Nepaisant to, kad projektai, juos priėmus, pareikalautų didelių biudžeto lėšų, parlamentarai jiems pritarė beveik vieningai.

Už išmokų vaikams didinimą buvo 71 parlamentaras, prieš balsavo vienintelis socialdemokratas Algirdas Sysas, Šeimų kortelių įstatymo projektui po pateikimo pritarta bendru sutarimu. Toliau projektus nagrinės Seimo komitetai.

Išmokų vaikams įstatymo pataisomis siūloma vaikams nuo gimimo iki 18 metų skirti 120 eurų dydžio išmoką per mėnesį. Vadinamieji vaiko pinigai pagal naują tvarką būtų mokami nuo 2017 metų sausio. Tam per metus biudžete reikėtų numatyti apie 300 mln. eurų.

Tokio dydžio išmokos būtų mokamos neatsižvelgiant į tėvų pajamas tik tada, kai šeimoje gimtų antras ir daugiau vaikų arba vaikas būtų neįgalus. Gimus pirmajam vaikui, 120 eurų dydžio išmoka būtų mokama, jeigu vidutinės bendrai gyvenančių tėvų pajamos, vienam asmeniui per mėnesį būtų mažesnės negu 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio (šiuo metu 153 eurai).

Jeigu pirmas vaikas gimtų šeimoje, kur tėvų pajamos viršytų šią ribą, kaip ir dabar, vaiko pinigų ji negautų.

Keisti vaiko pinigų mokėjimo tvarką ir didinti išmokas siūlo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos nariai Rita Tamašunienė, Vanda Kravčionok, Jaroslavas Narkevičius, Zbignevas Jedinskis, Juzefas Kvetkovskis ir Michalas Mackevičius.

A.Sysas pareiškė, kad šios pataisos – masalas rinkėjams. „O ką darysime su asocialiomis šeimomis, kur vaikų daug?“ – klausė jis.

Socialdemokratas atkreipė dėmesį, kad šis siūlymas beveik pažodžiui nukopijuotas nuo Lenkijos valdančiosios partijos rinkimų programos.

Šeimos kortelės įstatymo projekte numatyta, kad lustines korteles gautų daugiavaikės šeimos. Vyriausybė turėtų parengti specialią programą, kurioje būtų numatytos įvairios lengvatos, nuolaidos šeimos kortelių turėtojams. Anot R.Tamašunienės, tai galėtų būti nuolaidos transporto, kultūros renginių bilietams, vaistams, vitaminams, knygoms ir pan. Lengvatas galėtų teikti ir privačios kompanijos ir už tai tikėtis tam tikrų valstybės nuolaidų.

Tuo metu Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, svarstydamas „Sodros“ reformą, yra pritaręs, kad ateityje didesnes vaiko priežiūros išmokas gautų tėvai, kuriems iš karto gimtų daugiau nei vienas vaikas. Jeigu Seimas pataisą priims, gimus dvynukams tėvams būtų skiriama 4 bazinių socialinių išmokų (BSI) dydžio išmoka per mėnesį – 152 eurai (dabar BSI – 38 eurai). Per metus tokia išmoka siektų 1824 eurus, o per dvejus – 3648 eurus. Jeigu vienu metu gimtų daugiau kaip du vaikai, išmokos dydis augtų 4 BSI už kiekvieną vaiką - pavyzdžiui, gimus trynukams, ji siektų 8 BSI arba 304 eurus per mėnesį (per dvejus metus – 7296 eurus), o ketvertuko–- 12 BSI arba 456 eurus (10 944 eurus).

Socialinių reikalų ir darbo komitetas taip pat Seimui siūlo keisti vaiko priežiūros iki dvejų metų išmokos iš „Sodros“ skaičiavimo tvarką – grąžinti iki krizės mokėtas motinystės pašalpas. Siūloma, kad iki vaikui sueis vieneri metai, ji būtų 100 proc. vieno iš tėvų uždarbio, o iki sueis dveji metai – 85 procentai. Tam „Sodros“ biudžete papildomai reikėtų numatyti apie 130-140 mln. eurų.

Dabar už vaikus iki 2 metų mokama 28,5 euro, nuo 2 iki 7 metų – 15,2 euro, o vaikai iki 18 metų yra remiami, tik jeigu auga gausiose šeimose, tačiau šios išmokos mokamos atsižvelgiant į tėvų pajamas – jos neturėjo viršyti 153 eurų vienam asmeniui.

Tėvai šiuo metu gali rinktis: vienerius metus gauti 100 proc. buvusio atlyginimo pašalpą arba gauti mažesnę pašalpą dvejus metus su galimybe antraisiais metais grįžti į darbą, neprarandant pašalpos. Pastaruoju atveju ji siekia 70 proc. buvusio uždarbio pirmaisiais metais ir 40 proc. – antraisiais metais.