„Yra susitarimas, kad jeigu bus pirkimas, tai bus pirkimas Vyriausybės iš Vyriausybės“, – žurnalistams Briuselyje sakė ministras.

Krašto apsaugos ministerija derėtis su norvegais dėl šių sistemų įsigijimo nusprendė gegužės pabaigoje.

Norvegijos gynybos ministrė Ine Eriksen Soereide antradienį BNS sakė, kad norvegų Vyriausybė yra pasirengusi „palengvinti kalbas tarp Lietuvos ir „Kongsberg“ šiuo klausimu“. Ministrė nenurodė, kad Norvegija priešlėktuvinės gynybos sistemas rengiasi parduoti tarpvyriausybiniu sandoriu.

J. Olekas sakė, kad derantis dėl sistemų įsigijimo šiuo metu „vyksta darbiniai susitikimai, kurie galės mums atskleisti tam tikras sąlygas“.

„Kaip tik yra ta stadija, kai kalbasi specialistai. Derinami kiekiai, derinamos kainos“, – teigė ministras.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenė turi tik artimojo nuotolio priešlėktuvines sistemas, todėl įsigijus vidutinio nuotolio sistemas kariai priešininko lėktuvus galėtų pasiekti kelis kartus toliau.

Anksčiau skelbta, kad vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos projektas gali būti bendrai vystomas visose trijose Baltijos šalyse, tačiau Latvija ir Estija kol kas viešai neskelbė apie derybas nė su vienu iš tokių sistemų gamintojų ar šalimi,galinčia jas parduoti.