Važiuojant link jūros Klaipėdoje navigacijoje galima suvesti Skautų gatvę, žemėlapyje oficiali gatvė yra matoma, tačiau ja pravažiuoti neįmanoma, nes apibus gatvės stūkso prabangūs įtakingų klaipėdiečių namai. Norėdami privatumo, elitinio kvartalo gyventojai tiesiog užsitvėrė prie jūros vedančią viešą gatvę, tiesa, jie patys sako, kad pėsčiųjų iš teritorijos nevaro. Iki jūros nuo kvartalo yra apie 300 metrų.

Anksčiau vietinėje žiniasklaidoje buvo skelbta, kad šiame kvartale gyvena įtakingi klaipėdiečiai: esami ir buvę savivaldybės darbuotojai, vietos politikai bei verslininkai. Vietinėje žiniasklaidoje buvo skelbta, kad užtvaras be jokių leidimų buvo pastatytas 2006 metais, tačiau per dešimtmetį valstybinės institucijos nesugebėjo padaryti nieko, kad vieša gatvė taptų prieinama visuomenei.

Prabangus kvartalas vietoj pionierių stovyklos

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) teigimu, prabangus kvartalas atsirado vietoj buvusios pionierių stovyklos.

1999 metais Klaipėdos apskrities viršininko įsakymu 2,9806 ha ploto žemės sklypas išnuomotas AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijai 99 metams.

2004 metais Klaipėdos apskrities viršininko įsakymu nutraukta žemės sklypo nuomos sutartis, sudaryta su AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija, ir išnuomota gyvenamųjų namų statybos bendrijai „Gintaro krantas“ 94 metams, su kuria sudaryta nuomos sutartis.

Registrų centro duomenimis, sklype yra apie 20 gyvenamųjų namų ir dar 20 negyvenamųjų namų, taigi savininkų iš viso yra apie 40.

Įgyvendinus detaliojo plano sprendinius bus sprendžiamas klausimas dėl nuomos sutarties pakeitimo, gal nutraukimo. Šiuo metu gatvė patenka į privatų sklypą, tačiau kadangi yra viešas savivaldybės turtas, negali būti užtverta.

Gyventoja: užsitvėrėme, kad svetimi nevažinėtų

DELFI žurnalistai lankėsi vietoje ir pasivaikščiojo uždraustąja gatve. Gyventojai teigė įleidžiantys į teritoriją pėsčiuosius, kurie gali eiti link jūros, jie gali atsidaryti vartelius ir žingsniuoti gatve, tačiau žurnalistai įsitikino, kad gatve vaikšto tik situaciją gerai žinantys vietiniai gyventojai, mat prašaliečiai, pamatę aptvertą teritoriją ir įspėjamuosius ženklus apie stebimą valdą, užeiti nedrįsta.

„Čia yra vieša vieta ir gali vaikščioti visi, o užsitvėrėme, kad nevažinėtų svetimi žmonės“, - DELFI pasakojo gyventoja.

Tačiau pašnekovė nepaminėjo, kad milijonierių kvartalo gyventojai draudžia ne tik automobilių eismą vieša gatve, vedančia link jūros, bet ir neleidžia žmonėms gatve vaikščioti naktį, nuo 12 valandos vakaro iki 6 valandų ryto varteliai į gatvę būna užrakinti. Žurnalistai, nuvykę į vietą įsitikino, kad gatve vaikštantys praeiviai yra tik gerai situaciją žinantys vietiniai žmonės, kiti į teritoriją neužeina.

„Aš žinau šitą kelią jau daug metų, todėl ir žinau, kad čia galima vaikščioti“, - pasakojo praeivė.

Kiti poilsiautojai teigė taip pat daugybę metų atvažiuojantys atostogų ir puikiai žinantys situaciją: „Daug metų mes jau pro čia vaikštome prie jūros, todėl ir žinome viską.“

Bendruomenės atstovė staiga prarado atmintį

DELFI bendruoju telefonu susisiekus su bendruomene „Gintaro krantas“, kuri ir išsinuomojo sklypą, buhaltere prisistačiusi moteris iš pradžių teigė galinti atsakyti į klausimus, tačiau sužinojusi, kad kalbasi su žurnaliste, staiga prarado atmintį.

„Ne, aš nešneku, atsiprašau. Aš nieko nežinau“, - kalbėjo bendruomenės buhaltere prisistačiusi moteris. Ji taip pat negalėjo įvardinti, į ką žurnalistai turėtų kreiptis komentaro.

Savivaldybės architektas: gatvė negali būti užtverta

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės vyriausiojo architekto Kastyčio Macijausko, savivaldybė dabar pradėjo aiškintis, kodėl gatvę užtveria užtvaras. Vis dėlto savivaldybė šią situaciją per dešimtmetį aiškinosi ne vieną kartą, tačiau rezultatų nepasiekė.

„Aš maniau, kad jau seniai išspręstas tas klausimas. Priėjimas ten turi būti visada atviras, o privažiavimas, jeigu kelias turi gatvės statusą, jo užtvėrimo klausimus sprendžia savivaldybė, jeigu savivaldybės leidimo nėra, reikia užtvarą nukirpti, čia mano nuomonė“, - kalbėjo K. Macijauskas.

Informacija apie neteisėtai užtvertą viešą gatvę DELFI žurnalistų buvo perduota ir Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI).

Savivaldybė reikalaus nuomos sutarties nutraukimo

Klaipėdos miesto savivaldybė pripažino, kad nors užtvaras yra privačioje teritorijoje, jis aptveria viešą gatvę ir nebuvo derintas su savivaldybe. 2003 metais patvirtintame detaliąjame plane nebuvo numatyta aptverti šios gatvės.

„Skautų gatvė kaip inžinerinis statinys Nekilnojamojo turto registre nėra įregistruota, nors yra Klaipėdos miesto savivaldybės apskaitoje. 2013 m. buvo atlikti gatvės kaip inžinerinio statinio kadastriniai matavimai, tačiau Registrų centras atsisakė suderinti kadastrinių matavimų bylą, nes gatvės ribos dengia registruoto žemės sklypo ribas“, - laiške rašė Klaipėdos miesto savivaldybės atstovė Vilija Venckutė-Palaitienė.

Pasak jos, savivaldybė kreipėsi į NŽT, kad būtų nutraukta nuomos sutartis ir galima būtų gatvę oficialiai įregistruoti kaip gatvę: „Atsižvelgdami į tai, kad žemės sklypo dalies nuomos sutartis sudaryta su asmeniu, kuris žemės sklype neturi turto, prie kurio galima sudaryti žemės nuomos sutartis, įvertinę teritorijos detaliojo plano sprendinius, parengėme prašymą Nacionalinės žemės tarnybos Klaipėdos miesto ir Neringos skyriui nutraukti žemės nuomos sutartį su GNSB „Gintaro krantas“. Atlikus šį veiksmą, laisvos valstybinės žemės sklypo dalyje bus galima suformuoti žemės sklypą gatvės eksploatacijai, užbaigti gatvės kaip inžinerinio statinio įregistravimo procedūrą.“

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.