Japonijos savigynos jūrų pajėgų laivų vizitas Lietuvoje yra skirtas paminėti šių dviejų valstybių diplomatinių santykių 25 metų jubiliejų.

Japonijos karo laivai, kurie visi ir yra skirti savigynai, į Klaipėdą atplaukė pirmą kartą. Lietuvos karininkai žavėjosi, jog šiais laivais galima gintis nuo priešų, kurie puola ir po vandeniu, ir iš oro, ir sausumoje.

„Labas rytas. Aš esu kontradmirolas Hitetoshi Iwasaki, Japonijos mokomosios eskadros vadas. Man yra garbė šiandien atvykti į Lietuvą“, – lietuviškai į Japonijos pratybos eskadros vizito pasitikimo renginį susirinkusius žmones kreipėsi H. Iwasaki.

Japonijos mokomoji eskadra susideda iš laivų „Kashima“, „Setoyuki“ ir „Asagiri“. Joje tarnauja 734 karininkai ir kitų laipsnių įgulos nariai. Tarp jų yra 190 jaunesniųjų karininkų, kurie tik šiemet baigė studijas, todėl, anot H. Iwasaki, jiems bus labai naudinga apsilankyti Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivuose, išgirsti apie karininkų rengimo sistemą, apsilankyti Lietuvos karo akademijoje.

Japonijos savigynos jūrų pajėgų laivai kasmet leidžiasi į savotišką kruizą, aplankydami po keliolika uostų, pristatydami savo laivus, Japonijos kultūrą. Tokie vizitai rengiami nuo 1957 metų ir šiemet vyksta jau 60-ą kartą.

„Mūsų vizitas čia yra labai reikšmingas tokiu istoriniu momentu. Esu tikras, kad šis vizitas padės toliau stiprinti mūsų draugystę“, – kalbėjo H. Iwasaki.

Jam antrino Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadas Arūnas Mockus. „Nors Japoniją ir Lietuvą geografiškai skiria didelis atstumas, mus vienija ištikimybė bendroms vertybėms; demokratijai, taikai ir saugumui. Šiame kontekste noriu paminėti ilgalaikį Lietuvos ir Japonijos bendradarbiavimą atkuriant Afganistano Goro provinciją“, – kalbėjo A. Mockus.

Japonijos mokomoji eskadra iš savo šalies pajudėjo gegužės 20 dieną. Ji jau apsilankė keturiuose JAV uostuose, taip pat – Panamoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje.

Iš Klaipėdos japonai pajudės į Vokietiją, Belgiją, Maltą, Italiją, Džibutį, Keniją, Šri Lanką, Filipinus ir grįš į Japoniją. Toks pratybų eskadros kruizas truks 169 dienas.

Lietuvoje japonai viešės keturias dienas. „Esame suplanavę daug renginių: priėmimą laive, laivų lankymą, sporto varžybas, orkestro koncertą. Viliuosi, kad visa tai suteiks galimybę geriau pažinti Japoniją. Žinoma, mes per šį vizitą tikimės geriau pažinti Lietuvą“, – kalbėjo H. Iwasaki.

Japonijos delegacija lankysis ne tik Klaipėdoje, bet ir Vilniuje, Kaune, Medininkuose.

Antradienį ir trečiadienį japonų karo laivai bus atviri visuomenei – juos bus galima apžiūrėti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.