Kokių šalių, kiek karių ir kada atvyks į Lietuvą?

Batalioną paprastai sudaro 600-1000 karių, jie į Lietuvą galėtų atvykti kitų metų pirmaisiais mėnesiais. Batalionui vadovaus vokiečiai, prie jų gali prisidėti Norvegija, Beniliukso šalys. Taip pat svarstoma apie Prancūzijos ir Višegrado šalių indėlį. Vokiečiai gali atvykti su šarvuočiais „Boxer“ ir trumpojo nuotolio oro gynyba. Karius svarstoma įkurti Rukloje ir Pabradėje, Vokietijos karininkai šiuo metu analizuoja įsikūrimo sąlygas, jas gerinant lietuviams gali tekti plėsti infrastruktūrą. Bataliono buvimas nebus apribotas laike.

Kodėl kariai atvyksta į Lietuvą?

NATO teigia, kad kariai į Baltijos šalis ir Lenkiją atsiunčiami siekiant atgrasyti Rusiją. Nors bataliono karių neužtektų atremti puolimą, taip norima parodyti, kad priešas Baltijos šalyse susidurtų su tarptautinėmis pajėgomis. Su prašymu dislokuoti po batalioną karių Baltijos šalių kariuomenių vadai į NATO karinę vadovybę kreipėsi pernai gegužę. Pernai gruodį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad NATO sąjungininkų nuolatiniam buvimui Lietuvoje pritaria 82 proc. gyventojų.

Kodėl batalionui Lietuvoje vadovaus Vokietija?

Vokietijos sprendimą galėjo lemti pastaruosius dvejus metus suintensyvėję kariniai ryšiai - Lietuva iš Vokietijos gamintojų perka karinės technikos už šimtus milijonų eurų, Vokietija į pratybas kasmet siunčia po daugiau kaip 500 karių ir dažniausiai iš visų šalių dalyvauja Baltijos šalių oro policijos misijoje. Tačiau kai kurie stebėtojai nerimauja, ar Vokietijos požiūris nepasikeis, jei valdžioje esančius krikščionis demokratus kitąmet pakeistų socialdemokratai. Batalionui Latvijoje vadovaus Kanada, Estijoje - Britanija, Lenkijoje - Jungtinės Valstijos.

Kaip reaguoja Rusija ir Baltarusija?

Rusija NATO kaltina provokacija prie jos vakarinių sienų ir teigia, kad reaguodama Karaliaučiaus krašte gali dislokuoti „Iskander“ raketas. Lietuvos kariškių teigimu, Rusija jau dabar turi pakankamų ginklų taikiniams Lietuvoje naikinti, bet „Iskander“ gali būti svarbios trikdant NATO sąjungininkų veiksmus regione. Apie galimą „Iskander“ dislokavimą Karaliaučiaus krašte kalbama nuo 2008 metų. Rusija taip pat pranešė sukursianti tris divizijas pietvakarių regione, bet nėra iki galo aišku, ar tai būtų nauji pajėgumai, ar pertvarkomi seniau esantys daliniai. Baltarusija sako, kad nepritaria NATO batalionams, bet nelaiko jų tiesiogine grėsme.