Antradienio vakarą iš Ataturko oro uosto jis turėjo skristi į Lietuvą, tačiau Vilniuje nusileido tik ketvirtadienio rytą.

Žmonės rėkė, čiupo daiktus ir slėpėsi po kėdėmis

„Keliavau po Indoneziją, skridau per Bankoką į Stambulą. Vilnius turėjo būti paskutinė stotelė“, – pasakojo vaikinas, kuris turėjo galimybę į Vilnių skristi pro Rusiją arba Turkiją, tačiau dėl saugumo nusprendė pasirinkti pastarąjį variantą.

Antradienio vakarą Ataturko oro uoste R. Sadauskas atsidūrė kaip tik prieš tragišką išpuolį. Kaip sužinojo vėliau, ir pats buvo praėjęs pro užpuolikų padėtą bombą.

„Iš pradžių nesupratau, kas įvyko. Tiesiog išgirdau riksmus, kurie vis stiprėjo. Žmonės pradėjo panikuoti – čiupo už daiktų, slėpėsi po kėdėmis. Apsaugos pareigūnai ėmė žmones varyti į vieną grupę, kurią sustojo saugoti iš kraštų tam, kad jie neišsibarstytų, bet tai daryti sekėsi sunkiai. Panika kilo labai didelė“, – to vakaro įvykius atpasakojo jis, pasidalindamas ir vaizdo įrašu iš oro uosto vidaus.

Atrodė, kad atsidūrė filme

Pats R. Sadauskas aiškino tuomet nuskubėjęs prie apsaugos pareigūnų ir stengęsis daryti tai, ką jie liepia.

„Tačiau visi aplinkiniai elgėsi neramiai, psichologiškai buvo sunku prieš tai atsilaikyti“, – neslėpė jis.

Lietuvis bombos ar šūvių garsų aiškina negirdėjęs – tuomet buvo visai kitoje oro uosto pusėje, tačiau baime persmelkti žmonių riksmai, pripažino, įsimins ilgam.

„Visų pirma, atrodė, kad filme esu. Sunku buvo suvokti. Atrodo, net nesuvoki, kas vyksta, tiesiog darai tai, ką tau liepia“, – pasakojo jis.

Matė įtariamąjį sprogimais

R. Sadauskas prisimena net savo akimis matęs įtariamąjį atakų organizavimu, kurį tuo metu vedė policijos pareigūnai.

„Jis nebuvo didelio ūgio, atrodė, kad būtų iš Artimųjų Rytų. Buvo tokio tipo. Bendrai pažiūrėjus, atrodė inteligentiškai, nelabai išsiskyrė iš kitų keleivių“, – pasakojo vaikinas.

Jo teigimu, suimtasis elgėsi labai ramiai, nešūkavo, pareigūnams nesipriešino.

„Matėsi, buvo jau nurimęs, suprato, kad nieko negali padaryti. Buvo visai nukenksmintas, be jokių daiktų. Tai vyko kelios minutės po pirmos valandos nakties“, – aiškino R. Sadauskas.

Praėjo pro vietą, kur sprogo bomba

Tik vėliau jis sužinojo ir kad pats greičiausiai buvo per plauką nuo bombos. Pasirodo, kelios valandos iki sprogimo praėjo pro vietą, kur ji buvo palikta.

„Vėliau iš apsaugos pareigūnų išgirdau, kur buvo bomba, supratau, kad buvau visai netoli jos, buvau ją praėjęs. Nesu tikras, vietinis man sakė, kad ji buvo padaryta ar paslėpta po smėliu – viena didelė, kitos mažesnės. Kaip girdėjau, viskas buvo labai gerai suplanuota“, – pasakojo vaikinas.

Tačiau, sutiko jis, versijos po šio įvykio buvo skirtingos, tad nėra visiškai aišku, kuri jų – teisinga.

Oro uoste praleido 8 valandas

R. Sadausko teigimu, iš karto nutikus tragiškiems įvykiams atšaukti visi skrydžiai, oro uostas uždarytas, o ten buvusieji iš jo išvežti į viešbučius.

„Iš karto niekas nieko negalėjo pasakyti, visi buvo sukrėsti šoko, į klausimus nesulaukdavome atsakymų. Galiausiai visi žmonės buvo surinkti ir išvežti iš oro uosto“, – prisiminė R. Sadauskas.

Oro uoste iš viso antradienio vakarą jis prabuvo 8 valandas.

Į Turkiją grįžti greitu metu tikrai neplanuoja

Tiesa, ketvirtadienio rytą, kai vėl grįžo į tą patį oro uostą, R. Sadauskas tikino nepastebėjęs didesnio susirūpinimo saugumu.

„Per Stambulą skridau ir prieš kelerius metus, skaičiau, kad apsaugos tame oro uoste dabar dvigubai daugiau, tačiau to nepastebėjau. Viskas praėjo įprastai, itin kruopščiai mūsų netikrino, kol kas didesnis susirūpinimas nejaučiamas“, – aiškino jis.

Paklaustas, ar po tokių įvykių dar ruošiasi skristi per ar į Stambulą, R. Sadauskas pripažino, kad Ataturko oro uoste nesijautė saugiai ir pasigedo informatyvumo.

„Ir patys turkai dėl pagalbos, dėl šio viso įvyko man ne itin patiko. Nežinau, kitą kartą gal rinksiuosi kitas kryptis“, – aiškino jis.

Oro uoste jaučiasi nerimas

Lėktuvas iš Stambulo Vilniaus oro uoste nusileido kiek prieš 11 valandą dienos. Išlipę iš jo lietuviai atrodė rimti ir susikaupę, retas kuris ėmė dalintis šypsenomis.

DELFI primena, kad vėlų antradienio vakarą Stambulo „Atatiurko“ oro uoste nugriaudėjo sprogimai, aidėjo šūviai. Pranešama, kad naujausiais duomenimis teroro išpuolio metu žuvo 42 žmonės, dar 239 sužeisti.

Trečiadienį skelbta, kad oro uostas jau atidarytas. „Atatiurko“ oro uostas yra vienas užimčiausių Europoje. Pagal keleivių srautą jis nusileidžia tik Londono „Heathrow“ ir Paryžiaus „Charlio de Golio“ oro uostams. Pernai jis aptarnavo 61 milijoną žmonių, praneša BBC.

Trys užpuolikai praėjo šaudyti į žmones prie oro uosto terminalo įėjimo, o vėliau policijai pradėjus į juos šaudyti, susisprogdino. Turkijos premjeras Binalis Yildirimas teigė, kad visi ženklai rodo, kad teroro aktą surengė „Islamo valstybės“ teroristinė organizacija, tačiau informacija dar nėra oficialiai patvirtinta.

Pastaraisiais mėnesiais Turkiją sukrėtė virtinė teroro išpuolių, už kuriuos atsakomybę prisiėmė tiek „Islamo valstybė“, tiek ir Kurdistano darbininkų partija.