Paminklas skirtas svarbiausiam Žemaitijos, XIII-XIV a. Lietuvos ir Rytų Pabaltijo istorijos įvykiui – 1260 m. liepos 13 d. vykusiam Durbės mūšiui, kuriame buvo sumušti kryžiuočiai, atminti.

Paminklo idėjos autorius – prof. Algirdas Žebrauskas. Paminklo dalį – goreljefą – sukūrė skulptorius iš Gargždų Algirdas Bosas. Prie kitos svarbios metalinės dalies dirbo kalvis iš Mažeikių Virginijus Mikuckis. Metalinį 1260 m. Europos žemėlapį ant pjedestalo sukūrė telšiškis dailininkas prof. Romualdas Inčirauskas.

Paminklo atidengimo ceremonijoje dalyvaus Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa (LDK Gedimino štabo bataliono keturi kariai su istorine XIV amžiaus apranga ir ginkluote), mušamųjų instrumentų ansamblis „Giunter percussion“, vadovaujamas Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro mušamųjų grupės koncertmeisterio Pavelo Giunterio, solistė Loreta Sungailienė. Renginio vedėjai – kino ir teatro aktorė Nijolė Narmontaitė ir Marijus Budraitis.

Turgaus aikštėje ir Respublikos gatvėje bus pristatoma Lietuvos kariuomenės ginkluotės ir technikos ekspozicija. Krašto apsaugos savanorių pajėgos organizuoja stovyklą „Pabūk kariu“, vyks kariniai, sportiniai žaidimai ir atrakcionai. Gyventojai ir miesto svečiai patys galės išmėginti ir paliesti ginklus, išbandyti savo ištvermę.

Masčio ežero saloje, prie fontano, pasirodys Lietuvos oro, jūrų bei sausumos skautai, vyks viduramžių istorijos rekonstrukcijos klubų – senovės baltų kovų brolijos „Vilkatlakai“ (Lietuva) bei „Rygos Komturija“(Latvija) – pasirodymas. Bus pristatyta XIII a. kryžiuočių apranga bei ginkluotė ir jos panaudojimas. Veiks palapinės su interaktyviomis Baltų ir kryžiuočių šarvų bei ginklų ekspozicijomis.

Miesto širdyje, prie laikrodžio, vyks susitikimas su partizanais-rekonstruktoriais, istorinių dokumentų ir nuotraukų ekspozicijų pristatymas, bus galima aplankyti partizanų bunkerį. Pagrindine, Respublikos, gatve pražygiuos eisena su Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų orkestru. Nepriklausomybės aikštėje bus pagerbti žuvusieji už Lietuvos laisvę, pristatytos delegacijos iš užsienio.

Šv. Antano Paduviečio katedroje bus laikomos šv. Mišios už taiką visame pasaulyje. Dalyvaus Klaipėdos muzikinio teatro solistė Loreta Ramelienė ir teatro orkestro muzikantų ansamblis „Klaipėdos nonetas“. Po mišių Šv. Antano Paduviečio Garbės vartuose bus atidengta meninė plokštė, skirta Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejui.

Šventinę dieną telšiškiai ir miesto svečiai kviečiami baigti amfiteatre, kur pasirodys mušamųjų instrumentų ansamblis „Giunter percussion“, atlikėjai Sigitas Gailius, Tomas Kulikauskas ir Robertas Vilčinskas, grupė „Thundertale“. Žiūrovai išvys fragmentų iš kino filmo „Herkus Mantas“.