Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas penktadienį teigė, kad „Judex“ įmonė buvo priskirta padidinto rizikingumo įmonėms, vis dėlto tarnyba nežino nieko apie tai, kurioje tiksliai produkcijoje buvo nustatytos bakterijos.

Piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu įtariamas VMVT vadovas Jonas Milius šiuo metu atostogauja.

Davė patarimą „Judex“ gaminių nusipirkusiems vartotojams

V. Paulauskas davė patarimą „Judex“ gaminių nusipirkusiems vartotojams, kurie abejoja ir nežino, ką dabar daryti. Pasak jo, jeigu vartotojai abejoja kokybe, gali gaminius nešti atgal į prekybos centrą ir bandyti atgauti sumokėtus pinigus.

"Judex" pastatas Kaune

„Jeigu vartotojas abejoja produktų kokybe, jis turėtų eiti į prekybos vietą ir tartis dėl grąžinimo“, - kalbėjo V. Paulauskas.

Vis dėlto, tokio nurodymo prekybos centrams nėra ir jie neprivalo sugrąžinti vartotojams už produkciją sumokėtų pinigų, nes kol kas nėra žinoma, kurioje tiksliai produkcijoje buvo nustatytos bakterijos.

Nežino, kurioje tiksliai produkcijoje rastos bakterijos

„Sprendimas yra priimtas vakar, yra laikinai sustabdyta įmonės veikla, buvo vakar atliktas patikrinimas ir mūsų specialistai darbą tęsia ir šiandien. Tikrinama įmonės higieninė būklė, taip pat yra atrenkami mėginai, jie tiriami“, — kalbėjo V. Paulauskas.

Bakterijų gaminiuose kol kas surado ne VMVT, o Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, kuriai vadovauja socialdemokratas Vytautas Vidmantas Zimnickas, dėl kurio anksčiau buvo vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl korupcijos faktų sveikatos apsaugos sistemoje.

Paklaustas, ar nėra keista, kad informacija pateikiama ne oficialios institucijos, o kažkokios laboratorijos, V. Paulauskas teigė: „Teisminės institucijos vykdė tyrimą, tyrimo metu buvo paimti mėginiai, jie buvo ištirti kažkokioje laboratorijoje ir teisminės institucijos gavusios informaciją apie neatitikimus, informavo mus ir mes ėmėmės priemonių.“

Paklaustas, ar tarnyba žino, kurioje tiksliai produkcijoje buvo rastos bakterijos, V. Paulauskas atsakė neigiamai: „Iki šiol mes neturime informacijos tiksliai kokiose partijose buvo nustatytos patogeninės bakterijos, bet mes parašėme raštą ir tikimės informaciją gauti.“

Paklaustas, ar nežino ir produkto rūšies: ar tai koldūnai, ar virtiniai, ar kiti gaminiai, VMVT direktoriaus pavaduotojas teigė: „Ne, mes nežinome.“

Padidintos rizikos įmonė

Pasak V. Paulausko, „Judex“ yra padidintos rizikos įmonė.

„Ši įmonė yra priskirta didesnės rizikos įmonių grupei pagal mūsų rizikos vertinimą ir pagal nustatytą dažnumą ši įmonė yra tikrinama. Situacija tokioje maisto gamybos įmonėje gali keistis kasdien, tą dieną, kai inspektoriai ėmė mėginius anksčiau galėjo būti ta higieninė būklė visiškai gera. Tikrinimai yra atliekami du arba tris kartus per metus priklausomai nuo pažeidimų. Jeigu yra nustatomi pažeidimai, tarnyba po kažkiek laiko turi atvykti ir įvertinti, ar pažeidimai pašalinti“, - kalbėjo V. Paulauskas.

Pasak jo, paskutinį kartą „Judex“ buvo tikrinta kovo mėnesį: „Bet kadangi medžiaga yra paimta, detaliau negalėčiau komentuoti.“

Paklaustas, kodėl „Judex“ buvo priskirta padidintos rizikos grupei, V. Paulauskas teigė, kad ir anksčiau buvo nustatyta pažeidimų: „Tai yra detalės, galbūt buvo bendri higieniniai pažeidimai ar panašiai. Detaliau jums negaliu pasakyti.“

VMVT patikrinimo metu rasta pasibaigusio galiojimo produkcija

„Judex“ įmonės veikla yra laikinai sustabdyta. Tam įtakos turėjo ne tik informacija apie rastas bakterijas, bet ir pačios VMVT ketvirtadienio tyrimo rezultatai. Nustatyta vidutinio sunkumo pažeidimų, rasta pasibaigusio galiojimo produkcijos.

„Mes esame įpareigoję įmonę šiandien iki 15 val. pateikti trūkumų šalinimo planą pagal vakar rastus trūkumus. Įvertinsime planą, palauksime tyrimo rezultatų ir sudėję viską į bendrą visumą priimsime sprendimą – leisti ar neleisti įmonei dirbti toliau“, - aiškino V. Paulauskas.

Pasak jo, ketvirtadienį patikrinimo metu VMVT nustatė pažeidimų: „Vakarykščio tikrinimo metu radome bendrų higieninių pažeidimų, tokių kaip kondensatas ant lubų gamybos patalpose, patalpos naudojamos ne pagal paskirtį, ten, kur yra saugomos daržovės, laikomos mėsos žaliavos, tarpiniai apyvartiniai indai, kuriuose laikoma žaliava, yra nešvarūs. Buvo nustatyta pasibaigusio galiojimo laiko žaliavų, berods 17 kilogramų ir žaliavų ženklinimo pažeidimai. Tai yra vidutinio sunkumo pažeidimai.“

V. Paulauskas atskleidė, kada bus VMVT laboratorinių tyrimų rezultatai: „Jeigu pažeidimų nebus nustatyta, tyrimo rezultatus turėtumėm turėti pirmadienį pavakarėje. Tai laboratorija gali pasakyti šiek tiek anksčiau. Jeigu bus kažkas rasta, tyrimų rezultatai bus trečiadienį į pavakarę.“

Dalyvavo susitikimuose su P. Gražuliu

Paklaustas, ar yra tekę apie „Judex“ bendrauti su Seimo nariu Petru Gražuliu, kuris taip pat atsidūrė teisėsaugos akiratyje ir byloje dėl prekybos poveikiu turėjo būti apklaustas kaip specialusis liudytojas, tačiau parodymus duoti atsisakė, V. Paulauskas atsakė teigiamai.

„Dėl „Judex“ asmeniškai niekada man neteko bendrauti, bet kai jis atvykdavo pas direktorių, bendruose susitikimuose yra tekę bendrauti. Tai daugiausiai buvo susiję su „Judex“ eksportu į Rusijos federaciją“, - sakė V. Paulauskas.

Šiuo metu „Judex“ produkcija yra niekur neeksportuojama.

Įtarimai dėl listerijos

DELFI primena, kad vienas teisėsaugos tyrimo dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnyba objektų - įtarimai, jog galėjo būti nuslėpta informacija apie žmonių sveikatai pavojingą bakterija šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ gaminiuose.

Neoficialiomis žiniomis, teisėsauga aiškinosi įtarimus, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba ar jai pavaldžios institucijos galėjo gauti iš kitų kompetentingų žinybų informacijos apie listerijos (Listeria monocytogenes) rūšies bakterijos užkratą kai kuriuose „Judex“ gaminiuose, tačiau šį faktą esą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

Seimo narys „tvarkietis“ P. Gražulis, pas kurį neseniai teisėsauga atliko kratas, pripažįsta padėjęs įmonei aiškintis padėtį su tarnybos vadovu Jonu Miliumi, kuriam pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba. Susidariusi situacija dėl gamtoje dažnai sutinkamos bakterijos, kuri gali būti ir nežalinga, ir mirtinai pavojinga žmogaus sveikatai, galiausiai baigėsi tuo, jog bendrovė turėjo nutraukti eksportą į Rusiją.