Vyriausybė aptverta ne tik „Stop“ juosta – čia dirba gausios policijos pajėgos, budi du policijos autobusiukai. Vienas toks, aprūpintas specialia įranga, naudotas tvarkai užtikrinti eitynių „Už lygybę“ metu.

Pirmiausia apie 11 val. prie Vyriausybės rūmų susirinko būrelis jaunųjų socialdemokratų, kurie reiškė paramą naujajam DK. Juos palaikė Lietuvos liberalus jaunimas.

Šioms grupėms oponavo saujelė socialdemokratų ir profesinių sąjungų. Po vidurdienio į V. Kudirkos aikštę grįžo studentai, kurie praėjusios savaitės pabaigoje čia surengė mitingą ir nesitraukė per naktį. Profsąjungų remiamas socialinis judėjimas „Gyvenimas per brangus“ prie Vyriausybės pasistatė palapines, sako kalbas, kuriomis kritikuoja naująjį DK ir neketina trauktis.

„Darbo kodeksas – verslo nupirktas“, – mušant būgnams, skanduoja protestuotojai.

Judėjimo „Gyvenimas per brangus“ atstovai piktinosi, kad viso naujojo DK dokumento neįmanoma rasti – šis iki šiol viešai neprieinamas. DELFI primena, kad praėjusią savaitę premjeras Algirdas Butkevičius protestuotojams įgėlė, esą šie neskaitė naujojo DK.

„Nebėra kur trauktis – jei bus įvestas toks Darbo kodeksas, kuris numatomas pagal paskutines naujienas, tai emigruoti jau sunku, prasideda sienų užsidarymas“, – žurnalistams sakė studentas iš Kauno Benediktas.

Jis apgailestavo, kad valdžia nuo protestuotojų ginasi apsaugine juosta ir policija. „Pastarieji sprendimai liudija, kad yra akivaizdus susipriešinimas ir neatitikimas tarp tų, kurie priima įstatymus ir kurie bus daugiausia paveikti“, – kalbėjo Benediktas.

Susitikti su protestuotojais žadėjo Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus, tačiau kol Vyriausybė atsitverta „Stop“ juosta, protestuotojai pareiškė į rūmus eiti neketinantys ir valdžios atstovus kvietė pas save.

Galiausiai su mitinguotojais susitiko Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis. „Ar jums atrodo, kad nieko nereikėjo keisti?“, – protestuotojų klausė A. Mačiulis.

Piktinasi policijos gausa

„Mes palaikome dabartinį DK pasiūlymą, nes tai jaunimui atveria didesnes galimybes įsidarbinti, galimybę derinti tiek savo asmeninį gyvenimą, tiek studijas, tiek darbą. Mes įžvelgiame vieną pagrindinių dalykų – investicijų pritraukimą“, – aiškino už naująjį DK pasisakančio Liberalaus jaunimo pirmininkas Mantas Šnioka.

„Partijos veikla nukrypusi nuo pamatinių socialdemokratijos vertybių. Dauguma partijos narių pasipiktinę tuo, mato, kad vykdoma politika atstovauja ne mūsų rinkėjų interesams, o mūsų rinkėjai – samdomi žmonės, pensininkai, studentai, žemdirbiai, smulkus vidutinis verslas“, – sakė protestuojantis socialdemokratas Vytis Ledas.

Jis aiškino siekiantis iš socialdemokratų partijos pašalinti neoliberalią politiką ir ją vykdančius žmones.

Protestuotojus nustebino sutelktos policijos pajėgos. „Atvirai paskysiu – pirmą kartą matau. Tai rimtai rodo, kad Vyriausybė atsiriboja nuo piliečių, tai man kelia nerimą, mes matome, kad pilietinio, socialinio dialogo nebuvimas, valstybės atotrūkis nuo tautiečių prives prie to, kad žmonės bus vis labiau nepatenkinti. Jau šiandien lietuviai protestuoja kojomis – išvyksta, emigruoja, negali pateisinti dabar esančių darbo santykių, o mes sukuriame dar didesnę nelygybę, kuri atves mus, manau, į prarają“, – žurnalistams kalbėjo Algirdas Markevičius, Vilniaus viešojo transporto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas.

Vilniaus viešasis transportas paprašė leidimo neterminuotiems protestams prie Vyriausybės.

Darbo kodeksas suskaldė socdemų jaunimą

Akciją organizuojanti Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga skelbia reaguojanti į nesankcionuotą praėjusios savaitės piketą šalia Vyriausybės rūmų, kuriama piktintasi
naujojo Darbo kodekso nuostatoms.

„Matome, kad pokyčiai atneš naudą, naujas darbo vietas. Ar protestuojama prieš tai, kad ateityje jaunimui bus lengviau įsidarbinti? O ar iš viso norima dirbti? Nesuprantame tų, kurie piketuoja, neturėdami jokių argumentų ir nesileidžia į jokias dalykines diskusijas“, - skelbia jaunieji socialdemokratai. Jie žada kalbėti faktų kalba ir nuginkluoti „chaosą bandančius kurti asmenis“.

Tuo metu grupė aktyvių LSDP Vilniaus miesto skyriaus narių pirmadienio vakarą organizuoja mitingą prie socialdemokratų būstinės Barboros Radvilaitės gatvėje. DELFI žiniomis, jame bus reikalaujama iš partijos vadovybės vykdyti partijos programą ir rinkimų programoje prisiimtus įsipareigojimus.

Taip ketinama protestuoti prieš priimtą Darbo kodeksą ir priiminėjamus naujo „socialinio modelio“ įstatymus.

„Investors‘ Forum“ ragina D.Grybauskaitę nevetuoti Darbo kodekso

Investuotojus vienijančios asociacijos „Investors‘ Forum“ vadovas ragina šalies prezidentę nevetuoti praėjusią savaitę Seime priimto naujojo Darbo kodekso. Organizacijos valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas sako, jog įstatymas nėra be trūkumų, tačiau jis yra kur kas geresnis už senąjį, darbo vietų kurti neskatinusį ir Lietuvos ekonominę bei socialinę pažangą stabdžiusį Darbo kodeksą.

„Todėl labai tikimės, kad prezidentė pasirašys naująjį Darbo kodeksą, ir įstatymas, po ilgų ir išsamių diskusijų sulaukęs pritarimo Trišalėje taryboje, įsigalios nuo kitų metų sausio pirmosios“, - pranešime spaudai sakė advokatų kontoros „Valiūnas Ellex“ vadovaujantis partneris R.Valiūnas.

Anot jo, didžiausias naujojo Darbo kodekso privalumas yra lankstesni darbo santykiai, kuriuos sukuria didesnis darbo sutarčių pasirinkimas. Be to, peržiūrėtos darbuotojų atleidimo procedūros skatins naujų darbo vietų kūrimą.

Tuo metu „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė mano, jog reikėjo atsisakyti ir dėl viršvalandžių ribojimo bei prievolės steigti darbo tarybas įmonėse su daugiau nei 20 darbuotojų. Šie pakeitimai būtų padidinę šalies patrauklumą investuotojams bei leidę mažoms bendrovėms sumažinti administracinius kaštus.

„Galime tik apgailestauti, kad diskusijose dėl naujojo darbo santykių reguliavimo nuolat bandoma supriešinti darbdavius ir darbuotojus. Socialinio modelio kritikai tvirtina, kad didesnis lankstumas suteikia darbdaviui papildomų galimybių imtis prievartos prieš darbuotojus. Tačiau pamirštama pažymėti, kad į ilgalaikę sėkmę orientuoti darbdaviai niekada nespaus darbuotojų, puikiai suprasdami, kad šie sukurs daugiausiai pridėtinės vertės tik tada, kai patys bus motyvuoti dirbti“,- teigė R.Skyrienė.

Dalia Grybauskaitė, Seimui priėmus Darbo kodeksą, sakė, jog naujame dėl jo reikės rasti balansą tarp darbdavių ir darbuotojų. Be to, šalies vadovė sakė įstatyme matanti sprendimų, naudingų tik verslui, todėl ji yra pasirengusi susitikti su darbdavių, profsąjungų ir verslo atstovais bei ieškoti kompromisų tarp visų šalių.

Seimas po pusmečio svarstymų naująjį Darbo kodeksą priėmė praėjusios savaitės pradžioje. Jis turėtų įsigalioti nuo 2017 metų pradžios.