Anot A. Butkevičiaus pasirašyto aiškinamojo rašto, riboti nelaisvėje esančio žmogaus komunikavimą, atitraukti tokį žmogų nuo jo šeimos gyvenimo, bendravimo su vaikais yra paskirtos bausmės ribų viršijimas, kurio negalima vertinti kitaip, negu žiauriu elgesiu su žmogumi, jo orumo žeminimu.

Tai, anot A. Butkevičiaus, prieštarauja Europos žmogaus teisių konvencijai. Todėl parlamentaras siūlo sureguliuoti laisvės atėmimo sąlygas taip, kad jos nesuteiktų žmogui nei moralinių, nei fizinių kančių ir nebūtų pažemintas žmogaus orumas.

Anot A. Butkevičiaus, dauguma buvusių nuteistųjų pasakoja, kad didžiausią kančią kelia retų ir trumpų pasimatymų laukimas, ilgesys šeimos bei artimųjų, žeminimasis prašant kalėjimo administracijos leidimo pasimatymams.

Parlamentaras siūlo pataisyti įstatymą taip, kad bendrojo režimo kolonijose nuteistiesiems per vienerius metus trumpų pasimatymų skaičių padidėtų nuo šešių iki 24, ilgų pasimatymų - nuo 4 iki 24.

A. Butkevičius siūlo sustiprintojo režimo kolonijose nuteistiesiems padidinti trumpų ir ilgų susitikimų skaičių nuo 4 iki 24 per metus.

Parlamentaras siūlo griežto režimo kolonijose suteikti teisę nuteistiesiems per metus vietoje trijų trumpų ir trijų ilgų pasimatymų gauti 16 trumpų ir 20 ilgų pasimatymų.

Anot projekto, nuteistieji, laikomi kalėjimuose bendrojo režimo sąlygomis, turėtų teisę gauti per vienerius metus gauti vietoje keturių trumpų pasimatymų po 12 trumpų ir ilgų susitikimų su artimaisiais.

Anot projekto, nuteistieji, palikti kalėjime arba tardymo izoliatoriuje ūkio darbams, turi teisę per vienerius metus gauti po 24 trumpus ir ilgus pasimatymus.

1998 metų lapkritį A. Butkevičius buvo pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo sukčiauti stambiu mastu ir nuteistas kalėti penkerius su puse metų.

2000 m. sausį apygardos teismas sutrumpino A. Butkevičiui bausmę iki 3 su puse metų, o kovą teismo sprendimu A. Butkevičius buvo atleistas nuo likusios laisvės atėmimo bausmės lygtinai.

Kadangi A. Butkevičius liko neatlikęs daugiau kaip metų laisvės atėmimo bausmę, remiantis Konstitucija ir Seimo rinkimų įstatymu, jam nebuvo leista balotiruotis spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.