Pirmieji mokslo metai, rodos, patys paprasčiausi – pamokų nedaug, jų laikas trumpesnis, tad itin daug rūpesčių ir išlaidų būti neturėtų. Tačiau būtinųjų pirmoko reikmenų sąrašas, skelbiamas mokyklų, ne toks jau ir trumpas. Tiesa, kai kurie tėvai pastebi, kad, pavyzdžiui, kuprinė pirmokui iš tiesų nėra reikalinga – kartais net iki trečios klasės.

Sąrašas – iš kelių dešimčių priemonių

Būtiniausių pirmoko reikmenų sąraše – daugiau nei dvi dešimtys priemonių. Visas būtiniausias raštines prekes įmanoma įsigyti ir už kelias dešimtis, ir už kelis šimtus eurų. LRT.lt apžvelgė keleto internetinių mokyklinių prekių parduotuvių kainas.

Apie tris dešimtis įvairių raštinių reikmenų galima įsigyti ir už 37, ir už 307 eurus. Tiesa, įsigijus viską už mažiausias kainas tikrai galima turėti pagrindo abejonėms dėl kokybės ir priemonių ilgaamžiškumo. Tačiau galutinė pirmoko reikmenų suma su sportine apranga, avalyne, o jei reikia, žinoma, ir uniforma, gali gerokai išaugti.

Būtinų reikmenų sąraše pirmos klasės mokiniui pigiausios prekės – sąsiuviniai, kurių vienas atsieis nuo 0,15 centų iki 1 euro. Taip pat ir aplankai sąsiuviniams, vadovėliams, pratyboms, kurių kainos svyruoja nuo 0,30 centų iki 1,30 euro, 0,16-0,99 centus atsieis pirmokui reikalinga iki 20 centimetrų ilgio liniuotė, 0,33–1,85 euro kainuos pieštukiniai klijai ir lipalas.

Pirmokui taip pat reikės daug popieriaus: piešimo popieriaus (A4 ir A3 formato), kurio kaina – 0,34–1,40 euro, akvarelinio popieriaus (0,76–1,01 euro), popieriaus rašymui (1,79–1,97 euro), spalvoto dvipusio popieriaus (0,41–2,14 euro) bei dvipusio spalvoto kartono (0,80-1,08 euro).

Kainos skiriasi ne centais, o kartais

Brangesnių būtinų pirmokui priemonių kainos nuo pigiausių skiriasi gerokai. Pavyzdžiui, kuprinė gali kainuoti ir 11, ir 150 eurų. Flomasterių, spalvotų ir paprastų pieštukų, drožtuką galima įsigyti už 1,58 euro, tačiau brangiausių šių priemonių rinkinys gali kainuoti 35,7 euro.

Pirmos klasės mokiniui reikalingi akvarelė, guašas, indelis vandeniui, paletė, aliejinė pastelė, teptukų komplektas atsieis maždaug nuo 5,72 iki 25,98 euro; plastilinas, modelinas, lentelė lipdymo darbams – 3,03–10,74 euro. Taip pat būtina turėti įdėklą sąsiuviniams (1,50–4,79 euro), dėklą rašikliams (1,49–23,99euro), du parkerius bei rašalo kapsulių jiems (3,18–32,20 euro), žirkles bukais galais (0,64–3 eurai).

Sportinės aprangos kaina – kaip suaugusiesiems

LRT.lt į savo prekių krepšelį neįtraukė būtinų priemonių sąraše esančios sportinės aprangos, sportinių batelių neslidžiais padais, šokių batelių, avalynės persiavimui mokykloje (ne juodais padais), šokdynės bei kai kuriose mokyklose reikalingos uniformos.

Ketvirtoko tėčio Arūno teigimu, sportinė apranga pirmokui gali atsieiti nuo 30 eurų.

„Geresnės kokybės prekes perkant tokiose sąlyginai nebrangių prekių parduotuvėse, kaip, pavyzdžiui „H&M”, sportbačiai ir kelnės kainuoja nuo 15 eurų. Jeigu ieškoma geros ar labai geros kokybės drabužių, kainos – kaip perkant suaugusiųjų aprangą.

Beje, labai dažnai norisi patarti tėvams pirmoje klasėje išvis nepirkti kuprinių: pradinukai viską atlieka mokykloje, ir nėra jiems ko tampytis kuprinėje. Maniškiui kuprinės prireikė gal tik trečioje klasėje“, – mintimis dalijasi Arūnas.

Uniformos gali padėti sutaupyti

Mokyklinių uniformų gamintojos įmonės „8 To Go“ vadovo Donato Puodžiukyno teigimu, nesirenkant mokyklinės uniformos, vaikai norės kiekvieną dieną atrodyti stilingi ir dėvėti vis kitokius drabužius, o pirkti kelis skirtingus komplektus (ir rytais galvoti, kaip aprengti vaiką) visada kainuoja daugiau.

„Net pradinukai berniukai sugeba pašokdinti tėvus – „tas nepatinka“, „to nenoriu“. Uniforma mažina tokius ginčus, nes vaikas priima taisyklę, mato, kad kiti apsirengę taip pat.

Uniformos kaina pradinukui, renkantis tik pagrindinius privalomus produktus, gali kainuoti nuo dvidešimt kelių eurų. Pavyzdžiui, sarafanas mergaitei ar megztukas berniukui“, – sako pašnekovas.

D. Puodžiukynas pasakoja, kaip mokyklinę uniformą komplektuoja dauguma mokyklų.

„Mergaitėms patariama derinti sarafanus su įvairių spalvų golfais, o esant vėsesniam orui – vilkėti ir megztuką (komplekto kaina – apie 60 eurų).

Berniukams – įvairūs marškiniai, polo marškinėliai ar golfai, taip pat kelnės bei megztukai (komplekto kaina – apie 60–74 EUR)“, – kalba D. Puodžiukynas.