„Turiu tyrimus, pagal kuriuos matau, kad trečdalis vaikų, paauglių penkiolikos metų pastoviai vartoja alkoholinius gėrimus. Tai tada aš labai natūraliai klausiu - jei yra trys metai iki tada, kai tu gali įsigyti alkoholinius gėrimus, bet mes matome statistiką, kur pastoviai yra vartojami alkoholiniai gėrimai, pastoviai reiškia kiekvieną dieną - ir alus, sidras, kokteiliai vadinamieji, ir taip toliau. Tai yra absoliučiai baisu, tai yra tragedija“, — Žinių radijui ketvirtadienį sakė J. Požela.

„Kai matau tokius skaičius, klausiu, kodėl neveikia kontrolės mechanizmas, kuris yra dabar ir klausiu natūraliai, ar geriau bus, jei turėsime pardavimus nuo 20 metų? Mes turėsime nesprendžiamą problemą, kur bus penki metai skirtumas nuo tada, kai tu gali įsigyti alkoholinius gėrimus, bet jie pastoviai vartojami. Manau, kad turėtumėme žymiai didesnę kontrolę ir atsakomybę įvedinėti už tai, kaip vaikai tuos alkoholinius gėrimus gauna“, — pridūrė jis.

J. Požela sako pasigendantis didesnio aktyvumo iš Švietimo ir mokslo ministerijos, kuri esą užsiėmusi „nutylėjimo ir apsimestinio aklumo“ poziciją.

„Manau, yra žinybų, kurios nenori matyti. Jei mes oficialiai paklaustumėme tų pačių mokyklų vadovų, ar jūsų moksleiviai geria, jie sakytų — ne, mes neturime tokios problemos“, — svarstė ministras.

Vyriausybė pirmadienį nusprendė nepritari Seime svarstomiems siūlymams mažinti alkoholio prieinamumą jaunuoliams ir pakelti amžiaus ribą iki 20 metų bei leisti prekiauti juo tik specializuotose parduotuvėse. Tokios parduotuvės būtų izoliuotos nuo gyvenamųjų patalpų, turėtų atskirą įėjimą.

Piliečių iniciatyvinės grupės „Už blaivią" parengtos alkoholio prieinamumą ribojančios įstatymo pataisos taip pat siūlo drausti alkoholio prekybą internetu, suteikti savivaldybėms teisę nustatyti vietas, kur negalima prekiauti alkoholiu, drausti išorės reklamą, įskaitant ir apie alkoholio kainos sumažinimą - apie tai būtų galima skelbti tik pardavimo vietoje.

Parduotuvėse ir maitinimo įstaigose alkoholiu siūloma leisti prekiauti nuo10 val. iki 20val. Dabar alkoholio galima įsigyti nuo 8 val. iki 22 valandos. Vyriausybė taip pat nepritaria šiems sugriežtinimams.