Konservatoriai Antanas Matulas, Vida Marija Čigriejienė ir Kazimieras Kuzminskas yra pasiūlę naikinti sveikatos draudimo galiojimą papildomą mėnesį, tai yra asmenų teisę dar vieną mėnesį gauti paslaugas, apmokamas iš PSDF lėšų, kai už asmenis nustota mokėti arba kai jie patys nustoja mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Taip parlamentarai tikisi paskatinti asmenų atsakingumą už šių įmokų sumokėjimą.

Tuo metu Vyriausybė teigia, kad panaikinus papildomo mėnesio garantiją, kiltų prieštaravimas su kitomis nuostatomis, numatančiomis, kad einamojo mėnesio įmokos gali būti sumokamos iki paskutinės to mėnesio dienos, tai yra asmuo jau pirmąją mėnesio dieną turėtų sumokėti įmoką tam, kad per mėnesį, įvykus draudiminiam įvykiui, jam suteiktų paslaugų išlaidos būtų apmokėtos PSDF biudžeto lėšomis.

Kartu pažymima, kad, pavyzdžiui, ligoninėse besigydantys asmenys mėnesio 1 dieną turėtų rūpintis privalomojo sveikatos draudimo įmokų sumokėjimu arba už paslaugas sumokėti savo lėšomis, nes jiems suteiktų paslaugų išlaidos nebebūtų apmokamos PSDF biudžeto lėšomis.

„Visiškas papildomo mėnesio garantijos panaikinimas pažeistų sąžiningai savo teisėmis besinaudojančių ir pareigas atliekančių asmenų interesus, sukeltų visuomenės nepasitenkinimą ir didintų nepasitikėjimą privalomojo sveikatos draudimo sistema“, – aiškina Vyriausybė, šią savaitę patvirtintusi neigiamą išvadą.

Išvadą rengusi Sveikatos apsaugos ministerija pažymi, kad nustačius, jog paslaugos buvo suteiktos neapdraustam asmeniui, yra galimybė iš jo per teismą išsiieškoti žalą PSDF biudžetui.