„Mūsų įstatymai labai aiškiai apibrėžia ir (....) įstatymas kalba apie tai, kad atstatydinti tarnybos vadovą, kurį paskyrė Vyriausybė, gali Ministras Pirmininkas ir tik jis. Tad iš tiesų ministrė (žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė, -ELTA.) apie tai ir kalbėjo, aš pati girdėjau ne vieną kartą, kad ji neturi pagrindo atleisti vadovo. Visos galimybės, kada galima atleisti, yra išrašytos įstatyme, jų sąrašas yra baigtinis, ir, jeigu prokurorai patys nesikreipia dėl nušalinimo, tai atstatydinimą gali padaryti Ministras Pirmininkas pagal įstatymus“, – interviu „Žinių radijui“ trečiadienio rytą sakė Seimo Pirmininkė.

Seimo vadovė nevertino J. Miliaus tinkamumo toliau eiti pareigas, bet paragino Premjerą šio klausimo nediskutuoti viešojoje erdvėje, o spręsti jį dalykiškai – kaip Vyriausybės vadovui kartu susėdus su ministrais ir išsiaiškinus situaciją.

ELTA primena, kad žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė trečiadienio rytą susitinka su Premjeru A. Butkevičiumi ir aptaria situaciją dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo J. Miliaus, kuriam pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, tinkamumo toliau eiti pareigas.

VMVT vadovas J. Milius iš žemės ūkio ministrės V. Baltraitienės jau yra sulaukęs siūlymo trauktis iš pareigų, tačiau savo sprendimo dar nepranešė. Trečiadienį ministrė ketina susitikti su iš atostogų grįštančiu Premjeru ir aptarti situaciją. Pasak ministrės, nėra sutarta dėl galutinio termino, iki kurio J. Milius turėtų apsispręsti.

Savo sprendimą siūlyti J. Miliui trauktis iš pareigų V. Baltraitienė grindė siekiu suvaldyti viešojoje erdvėje po bakterijomis užkrėstų koldūnų skandalo kilusį chaosą.

Ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu atliekantys prokurorai, atsižvelgdami į tai, kad VMVT vadovas J. Milius atostogauja, mano, kad šiuo metu netikslinga spręsti klausimo dėl jo nušalinimo nuo pareigų. Sprendimus dėl J. Miliaus tinkamumo toliau eiti pareigas turės priimti Vyriausybė – VMVT vadovas skiriamas ir atleidžiamas Vyriausybės nutarimu.

Kreipsis į Generalinę prokuratūrą

Vyriausybė kreipsis į Generalinę prokuratūrą prašydama papildomos informacijos dėl Jono Miliaus ir tada priims sprendimą dėl galimybės jam toliau eiti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo pareigas. Jis pats, pasak žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės, trauktis neketina, nes yra įsitikinęs, kad jokių pažeidimų nepadarė.

„Mes priėmėme sprendimą kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad pateiktų papildomos informacijos, kuri leistų Vyriausybei svarstyti klausimą dėl galimo nušalinimo nuo einamų pareigų“, – sakė Premjeras Algirdas Butkevičius po susitikimo su žemės ūkio ministre, per kurį buvo aptartas J. Miliaus galimybių toliau eiti pareigas klausimas.

Ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu atliekantys prokurorai, atsižvelgdami į tai, kad VMVT vadovas J. Milius atostogauja, mano, kad šiuo metu netikslinga spręsti klausimo dėl jo nušalinimo nuo pareigų. Sprendimus dėl J. Miliaus tinkamumo toliau eiti pareigas turės priimti Vyriausybė – VMVT vadovas skiriamas ir atleidžiamas Vyriausybės nutarimu.

ELTA primena, kad J. Miliui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, jam skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti iš šalies. Į teisėsaugos akiratį taip pat pateko ir Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis, kurį prokurorai apklausė kaip specialųjį liudytoją dėl prekybos poveikiu ir dokumentų klastojimo, tačiau šis parodymus duoti atsisakė.

Kratos ir poėmiai buvo atliekami ne tik pas J. Milių bei P. Gražulį, bet ir šaldytus maisto produktus gaminančioje įmonėje „Judex“. VMVT penktadienį pranešė, kad gavus iš teisėsaugos informacijos apie „Judex“ produkcijoje nustatytą taršą – salmonelių ir ešerichijų bakterijas – įmonės veikla yra laikinai stabdoma.

Įmonėje „Judex“ dirba nemažai P. Gražulio artimųjų, tačiau pats politikas šios bendrovės akcijų neturi.