Skola – per 700 eurų

Vandens tiekimas bute, kuriame gyvena ji su trimis nepilnamečiais vaikais ir trimis jau pilnametystės sulaukusiomis, bet savarankiško gyvenimo dar nesukūrusiomis atžalomis, buvo nutrauktas birželio 29 dieną. Šeima nebeturi vandens ne tik pasigaminti maistą, išsivirti arbatos, nusiprausti, išsiskalbti, bet ir gamtinius reikalus atlikti tapo komplikuota, nes vandens nėra ir tualete.

„Vaikai eina pas savo draugę, iš kurios parsineša vandens. Tačiau ji ne visada būna namuose, be to, nesinori piktnaudžiauti jos gerumu. Todėl vandenį perkame iš parduotuvės ir leidžiame pinigus, kurių ir taip labai trūksta“, – pasakojo Virginija.

Vienam sūnui, kuris yra neįgalus, dėl nuolatinio vandens tempimo namo pašlijo sveikata, nes jam negalima kelti daugiau nei trijų kilogramų.

Keturi Virginijos vaikai jau gyvena savarankiškai – dvi dukros yra ištekėjusios ir išvykusios į užsienį, dar viena bando kabintis į gyvenimą Lietuvoje, suaugęs sūnus šiuo metu atlieką tarnybą kariuomenėje.

Virginija su šešiais vaikais gyvena socialine bute, kurį skyrė Klaipėdos savivaldybė. Moteris su vyru yra išsituokusi, nes jis esą nebuvo šeimos žmogus, nesirūpino nei vaikais, nei tuo, kad gyvenimas būtų geresnis.

Dešimt vaikų auginančiai mamai visada stigo pinigų, todėl ji ir įsiskolino bendrovei „Klaipėdos vanduo“. Šios įmonės Skolų išieškojimo skyriaus viršininkė Dovilė Kozlovienė patvirtino, kad vandens tiekimas butui bus atnaujintas, kai bus padengta skola – 707 eurai. Dar apie 30 eurų reikės sumokėti už vandens išjungimo ir pajungimo paslaugas.

Pusė algos – antstoliams

„Tiesą sakant, jau ir pati nebesusigaudau, kiek esu skolinga. Viename rašte parašyta viena suma, kitame – jau kita. Susirinksiu visus duomenis, o tada pasinaudosiu pirmine teisine pagalba, kad teisininkai patartų, kaip atsikovoti vandenį. Netikiu, kad esu tiek skolinga, kiek skelbiama, juk vis tiek mokėjau, nors ir ne kas mėnesį. Toks jausmas, kad esi skolingas 5 eurus, o iš tavęs bando nuplėšti 500 eurų, nes dar turiu pajamų, esu dirbanti. Suprantu, kad esu skolinga, bet iš vaikų atimti vandenį yra tiesiog sadistiškas poelgis. Juk dabar vasara, karšta, tai ir gerti labiau norisi, ir praustis reikia dažniau“, – vos ašaras tramdė moteris.

Ji per mėnesį uždirba 350 eurų, 170 eurų gauna iš Vaikų fondo, nes priteistų alimentų nemoka buvęs sutuoktinis, o Klaipėdos savivaldybė kas mėnesį daugiavaikei šeimai skiria 45 eurų paramą. Šeimos pajamos per mėnesį – 565 eurai.

„Realiai aš gaunu tik pusę atlyginimo, nes 50 proc. – apie 175 eurus kas mėnesį darbovietė perveda antstoliams, o ne man. Antstoliai pinigų reikalauja, nes likau skolinga už komunalines paslaugas bute, kuriame anksčiau gyvenome. Nors išsikraustėme, skolas vis tiek reikia padengti, tai suprantama. Nesuvokiama tik tai, jog kai vertinamos mūsų šeimos pajamos, niekas neatsižvelgia, kad antstoliai jau išskaičiuoja 175 eurus. Skaičiuojama, kad mūsų pajamos yra 565 eurai ir jokia socialinė parama mums nepriklauso“, – dėstė Virginija.

Moteriai šiuo metu yra skilęs šonkaulis, Tačiau ji vis tiek eina į darbą. "Nedarbingumo pažymėjmas nuvarytų mus į finansinę katastrofą", - teigė pašnekovė.

Apėmė depresija ir panika

„Klaipėdos vanduo“ dar pernai rudenį grasino šeimai už skolas nutraukti vandens tiekimą, nes skola siekė 353 eurus. Tuomet bendrovės atstovai ir Virginija pasirašė susitarimą, kad ji kas mėnesį mokės po 55 eurus ir iki šių metų balandžio 30 dienos skolą padengs.

„Sąžiningai mokėjau tas įmokas, tačiau nebeliko pinigų sumokėti už naudojamą vandenį, todėl skolos atsikratyti negalėjau. Be to, keista tai, jog paskutinė mano įmoka turėjo būti iki balandžio 30 dienos, tačiau jau balandžio pradžioje „Klaipėdos vanduo“ kreipėsi į teismą, kad iš manęs būtų išieškota skola, bylinėjimosi išlaidos. Teismas pareiškimą patenkino balandžio 21 dieną, todėl birželio 2 dieną iš antstolio jau gavau pranešimą dėl skolos išieškojimo“, – kalbėjo klaipėdietė.

Ji pripažino, jog reikia sumokėti už paslaugas, tačiau esą visada pritrūksta pinigų.

„Galima sakyti, kad viena ant kojų turiu pastatyti 10 vaikų. Žinau, kad dauguma pasmerks, kam tiek gimdžiau, tačiau taip yra ir viskas. Minėjau, kad keturi vaikai jau gyvena savarankiškai, o su manimi gyvenantys pilnametis sūnus ir dukra pradėjo dirbti, tad galbūt dabar bus šiek tiek lengviau. Vyresnieji padėti negali, nes patys vos suduria galą su galu, juk iš namų išėjo liaudiškai tariant, tik su šaukštu, jiems finansiškai negalėjau padėti. Mane apėmusi baisi depresija ir panika, kad dar vieną dieną teks kentėti be vandens, kad vaikai jaučiasi prastai. Kaip nors pasidengsime tas skolas, bet tam reikia laiko, o vandens reikia dabar, ne po mėnesio ar dviejų. Jei bute vėl atsirastų vanduo, mums tai būtų pati didžiausia šventė gyvenime“, – neslėpė Virginija.

Savivaldybei – galvosūkis

Klaipėdos savivaldybėje jau vyko keli pasitarimai, kuriuose ieškota variantų, kaip išspręsti šią problemą.

„Žinau tiek, kad savivaldybei turiu pristatyti pažymas apie šeimos pajamas, tuomet esą bus duotas nurodymas mums įjungti vandenį. Tačiau surinkti tas pažymas užtruks savaitę ar dvi, matyt, nė vienas neįsivaizduoja, ką reiškia gyventi be vandens, todėl ir nesuka sau galvos“, – samprotavo moteris.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas teigė, jog administracija iš politikų išgirdo siūlymą sukurti tvarką, kaip padėti tokioms šeimoms. Esą savivaldybė galėtų padengti skolas, kad šeimos vėl turėtų vandenį, o tada jos liktų skolingos savivaldybei.

„Mes ieškosime variantų, kaip sukurti tokią tvarką, jog neleistume, kad tokios situacijos pasikartotų, kad daugiavaikėms šeimoms būtų atjungiamas vanduo, kaip joms padėti iki tokio kritinio sprendimo. Tačiau kol kas jokių veiksmų dar nesiimama, viskas tik svarstymų stadijoje. Kiek žinau apie šį konkretų atvejį, tai šeimos pajamos tokios, kad jai nepriklauso jokia parama. Tačiau yra ir žmogiškasis faktorius. Manau, kad ieškosime būdų jai padėti“, – žadėjo A. Michailovas.

Kas mėnesį – 350 įspėjimų

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Skolų išieškojimo skyriaus viršininkė D. Kozlovienė patikslino, jog Virginijos šeima skolinga ne tik už vandenį, sunaudotą bute, kuriame dabar gyvena, bet yra ir 1343 eurų skola už vandenį, sunaudotą bute, kuriame šeima gyveno anksčiau.

„Į dabartinį butą ši šeima atsikraustė 2013 metų rudenį. Nuo to laiko iki dabar esame šešis kartus siuntę pranešimus, kuriais raginome susimokėti už sunaudotą vandenį, nes kitaip bus nutrauktas jo tiekimas. Jau seniai galėjome nutraukti vandens tiekimą, tačiau niekaip nenorėjome imtis tokių veiksmų. Pernai lapkritį buvo sudarytas susitarimas, jog Virginija įsiskolinimą padengs. Ji skolą tris mėnesius mokėjimo tvarkingai, vasarį sumokėjo 40 eurų, o ne 55, o paskui mokėjimai baigėsi. Susitarime buvo numatyta, kad jei bus pažeistos jo sąlygos, bus nutrauktas vandens tiekimas. Teisės aktai mums leidžia vandens tiekimą nutraukti, kai asmuo po pranešimo apie tai, kad gali likti be vandens, gavimo per 45 dienas nepadengia įsiskolinimų“, – aiškino D. Kozlovienė.

Ji priminė, jog pensininkai gauna daug mažesnes pajamas, bet visus mokesčius susimoka tvarkingai. „Jie jaučia pareigą tai padaryti. Nežinau, kas yra šiai šeimai, tačiau ji nelinkusi mokėti už komunalines paslaugas. Žinau, kad beveik visi paslaugų tiekėjai ją yra atidavę antstoliams. Manau, kad už mobiliuosius telefonus šeima susimoka, nes supranta, kad ryšis gali būti išjungtas, o į vandenį žiūrima kiek kitaip – esą galima ir nemokėti. Tačiau už visas paslaugas reikia mokėti“, – teigė D. Kozlovienė.

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ priemonę kovai su skolininkais – vandens tiekimo nutraukimą pradėjo taikyti 2013 metų birželį. „Iki tol tokių priemonių nesiimdavome, tačiau pamatėme, kad nebėra būdų, kaip dar priversti skolininkus susimokėti ir nebeauginti skolų. Per mėnesį vidutiniškai išsiunčiame apie 350 pranešimų, kuriais informuojame, kad dėl skolų gali būti nutrauktas vandens tiekimas. Daugelis skolas susimoka, problemų nebelieka, tačiau yra tokių, kurių tokie pranešimai neveikia. Pavyzdžiui, praėjusį penktadienį buvo suplanuota vandens tiekimą nutraukti 20-čiai butų, juose išmontuoti apskaitos prietaisus. Tačiau vandens tiekimas buvo nutrauktas trims butams, nes kiti jau buvo padengę įsiskolinimus“, – kalbėjo D. Kozlovienė.