– Kokios Joninių nakties galime tikėtis?

– Šiltos ir sausos. Per Jonines dažniausiai būna liūtys – nelyja tik kartą per šešerius metus ar dar rečiau. Laukėme lietuviškos, o sulaukėme tropinės vasaros. Šiomis dienomis temperatūra sieks 27–28 °C, o sekmadienį prognozuojami 30–32 °C ar netgi karštesni orai. Blogiausia, kad naktys irgibus karštos, temperatūra sieks apie 20 °C.

– Tačiau sinoptikai prognozuoja, kad sekmadienį sulauksime krušos.

– Sekmadienį laukiama ir liūties, ir perkūnijos, todėl didelė krušos tikimybė. 1964 m. birželio 20 d. netoli Alytaus iškrito net 300 g sveriantys krušos gabalai. Tikėkimės, kad šį sekmadienį to nebus, bet galime sulaukti škvalo.

– Karščiai prognozuojami ilgam?

– Pirmadienį temperatūra kris, prognozuojama apie 23 °C.

– Tropinės naktys būdingos ne tik šiai vasarai – jų buvo ir pernai.

– Tropinės naktys labai varginančios. Jei temperatūra nenukrinta žemiau 20 °C, labai sunku išsimiegoti.

– Tokie karščiai būdingi ne tik Lietuvai?

– Ši problema globali. Pasaulinė meteorologijos organizacija (PMO) bei NASA paskelbė, kad kalnų ledynai tirpsta ir vandens lygis kyla sparčiausiai per pastaruosius 3 tūkst. metų. To pasekmės gali būti katastrofiškos. Dėl klimato atšilimo daugėja gamtos kataklizmų. Pavyzdžiui, Kinijoje didžiuliai poplūdžiai, Japonijoje nuo karščio miršta žmonės, o Naujojoje Meksikoje, Kalifornijoje ir Italijoje kaitra sukelia miškų gaisrus. Paryžiaus konferencijoje tartasi, kaip pristabdyti klimato atšilimą. Deja, sutartį ratifikavo tik 55 valstybės.

– Ką buvo numatyta daryti?

– Nors visiškai pažaboti klimato atšilimo neįmanoma, bet galime imtis veiksmų, kad taip sparčiai nejudėtume į pražūtį. Deja, valstybės pamiršo duotus pažadus. Pabrėžiu, kad tai nėra mano asmeninė nuomonė – ji paremta PMO ir NASA`os duomenimis.

– Kuo birželio 23 d. įdomi istoriškai?

– Yra buvę ir labai karštų, ir labai šaltų dienų. Pavyzdžiui, 1983 m. užfiksuoti –2 °C. Per karštas Jonines turėtume elgtis ypač atsargiai, kad miške nesukeltume gaisro.