DELFI savo tyrimų cikle aprašė atvejus, kai įtakingi verslininkai, gyvenantys parkų draustiniuose, tvoromis aptveria valstybinę žemę, miškus, valstybinė žemė yra sutvarkyta ir naudojama tik šalia gyvenančių įtakingų žmonių tikslams, taip pat valstybiniai keliai yra užtveriami užtvarais. Visais šiais galimais pažeidimais susidomėjo NŽT.

Po DELFI tyrimų buvo sudaryta speciali Aplinkos ministerijos komisija iš keturių valstybinių institucijų: Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT), Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI), Valstybinės miškų tarnybos bei Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (Vilniaus RAAD). Ji, ištyrusi parkų teritoriją, nustatė 30 įvairių pažeidimų, nemaža dalis jų buvo susiję ir su valstybinės žemės užgrobimu.

Nuo kitos savaitės dėl valstybinės žemės naudojimo grandiozinį tyrimą Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose pradės NŽT.

„Pas mus prasideda didžiulis patikrinimo maratonas. Yra gauta informacijos ir iš jūsų, ir iš kitų asmenų, dabar yra sudarytas grafikas ir patikrinimai prasideda nuo kitos savaitės. Dėl šitų dviejų parkų bus atliekama apie 150 patikrinimų ir jie tęsis iki lapkričio pradžios. Bus labai didelės apimties tyrimas, kad šitoks didelis kompleksinis tyrimas būtų buvęs daromas kada nors anksčiau, aš dar negirdėjau“, - kalbėjo NŽT atstovas Audrius Gelžinis.

Po DELFI tyrimų iš parkų vadovės posto jau anksčiau pasitraukė parkų direktorė Vida Petiukonienė.