tas visiškas nužmogėjimas valdžios“, – interviu „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Vasara tiesiogiai su D. Žeimyte“ sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, naujasis Darbo kodeksas nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir įteisina darbdavių dominavimą. Šalies vadovė pasiūlė Seimui atsisakyti vadinamųjų nulio valandų darbo sutarčių, griežčiau riboti terminuotas sutartis nuolatinio pobūdžio darbui, numatyti didesnes išeitines kompensacijas.

Seimo priimtame Darbo kodekse supaprastintas darbuotojų atleidimas, sumažintos išeitinės išmokos, padidintas leistinų viršvalandžių skaičius, numatyta platesnė darbo sutarčių tipų įvairovė. Vyriausybė sako, kad darbo santykių reforma leis pritraukti investicijų ir sukurti naujų darbo vietų. Kritikai tvirtina, kad kodeksas palankus tik darbdaviams, o darbuotojų apsauga smarkiai sumažinta.