Į ministeriją kviečiami penkių švietimo srities profesinių sąjungų atstovai, BNS sakė ministrės patarėjas Gintautas Dulskas.

Kaip praėjusią savaitę skelbė ministerija, susitikime bus aptariami švietimo darbuotojų atstovų iškelti klausimai dėl siūlymų suvienodinti biudžetinių įstaigų darbuotojų apmokėjimo sistemą, kuri, pasak jų, neatitinka mokytojų darbo specifikos.

„Skubiai noriu susitikti su švietimo darbuotojų profesinėmis sąjungomis ir aptarti susidariusią padėtį. Sėsime prie bendro stalo ir ieškosime sprendimo“, – praėjusią savaitę teigė A.Pabedinskienė, dėl susitikimo su profesinėmis sąjungomis trumpam stabdanti atostogas.

Pedagogų profesinės sąjungos teigia, kad siūlymas suvienodinti valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų atlyginimų sistemą jų netenkina, nes nenumato algų kėlimo perspektyvos.

„Visų kitų specialybių darbuotojams, išskyrus mokytojus, yra etatinis apmokėjimas, yra pilna darbo savaitė, o mokytojams yra paliekama pusinė darbo savaitė - kiek mokinių ateis, tiek tu turėsi valandų ir bus atitinkamas atlyginimas. Tai mūsų atlyginimas niekada nedidės. Mes norime, kad įvestų etatinį apmokėjimą, kad sukurtų kokybės vertinimo sistemą švietime, šito irgi nėra. Reikia pakeisti finansavimo tvarką, nes švietimo įstaigos yra vienintelės, kurių finansavimas tiesiogiai priklauso nuo klientų skaičiaus“, - BNS aiškino Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Anot jo, nepritariama ir siūlymui dalį atlyginimo numatyti kaip kintamąją dalį.

„Pats premjeras ir švietimo ministrė baigiantis streikui įsipareigojo, kad nuo 2017 metų sausio 1 dienos nebeliks tarnybinių koeficientų šakučių, bet siūloma sistema palieka tas šakutes ir dar įveda kintamąją dalį. Mes ją vertiname kaip šakutes, tik kita forma. Mokytojai laukia šakučių panaikinimo, o jiems siūlo dvigubas šakutes“, - dėstė A.Jurgelevičius.

Dėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengto projekto pedagogai praėjusią savaitę rengė piketą prie Vyriausybės.

Premjeras Algirdas Butkevičius po piketo žurnalistams sakė, kad pedagogų netenkinantis įstatymo projektas dar bus derinamas, ir žadėjo, jog planų kelti mokytojų algas jis nekeis. Pedagogų algos pagal susitarimą, kovo mėnesį pasirašytą po streiko, turėtų šiek tiek didėti nuo šio rugsėjo ir nuo 2017 metų sausio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pataisas rengia po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad Vyriausybės nutarimas, kuriuo reglamentuojama pedagogų ir kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarka, prieštarauja pagrindinam šalies įstatymui.

Anot KT, Vyriausybės nutarimu nustačius biudžetinių įstaigų darbuotojų, tarp jų valstybinių ir savivaldybių mokyklų pedagogų, tarnybinių atlyginimų dydžius ir kitas jų darbo apmokėjimo sąlygas, neatsižvelgta į tai, kad pagal Konstituciją esminės asmenų, gaunančių atlyginimą iš valstybės biudžeto lėšų, darbo apmokėjimo sąlygos, lemiančios jų darbo užmokestį, turi būti nustatytos įstatymu.

Pasak KT, Vyriausybė, savo nutarimu reguliuodama darbo apmokėjimo santykius, gali tik detalizuoti, sukonkretinti įstatyme įtvirtintą teisinį reguliavimą, nustatyti jo įgyvendinimo tvarką, reglamentuoti procedūrinius darbo apmokėjimo aspektus.

Šis KT nutarimas įsigalios 2017 metų sausio 2 dieną - taip siekiama išvengti darbo apmokėjimo trikdžių dėl teisinio reguliavimo neapibrėžtumo.