Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti 56 metų A. Januškai iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą dėl Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimo.

Kaip nurodė bylą nagrinėjantis teisėjas Valdas Bugelevičius, A. Januškai protokolas surašytas dėl to, kad jis neturėdamas teisės vairuoti birželio 21 d. vairavo automobilį, be to, važiuodamas rankoje laikė mobiliojo ryšio telefoną ir juo kalbėjosi.

A.Januškos automobilis buvo sustabdytas apie 15.20 val. Tauro g.

Signataras mano, kad įvyko didelis nesusipratimas ir teisme aiškino, jog pripažįsta, kad nusižengė įstatymams, kai vairuodamas automobilį kalbėjo mobiliojo ryšio priemone, tačiau – ne daugiau.

„Ne tik aš nesutinku su padarytu pažeidimu, bet ir valstybė“, – vos tik prasidėjus posėdžiui pareiškė A. Januška.

Jis sakė, kad vairuotojo pažymėjimą ir teisę vairuoti įgijo dar 1990 m., per beveik 27 metus yra patekęs į keletą eismo įvykių, be to, taip pat padaręs KET pažeidimų, tačiau nė karto policijos pareigūnams nekilo abejonių, jog jis neturi teisės vairuoti transporto priemones.

„Mano vairuotojo pažymėjimo duomenis patikrinęs pareigūnas nurodė, kad tokio dokumento bazėje nėra, jam kilo įtarimų, kad „teisės“ yra suklastotos“, – teisme A. Januška sakė, jog dėl kilusio nesusipratimo buvo suvaržytos jo teisės, jis buvo ne tik nušalintas nuo vairavimo, bet ir aplinkybių ištyrimui pristatytas į Vilniaus 3-iąjį policijos komisariatą.

„Policininkui Masalskiui bandžiau pasakyti sveiko proto argumentus – taip, aš pripažįstu, kad rankoje laikiau telefoną, už tai man galėjo skirti baudą, bet pareigūnas nusprendė kitaip, manau, jis pasielgė ne visiškai korektiškai, nes mane nuvežė į policijos komisariatą“, – sakė pažeidimu kaltinamas signataras.

Jis įsitikinęs, kad policijos pareigūnas privalėjo išduoti laikinąjį leidimą vairuoti. Tačiau, kaip pastebėjo teisėjas, to nenumato įstatymai – pareigūnai privalo išsiaiškinti, ar tikrai dokumentas nėra suklastotas.

„Bet tai ne mano kaltė, kad dokumentas nebuvo įtrauktas į duomenų bazę, dėl kažkieno kaltės buvo suvaržyta mano teisė vairuoti, – kalbėjo A. Januška. – Vien tai, kad aš čia stoviu, yra problema. 3-iasis policijos komisariatas atliko tyrimą dėl pažymėjimo autentiškumo nustatymo ir nustatė, kad dokumentas autentiškas, yra duomenų bazėje ir aš iki šiol vairuoju. Sakiau tyrėjai, kad bus šis teismo posėdis, prašiau išduoti pažymą, bet ji sakė, kad neturi teisės tokių dokumentų siųsti teismui, jeigu iš jo nėra paklausimo.“

A. Januška teigė, kad policijoje jam buvo išduotas leidimas vairuoti transporto priemones.

Ar tikrai signataras pateko į neįtikėtiną istoriją, paaiškės jau po savaitės – teismas nutarė kreiptis į policiją, kurios prašys pateikti duomenis, ar iš tiesų A. Januška turėjo teisę vairuoti ir jo vairuotojo pažymėjimas buvo įtrauktas į duomenų bazę. Jeigu pasitvirtins tai, ką kalba A. Januška, jam grės tik bauda už tai, kad vairuodamas automobiliu rankoje laikė mobiliojo ryšio telefoną.