„Pagal mūsų informaciją, niekas iš mūsų piliečių nenukentėjo, bent jau šiuo metu turime tokius duomenis. Jiems rekomendavome pasilikti saugiose vietose kiek įmanoma ir laukti, kol paaiškės padėtis. Ką darysi, tai yra nepatogumai, bet tokia situacija susiklostė, mes rekomenduojame susilaikyti nuo nebūtinų kelionių ir įvertinti tas rizikas, nes nepaisant to, kad žlugo tas perversmas, veiksmai kai kur nėra visiškai pasibaigę ir tai gali būti pavojinga gyvybei“, – BNS šeštadienio rytą sakė L.Linkevičius.

Stambule ir Ankaroje – iki 200 lietuvių

Pasak jo, ministerijos darbuotojai naktį bandė susisiekti su Stambule ir Ankaroje esančiais lietuviais, jų iš viso šiuose miestuose, kur daugiausiai vyko kariniai veiksmai, buvo apie 150-200. „Ministerijos darbuotojai mėgino susisiekti su piliečiais, jų apie pusantro šimto-du šimtai, keletas grupių, pavienių asmenų“, – sakė L.Linkevičius.

Pasak ministro, turima informacija rodo, kad kariškių mėgintas įvykdyti perversmas žlugo, bet oro uostai vis dar neveikia ir nėra aišku, kada bus atidaryti.

„Buvo mėginama įvykdyti perversmą, ir, papildomai gavome informacijos, žlugo tas perversmas, bet vis tiek buvo intensyvūs kariniai veiksmai: tankai, lėktuvai, sprogimai, manoma, kad yra dešimtys žuvusių. Stambule, Ankaroje uždaryti tiltai, oro uostai, ir vis dar neveikia, nors Ankaros oro uotas ryte lyg ir žadėjo atnaujinti darbą, o Stambulo oro uoste buvo pasišalinęs personalas, ten buvo sunku gauti ir informaciją, instrukcijas, ir buvo sudėtinga komunikuoti“, – kalbėjo ministras.

Oro uoste žmonės slėpėsi po suolais

Mėgintas įvykdyti perversmas Stambulo oro uoste įstrigdė keliautojų iš Lietuvos grupę, vykstančių į kalnus Gruzijoje. Kelios dešimtys žmonių laukia, kol oro uostas atnaujins darbą ir jie galės tęsti ekspediciją į Kazbeką.

„Ankaroje visokie įvykiai vyksta ir Stambule, oro uostą užblokavo kariškiai, mums pritrūko pusantros valandos, kad būtume spėję išskristi. Oro uostas iki šios minutės praktiškai nefunkcionuoja, mes turėjom susiskambinti su Tbilisiu, atsakyti transportą, kuris turėjo mus pasitikt, ir dabar tiesiog laukiam, nežinom, kada pajudėsim“, – BNS telefonu iš oro uosto pasakojo ekspedicijos vadovas, keliautojas Algimantas Jucevičius.

„Vaizdų prisižiūrėjom, su automatais lakstė po oro uostą kariškiai, po to įsiveržė demonstrantai, naktis buvo nerami. Po to supratom, kad atskrido prezidentas, lydimas karinių lėktuvų. Visą naktį prasiblaškėm, ir taip nežinomybėj laukiam skrydžio“, – kalbėjo keliautojų vadovas.

Su grupe į kalnus keliaujanti Kovo 11-osios Akto signatarė Irena Andrukaitienė pasakojo, kad sprogimų išgąsdinti žmonės oro uoste slėpėsi po suolais.

„Prie mūsų priėjo mergina, pasakė – oro uostas blokuotas, tankai aplinkui. Atsivertėme naujienų puslapius – karinis perversmas, oro uostas užblokuotas, tiltai užblokuoti. Baisiausia, kad mes neturėjome tikros informacijos, kas vyksta. Stambulo centre buvo du sprogimai, iki mūsų atėjo banga. Kilo panika – girdisi sprogimai, visi krenta ant žemės, lenda po suolais“, – BNS pasakojo I.Andrukaitienė.

Sprogimai ir prie Lietuvos ambasados pastato Ankaroje

Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas BNS šeštadienio rytą teigė, jog Lietuvos ambasadoje visą naktį dirbę darbuotojai girdėjo sprogimus visai šalia ambasados pastato Ankaros centre.

„Ambasados darbuotojai visą naktį dirbo, teikė pagalbą, raportavo apei įvykius Turkijoje, kur link viskas krypsta ir kartu pranešinėjo tokias žinias apie sprogimus šalia ambasados. Keletą kartų visiškai greta ambasados vyko sprogimai, nepaisant to ambasados darbuotojai dirbo toliau. Prioritetas buvo suteikti konsulinę pagalbą, o kadangi rekomendacija yra niekur neiti, būti vietoje, tai ambasadoje irgi buvo geriausia vieta tuo metu laikytis rekomendacijų“, - sakė R.Kačinskas.

Lietuvos ambasadorius Turkijoje Audrius Brūzga šiuo metu yra Lietuvoje, jis yra grįžęs į Lietuvą dalyvauti kitą savaitę vyksiančiame Lietuvos diplomatų metiniame susitikime.

Stambulo oro uosto darbuotojai išsilakstė

Pasak R.Kačinsko, rekomendacijos dėl saugumo išlieka nepakitusios - žmonės turėtų vengti susibūrimo, demonstracijų vietų, įstrigusieji oro uostuose - laukti, kol situacija paaiškės.

„Situacija keitėsi dinamiškai ir nerimastingos žinios apie sproginimus, šaudymus, naikintuvų skraidymus, parlamento bombardavimus, žudynes ir panašiai, visas Stambulo oro uosto personalas buvo išsilakstęs, nebuvo įmanoma gauti jokios informacijos, kiek mes bandėme skambinti, susisiekti su Stambulo oro uostu, bandyti žmones nukreipti, aišku, irgi niekas neatsakė“, - sakė R.Kačinskas.

Diplomato teigimu, Stambulo ir Ankaros oro uostai šeštadienio rytą vis dar uždaryti, tačiau gaunama žinių, kad Stambulo oro uosto veikla šeštadienį gali būti atnaujinta. Skredžia Antalijos oro uoste buvo apriboti, tačiau oro uostas veikia.

„Paryčiais situacija pagerėjo, lyg valdžios kontrolė susigrąžinta, tad kadangi situacija lyg kontroliuojama patariame klausytis vietos valdžios rekomendacijų ir nurodymų, kaip elgtis. Tikimės, kad Turkijos valdžios institucijos informuos žmones dėl susidariusios padėties oro uostuose ir bus pranešta“, - sakė R.Kačinskas.

Saugumas - prioritetas

Lietuvos užsienio reikalų ministerija šeštadienį paragino lietuvius susilaikyti nuo kelionių į Turkiją. Tačiau šeštadienio rytą iš Vilniaus oro uosto į Antalijos kurortą išskrido apie trys šimtai keleivių.

„Dėl vykimo į Turkiją kiekvienas priima asmeninį sprendimą, bet reikia įvertinti situacijos rimtumą reikia. Prioritetas - saugumas, bet jei vykstama - reikia kaip galima būti atidiems, laikytis saugumo reikalavimų ir būti pasiruošusiems“, - pažymėjo R.Kačinskas.

Kilus neaiškumams, lietuviai informaciją gali gauti Užsienio reikalų ministerijos telefonais +37070652444 ir +370 69842789.

Turkijoje per smurto kupiną naktį žuvo mažiausiai 60 žmonių, sulaikyti 336, daliai kariškių pamėginus nuversti valdžią.