Vykstant partijoje vidiniam reitingavimui į daugiamandatės rinkimų apygardos sąrašą, konservatorių politikos senbuviai pasijuto stumiami už borto, į pirmąsias rinkimų sąrašo gretas partijos vadovybei įrašant G. Landsbergio proteguojamus naujai į partiją atėjusius ir pirmininkui bei jo aplinkai artimesnius žmones.

Užkliuvo „išrinktųjų“ lankstinukas

Nemaža dalis ilgamečių partijos narių, tarp jų ir parlamentarų, jau ne pašnibždomis kalba apie tai, kad naujasis konservatorių lyderis neišlaikė nešališkumo testo ir savo veiksmais bei toleravimu aplink jį besispiečiančios išskirtųjų partijos narių grupuotės skaldo pagrindinę šalies dešiniąją politinę jėgą.

Nepasitenkinimas ir priekaištai naujajam konservatorių lyderiui G. Landsbergiui iš partijos kolegų kilo po to, kai šią savaitę nemaža dalis partijos narių visoje Lietuvoje savo pašto dėžutėse rado kaip politinę reklamą pažymėtą lankstinuką, kuriame, kaip reiktų suprasti, G. Landsbergis išreiškia palaikymą reitinguojant trylika kandidatų į Seimo rinkimus.

„Nežinau, kas inicijavo ir kaip šie lankstinukai yra platinami. Reikės pasiaiškinti. Norėtųsi tikėtis, kad pirmininkas yra už objektyvų ir demokratišką reitingavimą. Nebūtų korektiška partijos lyderiui daryti poveikį partijos nariams prieš visuotinį reitingavimą“, - DELFI sakė Seimo narė konservatorė Agnė Bilotaitė.

Pats G. Landsbergis aiškino apie minėtą lankstinuką „buvęs informuotas“.

„Manęs paklausė, ar gali naudoti mano mintis lankstinuke, kurios buvo išsakytos anksčiau viešai. Aš pasitikslinau su Monika (TS-LKD partijos vykdomoji sekretorė Monika Navickienė – aut. past.), ar tai neprieštaraus mūsų patvirtintoms reitingavimo reklamos taisyklėms, man atsakė, kad ne, ir aš sutikau, kad mano nuotrauka ir mintys būtų publikuojamos“, - sakė TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis.

Politikas neigė, esą jam artimesniems partijos bičiuliams yra sudarytos išskirtinės reitingavimo sąlygos ar jie turi išskirtines reklamos priemones partijoje.

Seimo narys: naujoji politika susimovė

Vidinis kandidatų reitingavimas konservatorių skyriuose visoje Lietuvoje vyks birželio 19-20 dienomis. Iki to laiko partijos vadovybė patvirtino reklaminės ir agitacinės kandidatų medžiagos pateikimo tvarką.

Esą, ką patvirtino visi pašnekovai, buvo nutarta, kad bet kokia kandidatų agitacija bus vykdoma griežtai tik per partijos sekretoriatą, kuris talpins partijos interneto svetainėje ir/ar prisijungusiems prie puslapio partijos nariams nuorodas ir pranešimus.

Tai, kad keliolika išskirtinių kandidatų parengtų ir paštu platintų agitacinį lankstinuką, pasak pašnekovų, griežtai prieštarauja patvirtintai tvarkai, kurią ardo neva pats G. Landsbergis.

„Naujoji konservatorių politika susimovė. Tai, ką matome, yra jau dvaro politika, kur aiškiai pasakoma, kas yra vasalas, o kas tik cholopas, kuriam prie bajorų stalo – ne vieta. Čia aiškiai pasakyta, kad trupinių nuo gausaus ponų stalo gaus tik tie, kurie stos į eilę pono batų laižyti. Tai, kas vyksta dabar, yra „demokratija“ pagal geriausias Darbo partijos tradicijas“, - kategoriškesnis buvo vienas ilgametis konservatorių atstovas Seime, nepanoręs viešinti savo pavardės.

Politikas teigė besibaiminantis, kad už atvirą tiesos sakymą gali būti nubaustas partijoje – netekti vienmandatės rinkimų apygardos kandidato statuso.

Tačiau kalbėdamas apie išskirtinių kastos partijoje apraiškas Seimo narys priminė ir neseniai televizijos kanaluose šmėžavusius konservatorių politinės reklamos vaizdo klipus.

„Iki šiol neaišku, kas ir kaip nusprendė, kad tuose vaizduose turi būti pats rinkimų štabo narys Tadas Langaitis, prisijungęs vos prieš metus, tas pats partijos pirmininkas, sekretoriato nariai, tačiau netiko ar neįtiko po tris kadencijas vienmandatėse laimintys Seimo nariai. Tie klipai kainavo milžiniškus pinigus, kurie buvo paimti iš politinei reklamai skirtų lėšų. Tas lėšas skyrus vienmandatininkams, jie savo apygardose būtų pasiekę daug didesnį politinį efektą nei turime dabar iš tokios reklamos. Sakyčiau, tai buvo ne partijos ir jos idėjų, o atskirų politinių narcizų ir jų padlaižių reklama“, - karčių žodžių negailėjo pašnekovas.

Reitingavimo lankstinuke – 13 pavardžių

Iš viso TS – LKD pretendentų į daugiamandatę rinkimų apygardą sąraše yra 189 pavardės. Juos reitinguoti gali visi partijos nariai. Reitinguojamųjų pavardžių sąrašas yra pateiktas viešai internete čia.

Vėliau reitinguotą sąrašą dar gali peržiūrėti ir savo nuožiūra pakeisti partijos pirmininkas: per 5 vietas stumdyti sąrašo dvidešimtuke, per 10 vietų - už dvidešimtuko ribų. Tiesa, pritariant partijos tarybai, kurią sudaro apie 200 narių.

Kalbinti konservatoriai, kaip ir pats G. Landsbergis neslėpė, kad artėjant reitingavimo datai, jaučiama tam tikra įtampa tarp daugiamandatėje esančių partijos narių.

Esą normalu, kad jaučiama konkurencija, tačiau, kaip patikino partijos lyderis, „viską nulems demokratiški reitingavimai ir, galiausiai, patys rinkėjai“.
Lankstinuko vidus

Konservatorius supykdžiusiame reitingavimo agitaciniame lankstinuke iš viso yra trylika pavardžių.

Be keturių dabartinių Seimo narių (Rasos Juknevičienės, Liutauro Kazlavicko, Andriaus Kubiliaus ir Dainiaus Kreivio), čia puikuojasi partijos pirmininko G. Landsbergio pavaduotojų Aistės Gedvilienės bei Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, vykdomosios sekretorės Monikos Navickienės, A. Kubiliaus patarėjo Seime marijampoliečio Andriaus Vyšniausko, konservatorių rinkimų štabo vadovo Tado Langaičio, žurnalisto Andriaus Navicko, visuomenininko Vytauto Kernagio, finansininkės Ingridos Šimonytės ir Druskininkų konservatorių lyderio Viliaus Semeškos nuotraukos ir pavardės.

Partijos nariams paštu išplatintame lankstinuke pažymėta, kad tai yra politinė reklama. Kodėl to reikėjo partijos vidinei komunikacijai skirtame lankstinuke, atsakymo nesulaukėme.

Su šeima Graikijoje šiuo metu poilsiaujantis Druskininkų konservatorių lyderis V. Semeška patvirtino, kad už minėtą lankstinuką bus sumokėta partijos politinės reklamos lėšomis. Jis teigė, kad tokia idėja populiarinti save tarp partijos narių prieš reitingavimą, jokiu būdu nepažeidžia nei partijos įstatų, nei nustatytos tvarkos.

„Taigi čia mokama, kiekvienas turėsim susimokėti į rinkiminę sąskaitą, laukiu sąskaitos! Turėjo partijos nariams prieš reitingavimą išsiųsti per sekretoriatą, kaip numato tvarka. Nėra tokios nuostatos (neagituoti), priešingai, buvo tvarka kaip išsiuntinėti reklamą - tik per sekretoriatą“, - sakė 164-u numeriu reitingavimo sąraše įrašytas V. Semeška.

Puolė tikslinti informaciją

Informacijai pasirodžius DELFI, TS- LKD vadovybė suskato tikslinti straipsnyje nurodytus teiginius.

„Pagal TS-LKD tvarką, vidinė agitacija yra leidžiama. Vadovaujantis vidinėmis taisyklėmis, demokratiškai į partiečius kreiptis gali kiekvienas norintis – tiek elektoriniu, tiek paprastu paštu. Jūsų minimas lankstinukas tikrai nėra vienintelis, kuris buvo išsiųstas bendražygiams prieš vidinį reitingavimą. Vidinės agitacijos lankstinuką išleido ir TS-LKD politinių kalinių ir tremtinių bendruomenė, ir pavieniai kandidatai“, - raštu atsiųstame komentare teigė partijos vykdomoji sekretorė M. Navickienė.

Lankstinuke pati įamžinta politikė teigia, kad, jos žiniomis, „partijos pirmininkas remia visus norinčius mūsų sąrašo kandidatus“.

M. Navickienė atkreipė dėmesį į apmokėjimo už lankstinukus aplinkybes.

„Kiekvienas kandidatas tokią iniciatyvą apmoka savo individualiomis lėšomis. Tai yra vidinei komunikacijai skirtas lankstinukas, ne politinė reklama. Kandidatai kiekvienas savo dalį susimokėjo iš asmeninių lėšų. Galime tik pasidžiaugti, kad esame vienintelė politinė partija, kurioje kiekvienas narys prisideda prie sąrašo formavimo, tuo tarpu kiekvienas partijos narys yra laukiamas birželio 19-20 dienomis reitingavimu išreikšti savo valią“, - sakė M. Navickienė.

Su redakcija susisiekęs Graikijos Koso saloje atostogaujantis Druskininkų konservatorių lyderis Vilius Semeška teigė buvęs klaidingai suprastas žurnalistų.

„Susimokėsiu iš asmeninių lėšų, neprisimenu bendrovės pavadinimo, tačiau sąskaitą jau gavau, apie 700 eurų ji“, - sakė dar vienas iš lankstinuke pavaizduotų konservatorių.

DELFI bandė susisiekti ir su kitais politikais, kurių norėjome pasiteirauti apie lankstinuko idėją ir finansavimą, tačiau nei Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, nei Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė į telefoninius skambučius neatsiliepė.