STT turi duomenų dėl buvusio NŽT direktorės patarėjo, buvusio Darbo partijos nario Gintaro Jono Furmanavičiaus ir kelių uždarųjų akcinių bendrovių akcininko ir valdytojo galimai vykdytų nusikalstamų veikų.

Tiriama, ar buvęs NŽT direktorės patarėjas, pasinaudodamas turėta tarnybine padėtimi, pažintimis ir įtaka, tiesiogiai provokavo suinteresuotą asmenį, taip pat iš jo reikalavo ir susitarė priimti didesnės negu 250 MGL vertės kyšį, skirtą NŽT tarnautojui už galimą poveikį siekiant, kad būtų priimtas suinteresuotam asmeniui naudingas sprendimas.

STT atliekamą tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

G.J. Furmanavičius savo noru iš tarnybos atsistatydino balandį, po to, kai STT jam ir teisininkui Sigitui Živoltui pareiškė įtarimus prekyba poveikiu.

Kaip skelbia naujienų portalas 15min.lt, NŽT Kauno skyriuje paimti dokumentai, susiję su sklypu Kaune, K.Donelaičio g. 83, apklaustas žinomas Kauno verslininkas Mindaugas Plūkas.

NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Audrius Gelžinis BNS patvirtino, kad STT lankėsi Kauno skyriuje, kur paėmė vieną valstybinės žemės sklypo Kaune nuomos bylą.

„STT atliko dokumentų poėmius, nė vienam iš dabartinių NŽT darbuotojų įtarimai nėra pareikšti“, – sakė jis.

Prokurorų teigimu, tiriamas epizodas nėra tiesiogiai susijęs su balandį pradėtu ikiteisminiu tyrimu dėl G.J.Furmanavičiaus galbūt vykdytos prekybos poveikiu.

G.J.Furmanavičiui balandį pateikti įtarimai prekyba poveikiu, teisėsaugai tiriant duomenis, kad jis už kyšį siekė paveikti NŽT darbuotojus, jog būtų leista Vilniuje suformuoti žemės sklypą, prisijungiant prie neįvardijamos įmonės sklypo valstybei priklausančią žemę.

Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą G.J.Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi tuometinė tarnybos vadovė Daiva Gineikaitė. Ji pati iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

G.J.Furmanavičius yra Darbo partijos Kauno skyriaus narys. Šiuo metu jo narystė partijoje sustabdyta. Jis ėjo vidaus reikalų ministro pareigas socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004-2006 metais.

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis sako, kad gavus duomenų dėl dar vieno galimos korupcijos epizodo, G.J.Furmanavičius iš partijos nebus šalinamas.

„Jeigu išmestumėme jį iš partijos, mes imtumėmės teismo funkcijos“, – BNS teigė V.Mazuronis.