„Turkijos vaidmuo regione ir santykiai su kitomis NATO partnerėmis bei Europos Sąjunga labiausiai priklausys nuo to, kaip šalies vidinę krizę valdys Turkijos prezidentas ir Vyriausybė, ir kiek jie patys reaguodami į pasikėsinimą laikysis esminių demokratijos principų, o kiek pasiduos pagundai išnaudoti šią krizę, kad dar labiau sustiprintų savo valdžią, ir tai darys nekonstitucinėmis ir nedemokratinėmis priemonėmis“, – BNS šeštadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU-TSPMI) vadovas R.Vilpišauskas.

Pasak politologo, jei valdančiųjų atsakas suvaldant krizę remsis nedemokratinėmis priemonėmis, tai gali sukelti aštrias diskusijas Vakarų valstybėse – tiek tarp politikų, tiek visuomenėje – dėl tolesnio bendradarbiavimo su Turkija perspektyvų.

„Jei Turkijos valdantieji imsis su Konstitucija ir demokratiniais principais nesuderinamų priemonių reaguodami į tuos, kurie dalyvavo pasikėsinime prieš valdantį režimą Turkijoj, ir tai sustiprins įvairių politinių demokratinių laisvių suvaržymus, jau anksčiau egzistavusi dilema gai labai smarkiai paaštrėti, ir pačiose Vakarų valstybėse gali sukelti aštrias diskusijas tiek visuomenėje, tiek tarp politikų, dėl bendradarbiavimo su Turkija privalumų ir trūkumų“, – pabrėžė R.Vilpišauskas.

Pasak politologo, sunku vertinti, kokį poveikį įvykiai Turkijoje turės Vakarų pasaulio kovai prieš „Daesh“, vadinamąją „Islamo valstybę“, taip pat kokios pasekmės laukia Europai ieškant migracijos krizės sprendimų, tačiau pažymi – šeštadienio nakties mėginimas nedemokratinėmis priemonėmis perimti valdžią Ankaroje galvos skausmu taps ir ES, ir NATO valstybių sostinėms.

„Sunku pasakyti (kokį turės poveikį dėl kovos su terorizmu, pabėgėlių krizės), tai priklausys nuo to, kai įvykiai klostysis pačioje Turkijoje ir kaip tvarkos atkūrimas vyks suderinant su demokratijos principais“, – sakė R.Vilpišauskas.

„Tai, kas ką tik įvyko Turkijoje, neabejotinai turėjo sukelti didelį nerimą tiek ES šalių sostinėse, tiek ir NATO valstybėse. Priežastys akivaizdžios – Turkijos tiek strateginė, tiek NATO narės svarba, vertinant pabėgėlių krizę, karinį konfliktą Sirijoje, Irake, vykdomas operacijas, kurioms naudojamasi Turkijos karinėmis bazėmis prieš„ Daesh“. Turkija neabejotnai svarbi ir tai, kas vyksta joje, tokio pobūdžio mėginimai keisti valdantį režimą, turėtų kelti didžiulį susirūpinimą, tiek NATO, tiek ES šalių vadovams“, – kalbėjo VU TSPMI vadovas.

Turkijoje penktadienio vakarą kariškiai bandė surengti perversmą, bet pučas žlugo. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienio rytą paskelbė kontroliuojąs padėtį šalyje.

Perversmininkai naktį surengė virtinę sprogimų, aviacijos antskrydžių ir šaudymų, per pučą žuvusiųjų skaičius išaugo iki 90, nurodė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“, pridurdama, kad sužeistųjų yra per tūkstantį, sulaikyta per 1,5 tūkst karininkų.