Sklype pastatytas didžiulis gyvenamasis namas bei garažai. Visas gyvenamasis kompleksas labiau primena dvarą, o ne namą.

Nurodymai ir dėl namo, ir dėl garažų

„Nustatyta, kad gyvenamasis namas, nors ir pastatytas turint Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos 2015-02-19 išduotą leidimą, tačiau pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius – t. y. pastatytas ne projekte nurodytoje vietoje. 2016-01-12 statytojai dėl gyvenamojo namo surašytas savavališkos statybos aktas“, - anksčiau konstatavo VTPSI viešųjų ryšių atstovė V. Aliukonienė.

Ir tai dar ne viskas. Toje vietoje yra ir daugiau nelegalių statinių: „Savavališka pripažinta ir garažo statyba. Jis pastatytas ne tik ne projekte nurodytoje vietoje, bet ir gerokai didesnių išmatavimų. Dėl garažo statybos taip pat 2016-01-12 statytojai surašytas savavališkos statybos aktas.“

Pažeidimų nepašalino, VTPSI kreipsis į teismą

Dabar, liepos mėnesį, jau praėjo šeši mėnesiai, kuriuos VTPSI davė M. Muižiniko žmonai pažeidimams ir savavališkoms statyboms pašalinti. Vis dėlto, namai stovi kaip stovėję, todėl VTPSI ruošia ieškinį teismui.

„Privalomieji nurodymai pašalinti savavališkos statybos padarinius neįvykdyti (terminas pasibaigė 2016-07-14). Reglamento nustatyta tvarka per 2 mėnesius nuo įvykdymo termino pabaigos VTPSI kreipsis į teismą dėl statytojo įpareigojimo vykdyti nurodymą“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Teigė nespėjęs pakeisti planavimo dokumentų

Politikas pateikė komentarą dėl statybų socialiniame tinkle „Facebook“. Pasak jo, dėl žmonos statybų reikia keisti visą Kaišiadorių rajono bendrąjį planą, todėl to padaryti per nurodytą terminą jis nespėjo.

„Nežinau, ar inspekcija ruošia ieškinį, ir dėl ko tai daro, nes mes dar liepos 13 d. kreipėmės į Kauno apygardos apeliacinį teismą su prašymu pratęsti terminus dokumentams sutvarkyti. Per nustatytą terminą to padaryti nepavyko todėl, kad reikia koreguoti Kaišiadorių rajono bendrąjį planą, o ši procedūra pareikalauja kur kas daugiau laiko (net iki dviejų metų) ir nuo mūsų nepriklauso“, - socialiniame tinkle rašė M. Muižinikas.

Turto deklaracijos: žmona daug turtingesnė, prabangus namas kol kas nedeklaruotas

Pats socialdemokratų kandidatas į Seimą M. Muižinikas, pagal naujausius turto deklaracijos duomenis, turto turi ne tiek ir daug – 83 tūkstančius eurų. M. Muižinikas taip pat yra ir Kaišiadorių rajono tarybos narys bei verslininkas, įmonės „Žiežmarių gėlės“ direktorius.

Tiesa, pagal 2014 metais pateiktą deklaraciją, M. Muižinikas turėjo dar ir nekilnojamojo turto registre registruotinų patalpų, inžinerinių ir kitų statinių, vertų 72 500 litų, bet 2015 metais nekilnojamojo turto politiko deklaracijoje neliko.

O štai jo žmonos Mildos turtas yra kur kas didesnis – 184 756 eurai. Ji yra tos pačios vyro vadovaujamos įmonės „Žiežmarių gėlės“ pirkimų - pardavimų vadovė, taip pat žiniasklaidoje buvo skelbta, kad ji – garsiojo energetikos srities verslininko Rimanto Stonio žmonos sesuo.

Vis dėlto nors prabangaus gyvenamojo komplekso statybos ir baigtos, kol kas jo vertė nėra deklaruota. Politiko žmonos Mildos deklaracijoje už 2015 metus nurodoma, kad nekilnojamojo turto registre registruotinų patalpų, inžinerinių ir kitų statinių vertė yra vos 296 eurai. Žemės sklypų vertė didesnė – 14 460 eurų.

Išvarė aplinkosaugininkus

Kad šiame, M. Muižiniko žmonai priklausančiame, sklype gali būti pažeidimų, įtarė ne tik VTPSI, bet ir aplinkosaugininkai. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (Kauno RAAD) Kontrolės organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė Živilė Šidiškienė DELFI anksčiau teigė, kad aplinkosaugininkai negalėjo atlikti patikrinimo, nes jų į teritoriją tiesiog neįsileido.

„Kauno RAAD 2015 m. lapkričio 23 d. gavo pranešimą e-paštu dėl nelegalios statybos ir galimai daromos žalos gamtai Turloviškių k., Žiežmarių apyl. sen., Kaišiadorių r. sav. Atsižvelgus į gautą informaciją, Departamento Kaišiadorių rajono agentūros aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai 2015 m. gruodžio 3 d. ketino atlikti neplaninį savininkei M. M. nuosavybės teise priklausančių žemės sklypų patikrinimą dėl galimai padarytos žalos aplinkai nustatymo“, - teigė Ž. Šidiškienė.

Tačiau aplinkosaugininkai į teritoriją paprasčiausiai buvo neįleisti: „Žemės sklypai yra aptverti tvora, teritoriją saugantys saugos tarnybos darbuotojai teritorijos apžiūrėti neleido.“

Patekę į teritoriją ir aplinkosaugininkai nustatė pažeidimų

„Kauno RAAD Kaišiadorių rajono agentūra 2016 m. sausio 22 d. pakartotinai atliko neplaninį patikrinimą jūsų minėtame žemės sklype. Patikrinimo metu nustatyta, kad vykdant žemės sklypo tvarkymo darbus šiame sklype buvo neleistinai sunaikinta Šaltinio upelio vaga (ilgis - 250,04 m, vagos plotis - 1,88 m, plotas - 470 m2 ), upelis buvo patvenktas ir toje vietoje be nustatyta tvarka išduoto leidimo savavališkai įrengti 2 tvenkiniai. Iškasant tvenkinius šioje atkarpoje Šaltinio upelio pakrantės apsaugos juostoje sunaikinta žolinė (vandens ir pelkės) augalija“, - anksčiau DELFI laiške rašė Kauno RAAD Kaišiadorių rajono agentūros vyriausioji specialistė Aušra Žilinskienė.

Pasak Kauno RAAD specialistės, nustatyta, kad M. M. pažeidė Lietuvos Respublikos Saugomų teritorijų įstatymo punktą, Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1992 m. gegužės 12 d nutarimu Nr. 343 „Dėl specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“ punktų reikalavimus ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2008 m. sausio 31 d. įsakymo “Dėl saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimo šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarkos “ reikalavimus.

„2016 m. vasario 2 d. M.M. buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas skirti administracines baudas, o vasario 3 d. priimtas nutarimas administracinio teisės pažeidimo byloje ir vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksu, M.M. skirta galutinė administracinė bauda – 144 Eur. 2016 m. kovo 3 d. įteikta pretenzija M.M. dėl 7868,72 Lt padarytos žalos aplinkai atlyginimo“, - komentavo A. Žilinskienė.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.