Ypač padidėjus skambučių srautui, duoti papildomi telefono numeriai. Visą naktį į piliečių paklausimus tiek telefonu, tiek socialinėje žiniasklaidoje atsakinėjo grupė diplomatų, vadovaujamų ministerijos Kanclerės ir URM politikos direktoriaus. Lietuvos ambasados Ankaroje diplomatai, nepaisant saugumo iššūkių mieste, visą naktį budėjo ir atsakinėjo tiek į Turkijoje nuolat gyvenančių LR piliečių, tiek ir turistų iš Lietuvos paklausimus.

Šiuo metu Stambulo oro uoste yra apie 100 Lietuvos piliečių, kurie negalėjo išskristi pagal suplanuotą grafiką. Oro uoste įstrigę piliečiai turėtų sekti oro uosto administracijos rekomendacijas ir oro bendrovių informaciją dėl nukeliamų skrydžių. Įstrigę piliečiai, skrendantys su Turkish Airlines, gali kreiptis į šios kompanijos atstovybę Stambulo oro uoste ir pasikeisti lėktuvo bilietus. Tiems, kam iki skrydžio yra likę daugiau kaip 7 valandos, gali kreiptis į Turkish Airlines dėl apgyvendinimo. Šiuo metu saugumo situacija Turkijoje, išskyrus sostinę Ankarą, stabilizuojasi. Stambulo Ataturk oro uosto veikla yra atnaujinta, tačiau dalis skrydžių lieka atšaukti. Tikimasi, kad oro uostų darbas artimiausiu metu vyks įprastu ritmu.

Lietuvos piliečiai, esantys Turkijos kurortuose- Antalijoje, Bodrume ir kt.- turėtų susisiekti su savo kelionių organizatoriais ir sekti jų rekomendacijas. Ministerijos duomenimis, Antalijoje ir Bodrume esantiems Lietuvos piliečiams saugumo grėsmių nėra. Šiuo metu rekomendacijos dėl evakuacijos iš Turkijos nėra. Tačiau Lietuvos piliečiams URM rekomenduoja artimiausiu metu susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Turkiją. Jei vis tiek planuojama skristi, reikia atidžiai stebėti saugumo situaciją vietoje ir palaikyti ryšį su savo kelionių operatoriumi ir/ar aviakompanija. Šiuo metu Turkijoje esančius Lietuvos piliečius URM ragina pasirinkti saugią buvimo vietą, vengti viešų erdvių, ypač demonstracijų, ir išlikti budriems.

Turkijoje esantys Lietuvos piliečiai pagalbos gali kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją telefonais +370 706 5 2444, +37069983537, +37068244841.

Piliečius, esančius Turkijoje, prašome registruotis adresu pilieciai@urm.lt. Taip pat prašome Turkijoje esančių LR piliečių vadovautis vietos valdžios institucijų rekomendacijomis ir nurodymais.

Užsienio reikalų ministerija toliau atidžiai stebi situaciją ir yra pasirengusi tinkamai reaguoti.