„Dauguma protestuotojų buvo jaunimas, su įvairiais plakatais, tarp jų buvo ir nelabai gražių, daugiausia piktų žinučių buvo siunčiama Borisui Johnsonui ir kitiems lyderiams, kurie atvedė prie tokio balsavimo“, – DELFI pasakojo I. Petraškevičiūtė. Mitinguotojų laikomuose plakatuose matyti ir užrašas “Fuck you Borris“.

Kaip žinoma, britai praėjusią savaitę referendume nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES).

Nors oficialiai mitingas prasidėjo apie pusę šeštos vakaro, dėl lietaus dauguma žmonių susirinko apie septintą aštuntą. Jaunimas mitinge rėžė kalbas. Tik keletas žmonių atėjo protestuoti prieš narystę ES.

Mitinge žmonės mosavo ES ir Bendrijos šalių narių vėliavomis. Lietuvė stebėjo protestuotojų pilną Trafalgaro aikštę. Apie 21 val. minia patraukė Vestminsterio link.

Ieva Petraškevičiūtė

I. Petraškevičiūtė pasakoja, kad žmonės į protesto akciją susibūrė per feisbuką. Daugiausia tai buvo jaunimas, kuriam narystė ES, pirmiausia dėl studijų ir darbo, rūpi labiausiai.

„Visas protestas buvo paremtas jaunų nusivylusių žmonių, tikinčių, kad dar kažką galima pakeisti, pagrindu. Jie nenori išskirtos Europos, juk šiais laikais sienas reikia ne statyti, o jas griauti“, – sakė pašnekovė.

Pašnekovė pastebi, kad protestavo ne tik britai, bet ir atvykėliai iš kitų ES šalių.

Atvykėliai jaučiasi vejami namo

I. Petraškevičiūtė sakė gyvenanti tarptautinėje aplinkoje ir nesusidūrusi su nacionalistiniais išpuoliais atvykėlių atžvilgiu, apie kuriuos po „Brexit“ referendumo pranešė žiniasklaida. „Mano aplinkoje žmonės jaučia atsakomybę, kad tai buvo blogai, kad tai kenkia ne tik Britanijai. Mano aplinkos žmonės tarsi siunčia atsiprašymo žinutę, kad tai nebuvo jų kaltė“, – kalbėjo I. Petraškevičiūtė.

Be to, pastebi pašnekovė, Londonas pasisakė už likimą ES, tad gyvenant jame nejusti euroskeptikų požiūrio. Jos manymu, nacionalizmas labiau jaučiamas kitose Britanijos dalyse.

Ko mitinguojantys žmonės tikisi? Pasak magistrantės, akivaizdu, kad referendumas jau įvykęs ir protestuoti reikėjo anksčiau. Pašnekovės teigimu, problemų yra keletas. Pirma, žmonės nesitikėjo tokių referendumo rezultatų – pirmą dieną po referendumo žmonės Londone buvo pasimetę. Antra, jauni žmonės ne visada ateina į rinkimus, tokiu būdu vyresnė karta nusprendė jaunesnės gyvenimą. Be to, referendume negalėjo dalyvauti kitų šalių piliečiai, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje gyvenantys studentai.

I. Petraškevičiūtės pastebėjimu, dabar Britanijoje pat daug kalbama apie Škotiją – svarstoma, kad Škotijos parlamentas gali vetuoti sprendimą ir pasitraukimo bus galima išvengti. Žmonės mitinge netgi skandavo „Škotai, išgelbėkite mus“.

„Nuotaikos mano aplinkoje labai liūdnos. Žmonės, su kuriais bendrauju, čia atvažiavo mokytis, dirbti, semtis žinių šioje šalyje, o ji referendume tarsi išdavė, siunčia žinutę „važiuokit namo“. Todėl pirmos reakcijos buvo „kodėl“. Juk 21 a., turime dalintis savo žiniomis, juk Anglijos universitetuose daugiausia studentų iš užsienio. Liūdna, kad atvažiuoji tobulintis, tačiau tavęs čia nenori“, – kalbėjo I. Petraškevičiūtė.

Dar viena problema – po referendumo svaras sterlingas smuko žemyn, tad nukentėjo gyventojų santaupos.

Protestai, kuriuose siunčiama žinia „London stay“ (Londonas pasilieka>/i> - DELFI) vyks ir toliau.