Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus kvietimu Lietuvoje viešinti N. Savčenko sekmadienį atsakė į žurnalistų klausimus, o paskui kreipėsi į Prienų rajone vykstančio Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo (PLJS) dalyvius.

N. Savčenko principinga – rusų kalba interviu nedalija ir su visuomene šia kalba nebendrauja – kalba ukrainietiškai, jos žodžius į lietuvių kalbą vertė vertėjas. Tiesa, angliškai nekalbančiai N. Savčenko visiškai be rusų kalbos išsiversti nepavyksta.

Tiek kalbėdama su žurnalistais, tiek su PLJS dalyviais, N. Savčenko nuolat dėkojo Lietuvai už paramą.

„Ramu ir šalta. Bendravimas nuotolinis“, – santykius su Rusija apibūdino karo pilotė. „Mums reikia išlaisvinti savo sąmonę ir pasąmonę nuo ilgus metus mus kankinusios Rusijos propagandos. Ekonomiškai mes turėtume atstatyti santykius su visais kaimynais“, – DELFI klausiama, kokią mato Ukrainos ateitį, sakė N. Savčenko.

N. Savčenko išsisuko nuo klausimo, ar ateityje planuoja kandidatuoti į šalies prezidentus. Ji taip pat sakė nemananti, kad Vakarai Ukrainą paliko problemas spręsti vieną. „Negaliu pasakyti, kad buvome palikti, mums daug kas padėjo, pirmoje eilėje Lietuva mums padėjo, dar kartą dėkoju už suteiktą pagalbą“, – kalbėjo viešnia.

N. Savčenko pripažino, kad planuoja derybas su Donbaso separatistais – jos nuomone, tokių derybų reikia, mat svarbiausia – žmogaus gyvybė. Čia pat ji patikslino, kad su separatistais derėsis ne dėl politikos, o humanitariniais klausimais.

Karo pilotė atskleidė kalėdama parašiusi knygą: „Nelabai turėjau ką veikti, bijojau numirti, todėl parašiau pati, kad žmonės apie mane žinotų tiesą“.

Linkėjo, kad lietuviams nereikėtų kariauti

„Abi tautos (lietuviai ir ukrainiečiai – DELFI) supranta, kad už laisvę reikia kovoti ir kovoti atiduodant kraują“, – į jaunimą kreipėsi N. Savčenko.

Jos teigimu, naujos kartos turi vertinti laisvę, už kurią kovojo tėvai ir seneliai. Deja, sakė Aukščiausiosios Rados narė, atmintis trumpa ir karai kartojasi – taip dabar nutikę Ukrainoje.

N. Savčenko lankosi Lietuvoje

„Vėl giname laisvę gyventi. Linkiu, kad nežinotumėt, kaip tai daryti praktiškai. Linkiu, kad jūsų žemėje niekada nebūtų karo. Jūs kaip niekas kitas jaučiate mūsų skausmą ir padedate, už tai jums esu labai dėkinga“, – šie N. Savčenko žodžiai palydėti plojimais.

N. Savčenko kalbėjo, kad grįžusi į laisvę tampa kovotoja, kuri kovos už Rusijoje esančius karo belaisvius. Jos teigimu, Rusija kol kas paleido tik tris įkalintuosius, tačiau per tą mėnesį įkalino Krymo totorių.

N. Savčenko aiškinimu, Rusijoje dabar yra 40 karo belaisvių ir baiminamasi, kad jų daugės kasdien. „Karas tęsiasi kasdien ir mes kovojame už savo ukrainiečius“, – sakė N. Savčenko.

L. Linkevičius: mūsų balsas išgirstas

N. Savčenko Lietuvoje lankosi kartu su seserimi Vira Savčenko. Lietuvos užsienio reikalų ministras L. Linkevičius įžvelgė simboliką seserų varduose – Vera reiškia tikėjimą, Nadia – viltį.

L.Linkevičius sakė, kad yra dar apie 20 panašių politinių bylų, tik Nadios buvo garsiausia, tapo pasipriešinimo simboliu. „Pabendravus su tokiais žmonėmis, atsiranda krūvio, kažkokio užtaiso, žavimės ja, linkime sėkmės, bet dabar labiausiai rūpi tai, kas ateityje laukia norint, kad Ukraina būtų laisva, suvereni, niekas nesikėsintų į jos laisvę. Nes tai yra kėsinimasis į mūsų visų laisvę“, – teigė L. Linkevičius.

Ministras priminė, kad karas Ukrainoje ir neramumai Europoje nepasibaigę. L. Linkevičius sakė, kad Lietuvos balsas dėl Ukrainos pasaulyje buvo išgirstas, o Ukraina nepamiršta. Tai, jo teigimu, atsispindėjo NATO viršūnių susitikime Varšuvoje. „Ir balsas mūsų išgirstas, ir sprendimai priimti, ir Lietuva buvo minima visų lyderių, jau seniai taip buvo, kad Baltijos šalys ir Lenkija būtume dėmesio centre. Ir Ukraina skambėjo labai ryžtingai“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

N. Savčenko lankosi Lietuvoje

N. Savčenko – Ukrainos oro pajėgų lakūnė, nuo 2014 m. pavasario prisijungusi prie Ukrainos savanorių bataliono „Aidar“. 2014 m. birželio mėn. buvo pagrobta rytų Ukrainoje ir neteisėtai dvejus metus kalinta Rusijoje. N. Savčenko į Ukrainą grįžo 2016 m. gegužės 25 d.

Kaip sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, Lietuva buvo viena aktyviausiai N. Savčenko išlaisvinimo reikalavusių šalių, Lietuvos diplomatai ir asmeniškai užsienio reikalų ministras ne kartą kėlė šį klausimą Jungtinėse Tautose, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO), Europos Taryboje ir kitose tarptautinėse organizacijose.

Solidarizuodamasi su Ukraina, Lietuva 2016 m. balandžio 11 d. paskelbė „Savčenko-Sencovo-Kolčenkos“ sąrašą, į kurį įtraukti asmenys, prisidėję prie N. Savčenko, Olego Sencovo ir Oleksandro Kolčenkos pagrobimo ir „teisinio“ persekiojimo.

Lietuva ir toliau ragina besąlygiškai išlaisvinti O. Sencovą, O. Kolčenką bei kitus Rusijos Federacijos teritorijoje neteisėtai laikomus Ukrainos piliečius ir sudaryti jiems sąlygas grįžti į Tėvynę.

Pirmadienį planuojami N. Savčenko susitikimai su Lietuvos vadovais, Lietuvoje gydomais Ukrainos kariais, Lietuvos nevyriausybinių organizacijų atstovais ir ukrainiečių bendruomene Lietuvoje. N. Savčenko taip pat dalyvaus knygos apie Lietuvos narystę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje 2014–2015 m. pristatyme Užsienio reikalų ministerijoje.