Ministrė teigė šiandien kalbėjusi su J. Miliumi ir pasiūliusi jam trauktis pačiam, jis į tokį siūlymą atsakė, kad pagalvos.

„Pirmiausiai noriu pasakyti, kad jokio teisinio pagrindo atleisti J. Milių neturiu, jam galioja ne valstybės tarnybos įstatymas, o darbo kodeksas ir jis yra įstaigos prie Vyriausybės vadovas, t. y. Pareigūnas, kuriam visai kiti teisės aktai galioja. Atsižvelgiant į tai, kas vyksta šiandien viešojoje erdvėje, kiek yra politikuojama ir kiek keliamas skandalas ir kaip tai gali atsiliepti pačios Veterinarijos tarnybos prestižui, kiek gali turėti įtakos panikos pasėjimui vartotojams, kad sukeltas nepasitikėjimas maisto saugos sistema. Aš į tai atsižvelgdama ponui Miliui pasiūliau pasitraukti“, - kalbėjo V. Baltraitienė.

Pasak žemės ūkio ministrės, J. Milius teigė pagalvosiantis dėl atsistatydinimo: „Jis žino, aš su juo kalbėjau. Pati jį išleidau ir atostogų, nes prokuratūra nesikreipė į teismą dėl jo nušalinimo, o jam yra apribojimas bendrauti su tam tikrai žmonėmis, tai aš neįsivaizduoju, kaip vadovas gali dirbti nebendraudamas. J. Milius sakė, kad pagalvos apie tokį pasiūlymą, sakė, kad aš turiu teisę siūlyti. Kol kas aš jo sprendimo neturiu.“

V. Baltraitienė negalėjo atsakyti, kiek konkrečiai laiko pagalvoti turi J. Milius: „Mes nesutarėm konkrečiai, kiek laiko jis gali galvoti, trečiadienį susitinku su premjeru, pateiksiu jam visą informaciją, ką turiu, bet siūlymo atleisti iš darbo nebus. Su Miliumi kalbėjau šiandien, manau, kad kitą dieną susisieksiu ir išgirsiu, koks jo sprendimas yra.“

Pasiūlymų premjerui neturi

Žemės ūkio ministrė teigė neturinti jokių pasiūlymų premjerui, nes J. Miliaus atleisti neleidžia teisinės priežastys.

„Trečiadienį būsiu pas premjerą ir manau, kad kitą sprendimą turi priimti premjeras. Aš neturiu jokių pasiūlymų premjerui, aš ir negavau tokio pavedimo. Aš gavau pavedimą žodžiu penktadienį, kad pateikčiau visą turimą informaciją, apie tai, kas vyksta. Veterinarijos tarnyba ir pateiks nuo pat 2014 metų informaciją, kokie patikrinimai buvo daromi šitoje įmonėje („Judex“ įmonėje - DELFI) palyginti su kitomis įmonėmis. Ir kokie pažeidimai buvo rasti Veterinarijos tarnybos. Tą, ką rado prokuratūra ir ikiteisminį tyrimą vykdantys pareigūnai, mes tos informacijos neturim, tos informacijos neturi ir Veterinarijos tarnyba“, - kalbėjo V. Baltraitienė.

Paklausta, kaip vertina siūlymus perduoti Veterinarijos tarnybą į Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldumą, ministrė teigė nematanti tam pagrindo: „Prieš kažkiek metų visa šita funkcija buvo perduota Veterinarijos tarnybai, Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldume liko labiau su žmonių sveikata susiję dalykai, visokios epidemijos. Manau, kad ši sistema dirba teisingai ir tvarkingai, kažkokių pažeidimų mes nematome, dėl ko reikėtų šitą funkciją perduoti. Gal kažkieno noras yra ją perimti.“

2016 m. liepos 28 d. iš ryto pranešama apie STT kratas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) ir jos vadovo Jono Miliaus darbo vietoje. Jam pateikti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba.

Tyrimas atliekamas dėl prekybos poveikiu ir susijęs su šaldytus pusgaminius gaminančia įmone „Judex“. Teisėsauga įtaria, kad bendrovės vadovai norėjo išvengti nuobaudų dėl pažeidimų ir siekė papirkti atsakingus asmenis. Ši įmonė per tarpininkus susijusi su Seimo nariu Petru Gražuliu, tiesiogiai parlamentaras nėra akcininkas.

2016 m. liepos 28 d. apie pietus atliekamos kratos P. Gražulio darbo kabinete Seime ir gyvenamojoje vietoje Seimo viešbutyje. STT nurodė paėmusi vieną kompiuterį ir jo maitinamąjį laidą. Pats P. Gražulis kratoje nedalyvavo, dalyvavo Seimo kanceliarijos atstovai.

Tą pačią dieną atliktos kratos ir poėmiai „Judex“ administracinėse ir gamybinėse patalpose, lankytasi VMVT pavaldaus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno teritoriniame skyriuje.

2016 m. liepos 29 d. 14.46 val. STT praneša, kad įtarimai pateikti 6 asmenims. J. Miliui – piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu. Jis su įtarimais nesutinka. Kiti asmenys įtariami piktnaudžiavimu tarnyba, prekyba poveikiu ir dokumentų klastojimu. STT pranešime teigia, kad nėra duomenų, jog Lietuvos rinkoje būtų platinami sveikatai pavojingi produktai.

2016 m. liepos 29 d. apie 15 val. pranešama, kad „Judex“ produkcijoje aptikta listerijos rūšies bakterijos užkratas (Listeria monocytogenes).

2016 m. liepos 30 d. „Judex“ savininkas Sigitas Mačiulis interviu BNS įtarimus dėl įmonės produkcijos pavadino nepagrįstais.

2016 m. rugpjūčio 1 d. P. Gražulis pareiškė, kad kažkas jį apvogė taip mesdamas šešėlį ant STT pareigūnų. Parlamentaras sako kabinete Seime pasigedęs 9000 eurų. Politikas pasigedo ir kompiuterio, tačiau jo paėmimas užfiksuotas protokole. STT reaguoja atsakydama, kad kratos metu pinigai paimti nebuvo.

2016 m. rugpjūčio 2 d. Paaiškėja, kad apie listerijos rūšies bakterijas „Judex“ gaminiuose VMVT 2015-aisiais pranešė Rusijos institucijos. Tai buvo pats Europos Sąjungos ir Rusijos sankcijų karo pikas. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, šaldytuose pusgaminiuose šio mikrobo koncentracija nėra apibrėžiama, nes žūva verdant ar kepant, tačiau JAV ir Rusija taiko nulinės tolerancijos principą.

2016 m. rugpjūčio 2 d. P. Gražulis atsisakė duoti parodymus.

2016 m. rugpjūčio 3 d. J. Milius išėjo atostogų.

2016 m. rugpjūčio 4 d. prokuratūra pranešė, kad liepos 28 d. paimtuose mėginiuose aptikta patogeninių bakterijų salmonelių ir žarninių lazdelių. Paimtus mėginius teisėsaugos prašymu ištyrė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. STT kreipėsi į VMVT direktoriaus pavaduotoją Vidmantą Paulauską ir paprašė imtis veiksmų.

2016 m. rugpjūčio 4 d. „Norfa“, „Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“ paskelbė stabdančios prekybą visa „Judex“ produkcija.

2016 m. rugpjūčio 4 d. VMVT po patikrinimų „Judex“ patalpose nustatė bendrus higienos pažeidimus - rasti nešvarūs indai, kuriuose žaliava nešama iki gamybos linijų. Taip pat dalis žaliavos buvo nepaženklinta - negalima nustatyti, iš kur ji atvežta į gamyklą. Dar dalies žaliavos galiojimo laikas buvo pasibaigęs.

Veterinarijos tarnyba pranešė, kad nustatyta, jog ne visos „Judex“ patalpos naudojamos pagal paskirtį, pieno produktų šaldytuve yra susikaupusio kondensato, žaliava laikoma nešvarioje apyvartinėje taroje. Patikrinimo metu rasti 24 kilogramai žaliavų be ženklinimo dokumentų ir 27 kilogramai produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę.

2016 m. rugpjūčio 4 d. VMVT ėmėsi savo tyrimo ir paskelbė laikinai stabdanti „Judex“ veiklą. Niekas nepaskelbė, kuriuose tiksliai gaminiuose aptiktos patogeninės bakterijos.

2016 m. rugpjūčio 8 d. VMVT paskelbė nurodanti atšaukti iš rinkos vieną koldūnų „Liux“ partiją, kurioje rasta salmonelės bakterijų. „Užkalnio koldūnuose“ su mėsa ir rozmarinu bei „Mamos“ cepelinuose rasta didelė koncentracija žarninių lazdelių, tačiau pastaroji produkcija neatšaukiama. Tokie sprendimai priimti remiantis iš teisėsaugos gautais laboratorinių tyrimų protokolais.

VMVT pati yra atrinkusi 75 „Judex“ produkcijos mėginius, tačiau ištyrusi tik trečdalį. Tame trečdalyje mėginių mikrobinės taršos nenustatyta.