R. Karbauskis pasakoja visiškai priešingą istoriją. Pasak verslininko ir politiko, J. Jusys nori jį apjuodinti prieš artėjančius Seimo rinkimus ir daro tai nenuilsdamas. Remiantis R. Karbauskio pasakojimu, J. Jusio įmonė visiškai netobulėjo, nesiplėtė, todėl ir pralaimėjo konkurencinėje kovoje.

Verslininkas teigia, kad R. Karbauskis taikė dempingą

„Livila“ įkurta 1991 m. Tai nedidelė įmonė, prekiaujanti žemės ūkio, kelių tiesimo, miškų ruošos technika: kombainais, traktoriais, purkštuvais, sėjamosiomis, šienapjovėmis-smulkintuvais, komunaline įranga, miško priekabomis su kranais.

Įmonės savininkas ir vadovas J. Jusys jau pagyvenęs vyras, bet sako negalintis susitaikyti, kad į politiką pasukęs R. Karbauskis versle elgiasi vienaip, o viešumoje atrodo tarsi su šventojo aureole. Verslininkas pats nutarė kreiptis į DELFI ir papasakoti, ką galvoja apie R. Karbauskį.

J. Jusys pasakoja, kad jo įmonė „Livila“ ilgus metus buvo kombainus gaminančios Rusijos įmonės „Rostselmash“ oficialus atstovas Lietuvoje. Kontraktas su Rusijos įmone sudarytas iki 2017 m. gruodžio mėnesio. Kombainais „Livila“ iš viso prekiauja jau keturiolika metų. Pats J. Jusys teigia, kad „Livila“ su „Rostselmash“ dirbo ne gerai, bet idealiai.

Tačiau, pasak verslininko, 2012 m. jo įmonė sulaukė skambučių iš R. Karbauskio „Agrokoncerno“. J. Jusys sako, kad vieną kartą jam šiuo klausimu skambino Agrokoncerno grupės ekonomikos direktorius Egidijus Šileika. „Toks buvo prašymas. Sako: norim pirkti, parduokit“, - pasakoja verslininkas.

Kitą kartą Agrokoncerno grupės žmonės, pasak J. Jusio, kalbėjosi su jo pavaduotoju Donatu Vyšniausku, kurį vėliau „Agrokoncernas“ perviliojo.

R. Karbauskis yra Agrokoncerno įmonių grupės savininkas: jai priklauso „Agrokoncernas“, „Agrokoncerno grūdai“, „Agrokoncerno technika“ ir „Latagrokoncerns“, pastaroji veikia Latvijoje.

Grupei priskiriama ir daugybė žemės ūkio bendrovių, įmonių grupė, jos pačios duomenimis, iš viso valdo daugiau kaip 34 tūkst. hektarų žemės.

„Istorija tokia, kad 2012 m. jie pradėjo reikalauti, kad mes parduotume šita verslą: pamatė, kad jis pelningas. Bet kad pasiektume tą lygį mes dirbome dešimt metų, išleidome daug lėšų, paaukojome energijos. Kai mes nepardavėme, jie nutarė nueiti paprastesniu ir pigesniu keliu – užgrobti, taip galima sakyti“, - sakė J. Jusys.

Pasak pašnekovo, R. Karbauskis arba su juo susiję asmenys sugebėjo pasiekti, kad „Rostselmash“ „Agrokoncerno techniką“ patvirtintų antruoju atstovu Lietuvoje ir iškart pradėjo taikyti dempingą Lietuvoje parduodamiems „Rostselmash“ kombainams – parduodavo už tokią pat kainą, už kurią pirkdavo.

Anot J. Jusio, taip buvo specialiai siekiama pakenkti jo įmonei „Livila“. Jis daro prielaidą, kad sunaikinus „Livilą“, „Agrokoncerno technika“ būtų perėjusi prie normalių kainų su marža. Jo teigimu, kombainas, priklausomai nuo modelio, kainuoja 75-100 tūkst. eurų, marža paprastai sudaro 10-12 proc.

Taikė dempingą, kad mes neišlaikytume, perimtų mus ir viskas. Tada sukels kainą. Mes vienus metus kankinomės. Nesužlugdė. Antrus metus pabandė, vėl neišėjo.
Jonas Jusys

„Taikė dempingą, kad mes neišlaikytume, perimtų mus ir viskas. Tada sukels kainą. Mes vienus metus kankinomės. Nesužlugdė. Antrus metus pabandė, vėl neišėjo. (...) Pas mane buvo atvažiavęs „Rostselmash“ generalinis direktorius Valerijus Malcevas ir akcininkas Dmitrijus Udras. Mano biure buvo, sėdėjom, aiškinomės, klausiau, kaip ten kas, jis taip pasakė, kad čia ne aš vienas sprendžiu, reikia pasitarti“, - pasakojo J. Jusys.

Reikalauja atlyginti 3 mln. eurų nuostolius

J. Jusys sako, kad „Rostselmash“ su „Agrokoncerno technika“ atstovavimo sutartį galėjo sudaryti paprasčiausiai dėl to, kad įžvelgė ne tik ekonominį, bet ir politinį potencialą, mat R. Karbauskis yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, ketina dalyvauti rinkimuose ir turi pretenzijų formuoti valdančiąją koaliciją.

Pasak J. Jusio, „Rostselmash“ pareikalavo susitarti dėl parduodamų kombainų kainų Lietuvoje, kad jos nesiskirtų ypač drastiškai. Vis tik, regis, svarstyklės pakrypo ne J. Jusio naudai, nes „Rostselmash“ kombainus „Livilai“ tiekia labai ribotai, kai anksčiau per metus įmonė parduodavo iki 80-100 kombainų. „Dabar jie mums pasiūlė 1 kombainą“, - sako J. Jusys.

Jis neatmetė galimybės Rusijoje skųsti „Rostselmash“. „Agrokoncerno techniką“ Kėdainių rajono apylinkės teismui J. Jusys apskundė dėl klaidinančios reklamos, kurioje nurodoma, kad „Agrokoncerno technika yra vienintelė „Rostselmash“ atstovė Lietuvoje.

J. Jusys R. Karbauskio įmonių taktiką vertina kaip nesąžiningą, prieštaraujančią geriems verslo papročiams ir moralei. Iš R. Karbauskio jis reikalauja 3 mln. eurų nuostolių atlyginimo.

R. Karbauskio versija: pats gamintojas norėjo kito atstovo

Verslininkas R. Karbauskis savo ruožtu sako, kad J. Jusys kalba netiesą. Pasak pašnekovo, „Livila“ tiesiog neinvestavo į verslą, nesiplėtė ir tikėjosi toliau ramiai gyventi būdama vienintele rusiškų „Rostselmash“ kombainų platintoja. Verslininkas sako, kad ilgus metus jo įmonės siūlė savo paslaugas įvairiems kombainų gamintojams, tačiau „Rostselmash“ vienintelė atsiliepė į jų siūlymą.

„Sprendimus priima ne „Agrokoncernas“, sprendimą priėmė tiekėjas“, - sako R. Karbauskis.

Verslininkas teigia, kad „Agrokoncernas“ dešimt metų ieškojo įmonės, kuri sutiktų tiekti kombainus, ir į „Rostselmash“ kreipėsi taip pat, kaip ir į kitas įmones. „Mes kreipėmės į visus egzistuojančius tiekėjus, nes mūsų klientai, kurie perka vieną ar kitą produkciją, nori pirkti viską, jeigu tai įmanoma“, - sako R. Karbauskis.

Į mūsų kreipimąsi atsakė vienintelis šitas gamintojas, pasakydami, kad ieško antro atstovo, nes labai krito konkrečios rūšies kombainų pardavimas. Tai jau tikriausiai ne mūsų problema, o tos įmonės, kuri dabar bando kažkuo kaltinti.
Ramūnas Karbauskis

„Po kažkiek metų į mūsų kreipimąsi atsakė vienintelis šitas gamintojas, pasakydami, kad ieško antro atstovo, nes labai krito konkrečios rūšies kombainų pardavimas. Tai jau tikriausiai ne mūsų problema, o tos įmonės, kuri dabar bando kažkuo kaltinti“, - priduria verslininkas.

Jis atmeta teiginius, kad „Agrokoncerno“ technika dempingavo kombainų kainą ir sako, kad uždarbis parduodant vien kombainą gali siekti vos 1-3 proc. „Kaip įmanoma dempinguoti, kai antkainis yra 1-3 proc.?“ - klausia R. Karbauskis ir priduria, kad kombainų kainą dempingavo būtent „Livila“.

Pašnekovas aiškina, kad „Livila“ niekada neinvestavo į infrastruktūros plėtrą, neturi prekybos bazių ir nėra aktyvi rinkodaros prasme – esą įmonė nori, kad ūkininkas pats atvyktų ir pirktų žemės ūkio techniką.

R. Karbauskio teigimu, 10-15 metų „Livila“ buvo monopolizavusi rinką, tačiau esą neinvestuodama į infrastruktūrą, pardavė mažiau kombainų ir dėl to, kaip jis mano, „Rostselmash“ nusprendė, kad jiems reikia dar vieno atstovo Lietuvoje.

Šioje vietoje kaltinti mus yra kvaila.
Ramūnas Karbauskis

„Šioje vietoje kaltinti mus yra kvaila“, - sako R. Karbauskis.

„Mums jokio skirtumo, kokia tai technika, mes tiesiog žinome, kad galime pardavinėti, nes turime didelį tinklą partnerių ir visą infrastruktūrą. O „Livilos“ tokio centro niekur negalėtumėte pamatyti Lietuvoje, nes jo niekada nebuvo ir jie į tai nesiruošia investuoti. Ir tai yra jų bėda, jų problema“, - teigia verslininkas.

Maža to, R. Karbauskis teigia, kad būtent „Livila“ pasiūlė „Agrokoncernui“ ją nupirkti, tačiau verslininkas sako nematęs prasmės to daryti.

„Jie patys siūlė nupirkti jų akcijas. Prieš keletą metų. Kai rusai pradėjo ieškoti antro importuotojo ir mes juo tapome, jie tada siūlė. Kaip aš suprantu situaciją: savininkas yra vyresnio amžiaus, pas jį nėra paveldėtojų. Kodėl aš tai žinau? Pas mus atėjo dirbti toje įmonėje dirbęs komercijos direktorius. Atėjo pas mus dirbti, nes ten nematė jokių perspektyvų, nebuvo jokio ateities projekto. Dėl to aš žinau, kad žmogus (savininkas - DELFI) paprasčiausiai galvojo, kaip atsikratyti verslo“, - sako R. Karbauskis.

Pasak verslininko, J. Jusio kreipimąsi į žiniasklaidą jis traktuoja kaip spaudimą, kad „Agrokoncernas“ sumokėtų pinigus už „įmonę, kurioje nieko nėra“.