Seimo narys konservatorius Vytautas Juozapaitis po žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų apie kultūros ministro Š. Biručio nedeklaruotą turtą Bulgarijoje kreipėsi į VTEK prašydamas ištirti, ar taip nebuvo pažeisti Gyventojų turto ir pajamų deklaravimo ir Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymai.

Žiniasklaidos teigimu, Š. Birutis 2008 m. lapkritį nusipirko trečdalį Bulgarijos įmonės "Agrolitas" akcijų, vėliau įmonė įsigijo 18,5 hektaro žemės, tačiau informaciją apie nemenką valdomą turtą Š. Birutis nuslėpė.

Š. Birutis tikina pajamų ir turto deklaracijoje deklaravęs turimas minimos bendrovės akcijas, nors viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje to nepadarė, nes nematė interesų konflikto. Š. Birutis sakė akcijas už 800 eurų įsigijęs prieš 7 metus.

Aiškinsis, ar NŽT vadovas nesupainiojo interesų

Etikos sargai taip pat aiškinsis, ar naujasis NŽT vadovas nenusižengė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo draudimams valstybinėje tarnyboje dirbančiam asmeniui naudotis pareigomis asmeninei naudai gauti, naudotis viešai neskelbiama tarnybine informacija ne tarnybinei veiklai, naudoti pareigas, galias ir vardą, siekiant paveikti kitų asmenų sprendimą, kuris sukeltų interesų konfliktą, bei savo ar jam artimų asmenų privačių interesų naudai naudotis ir leisti naudotis informacija, kurią jis įgijo eidamas pareigas, kitokia tvarka ir mastu, negu nustato įstatymai ar kiti teisės aktai, o taip pat, ar D. Kuprys laikosi nuostatos vengti interesų konflikto, o šiam iškilus nusišalinti.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė VTEK pranešė, kad NŽT vadovas, atlikdamas žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimą, ir galimai pasinaudodamas tarnybine padėtimi, deklaravo kitų ūkininkų naudojamus valstybinės žemės plotus. Taip pat teigiama, kad apie laisvus valstybinės žemės sklypus D. Kuprys galimai sužinojo dėl NŽT einamų pareigų.