„Jungtinės Valstijos nusprendė būti viena iš kertinių šalių“, – žurnalistams Briuselyje sakė A.Carteris.

Jis kol kas neatskleidė, kurioje valstybėje JAV kurs karinį vienetą.

To kol kas neatskleidžia ir Vokietijos bei Didžiosios Britanijos gynybos ministrai. Jie anksčiau paskelbė, kad du iš keturių batalionų bus kuriami jų karių pagrindu.

Aljansui ieškant ketvirtos šalies vadovauti kuriamam vienetui, Kanados gynybos ministro atstovė spaudai Jordan Owens BNS sakė, kad „Kanada aktyviai svarsto galimybes efektyviai prisidėti prie sustiprintos NATO gynybos ir atgrasymo laikysenos“.

Amerikiečių gynybos sekretorius taip pat pabrėžė, kad Jungtinėms Valstijoms keturiskart didinant karinį biudžetą Europai jos rytuose bus dislokuota rotuojama pėstininkų brigada. Tai bus trečia JAV brigada Europoje.

„Atgrasymas Europoje nebuvo prioritetas ir mes jo nepraktikavome 25 metus, ir aš tikiuosi, kad nuo šiol tai bus atvirkščiai ir kad mes tai darysime“, – sakė A.Carteris.

Kiekvieną iš batalionų Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje sudarys tarp 500 ir tūkstančio karių. Jie kuriami kaip atgrasymo priemonė reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir karinį aktyvumą Baltijos jūros regione.

Lietuvos politikai anksčiau yra skelbę, kad Lietuvoje kuriamo bataliono pagrindą sudarys Vokietijos kariai, o kitos valstybės prie jo prisidės mažesniais pajėgumais.