„Pirmiausia tai neturi nieko bendra su atsakomaisiais veiksmais, kadangi priešraketinis skydas visiškai ne tam nukreiptas ir tas ne kartą buvo argumentuotai paaiškinta, o priežasčių iš tikrųjų kaupti šią ginkluotę ir dislokuoti panašius pajėgumus Rusijai niekada paprastai nereikėdavo surasti. Tie sprendimai priimami paprastai prieš tam tikrą laiką, netgi porą metų, ir tai yra tik pretekstas - tai dažnai propagandiškai išnaudojama savais tikslais ir gal pateisinant kai kuriuos veiksmus ar priemones“, - BNS sekmadienį sakė L.Linkevičius.

„Aš visiškai net neabejoju, kad jie tą ketina daryti, ir tam ruošiasi jau ne vakar ir ne prieš savaitę“, - pridūrė užsienio reikalų ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, nepaisant propagandinių kalbų, Lietuva ir kitos Baltijos šalys turi labai ramiai, atsakingai daryti tai, ką yra įsipareigoję, garantuojant šalių saugumą. Jis pabrėžė, kad Rusijos karinis intensyvumas aplink Baltijos šalis, pratybų apimtys, karių skaičius toli gražu net nepalyginamas su tuo, „kas yra mūsų teritorijoje“.

„Visi puikiai tą supranta, bet tam, kad pateisintų savo veiksmus, galima visada paaiškinti neva tai atsaku. Nėra į ką atsakyti, nes tie pajėgumai, kurie vystomi mūsų šalyse ar kad ir papildomi pajėgumai, apie kuriuos dabar kalbam - bataliono dydžio vienetas, dislokuotas kiekvienoje Baltijos šalių, tikrai nepakeičia strateginės pusiausvyros tiek, kad reikėtų kažkokių atsakomųjų veiksmų imtis. Tai gali būti naudojama tik kaip pretekstas ir tai dar kartą įrodo, kad nepaisant propagandinių visų kalbėjimų, tiesiog turime labai ramiai, atsakingai daryti tai, ką esame įsipareigoję, garantuoti mūsų šalių saugumą, ir tą aljansas darys, nepaisant propagandinio triukšmo, kuris yra, ir ne tam, kad didintume įtampą, kad kažkam grasintume, bet tam, kad garantuotume saugumą ir kad nebūtų abejonių, kad rimtai į tai žiūrima“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Jo manymu, panašų pareiškimą šeštadienį padarė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Suomijoje pareiškęs, kad Rusija perkeltų daugiau savo ginkluotųjų pajėgų prie sienos su Suomija, jeigu ši įstotų į NATO.

„Lygiai tas pats pareiškimas Suomijoje - kai prezidentas Putinas pasakė, kad apie 1,5 tūkst. kilometrų atitraukta nuo Suomijos pajėgumai ir kad jie bus grąžinti. Mes tikrai puikiai žinome iš daugelio šaltinių, kad tie pajėgumai kaip minimum kelis kartus viršija tuos pajėgumus, kurie yra mūsų regione. Tai jau dabar jie yra, jie niekur neatitraukti, ir tai skamba galbūt kam nors įtikinamai, bet iš tikrųjų tai yra grynai propagandiniai ėjimai, kuriais norima pateisinti savo veiksmus“, - sakė L.Linkevičius.

Rusijos ambasadorius Aleksandras Udalcovas interviu naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad balistinės raketos „Iskander“ yra rimtas ginklas: Jeigu būtų nuspręsta jį dislokuoti – o tai padaryti turime visas teises – Rusijos Federacijos teritorijoje Kaliningrado srityje, tai būtų rimtas atsakas į JAV ir NATO veiksmus Europoje“,

Jis pridūrė, kad „JAV priešraketinės gynybos sistemos priartinimas prie mūsų sienų, be abejo, verčia Rusiją imtis atsakomųjų žingsnių“.

Dar 2008 metais Rusija, neva reaguodama į JAV priešraketinės gynybos planus Čekijoje ir Lenkijoje, pareiškė, kad gali dislokuoti savo bombonešius ir raketas „Iskander“ kaimyninėje Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (906)