107 Seimo nariai Konstituciją siūlo papildyti nuostatomis, kad „šeima sukuriama sudarius santuoką“, „šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“, „valstybė saugo ir globoja santuoką, šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę“.

Tokiems pakeitimams pritarti siūlo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, projektą svarstęs po to, kai Teisės ir teisėtvarkos komitetas jį ragino atmesti, tačiau parlamentas tokiai išvadai nepritarė.

Seimo statutas numato, kad Konstitucijos pataisų priėmimo procedūra pradedama ne anksčiau kaip po dešimt dienų po jų svarstymo Seimo posėdyje – parlamentas tuo metu jau bus baigęs pavasario sesiją.

Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo Seime turi būti balsuojama du kartus, tarp balsavimų padarant ne mažiau kaip trijų mėnesių pertrauką. Nuostatos laikomos priimtomis, jeigu už jas balsuoja ne mažiau kaip du trečdaliai, t. y. ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

Dabar pagrindiniame šalies įstatyme numatyta, kad „santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“, „valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę“.

Konstitucijos pataisų iniciatoriai tvirtina, kad valstybė turi remti ir saugoti šeimą, ypač atsižvelgiant į prastėjančią Lietuvos demografinę situaciją, o prigimtinė šeimos struktūra „remiasi santuoka ir giminystės arba kraujo ryšiais“. Pataisos kritikai tvirtina, kad šeimą susiejus išskirtinai su santuoka kiltų daug neaiškumų, būtų sugriauta sistema, reglamentuojanti šeimos narių teises ir pareigas, tokia pataisa būtų diskriminacinė.

Konstitucijos pataisos Seime inicijuotos, kai Konstitucinis Teismas (KT) 2011 metų lapkritį paskelbė, kad „konstitucinė šeimos samprata negali būti kildinama tik iš santuokos instituto“.

Seime jau bandyta priimti Konstitucijos pataisą, kuri šeimą kildintų tik iš santuokos ar tėvystės ryšių, bet nesėkmingai. Pagal Seimo statutą, nepriimtas Konstitucijos keitimo įstatymo projektas Seimui iš naujo svarstyti gali būti teikiamas ne anksčiau kaip po vienerių metų.