Svarbu tik lova? Valanda Vilniuje – vos 3 eurai. Norite išbandyti kažką naujo ir praleisti laiką kambaryje, kuriame ką veikti rastų ir garsiojo filmo ar knygos „50 pilkų atspalvių“ herojai? 2 valandos – 50 eurų. Ieškote buto su nepakartojamu vaizdu, kuriuo grožėtis galite iš karališko dydžio baltutėlės lovos ar džakuzi – 110 eurų parai.

Nors DELFI kalbinti trumpalaike nuoma besiverčiantys verslininkai aiškino, kad šis darbas – greičiau kančia nei malonumas, daugelis jų sutiko, kad pastarojo pobūdžio paslaugos Lietuvoje tik populiarėja.

Pirmame aukšte – standartinis kambarys, o po juo – staigmena

„Padarykite staigmeną sau ir savo partneriui! Apartamentai su įranga, skirta erotiniams žaidimams“, – taip pristatomas daugiau nei 60 kvadratinių metrų butas Vilniuje, Naujamiestyje, Švitrigailos gatvėje.

Skelbime aiškinama, kad nuomojamą patalpą sudaro du aukštai: pirmas ir minus pirmas. Pirmajame, nurodoma, galima jaukiai pasėdėti, išgerti kavos, pažiūrėti televizorių ar pabendrauti. Tuo metu po juo esantis aukštas pristatomas kaip staigmena.

„Nusileidę patenkate į visiškai kitokią – WOW – aplinką! Patalpų įranga tikrai stebina. Atsiranda noras viską išnagrinėti, išbandyti, nes kasdieniniame gyvenime tai neprieinama. Esama įranga atveria neribotas galimybes jūsų fantazijai“, – rašoma aptariamame skelbime.

Kartu nurodoma, kad greta galima patogiai pastatyti automobilį, yra atskiras įėjimas į butą. Kaina už šiuos malonumus – nuo 50 eurų už 2 valandas iki 90 eurų už parą.

Dažniausi klientai – vidutinio amžiaus žmonės, žinantys, ko nori

Su DELFI pasikalbėti sutikęs šį butą nuomojantis verslininkas prasitarė, kad dažniausi jo klientai – vidutinio amžiaus žmonės.

„Domisi įvairūs žmonės. Tik galiu pasakyti, kad jaunuolių praktiškai nėra. Dažniausiai – vidutinio amžiaus, normalūs, vizualiai neatrodo kaip kokie... Labai liuks publika. Visada viskas tvarkingai būna, jokio triukšmo“, – pasakojo jis.

Pašnekovo teigimu, norėdami išsinuomoti šį būstą lietuviai kreipiasi drąsiai, o eidami atsiimti raktų akių po tamsiais akiniais tikrai neslepia.

Traktuoja kaip žaidimą ir džiaugiasi, kad nebuvo baisu

„Apsilankymas čia – kaip atrakcija, naujovė, žaidimas. Nieko baisaus ar iškrypėliško tame tikrai nėra. Daugiau ateina tie, kurie prieš tai to nebuvo bandę, nematę tokių dalykų gyvai. Po to dažnai susilaukiu komentarų: „Galvojom, bus baisu“. Bet kai užeina, kai pamato, tokie kaip vaikai, žinote, kaip jie žaislus su susidomėjimu čiupinėja, tai ir čia panašiai“, – pasakojo vyras.

Jo teigimu, lietuviai šį butą dažniausiai nuomojasi 3-4 valandoms.

Paklaustas, ar nesulaukia kaimynų nusiskundimų dėl, pavyzdžiui, nuomininkų skleidžiamo triukšmo, jis tikino, kad nors ir galėtų taip atrodyti, nieko panašaus nėra.

„Čia išskirtiniai žmonės ateina. Labai kultūringi, tvarkingi, kažkokių baliukų nebūna. Ateina tie, kurie žino, ką nori pamatyti, ar jiems tiesiog įdomu“, – pasakojo jis.

Lovą siūlo ir už 3 eurus parai

Visai kitokia auditorija lankosi pas verslininką, kurio telefono numeris nurodytas greta skelbimo, pranešančio apie nuomojamus kambarius Vilniuje, kurių kaina – nuo 3 eurų parai. Tiesa, ir nuotrauka – tik lovos.

Tačiau susisiekus vyriškis suskuba patikslinti, kad už 3 eurus galima išsinuomoti kambarį, o nuo 25 eurų – ir atskirą butą.

„Pagrindiniai mūsų klientai porelės. Dėl kambarių jie labai mažai skambina, dažniau ieško butų. Turime butų su džakuzi – žmonės ateina papramogauti, yra ir su pirtimis. Nuomojame ir 2-3 valandoms, 15-20 eurų tokiam laikui, bet kaina priklauso nuo dienos. Dažniausiai neklausiam, kokiam tikslui, nežiūrim į ranką, ar žiedas yra, visiškai neįdomu. Užsirašome vieno žmogaus duomenis, išrašome kvitą ir viskas“, – pasakojo jis.

Atvyksta lietuvaitės su turkais, indais ar italais

Tačiau vyras neslėpė – dažnai priimti tenka ir lietuvaites su užsieniečiais.

„Oi, labai dažnai būna. Būtent su indusais ir italais. Indai, turkai – tamsiaplaukiai visi“, – aiškino verslininkas.

Paklausus, ar dėl pastarųjų klientų keliamo triukšmo nesiskundžia kaimynai, vyras aiškino tokiems besikreipiantiems rekomenduojantis apsistoti butuose, esančiuose nuosavame name. Kiti jo nuomojami butai, pasakojo, irgi dažniai yra greta tų, kurie skirti trumpalaikei nuomai.

„Bet pasakau, kad visi žmonės yra žmonės. Reikia ne tik savo malonumo žiūrėti, bet ir pagalvoti apie tuos, kurie šalia galbūt yra. Nereikia daryti kitiems žmonėms nemalonumų“, – mokė jis.

Pateikė ne savo pasą ir apvogė visą butą

Tiesa, vyras neslėpė, kad verstis šiuo verslu – rizikinga. Pavyzdžiui, neretai tenka susidurti ir su vagystėmis. Viena jų jam itin įsiminė.

„Buvo kartą, kad su ne savo pasu butą išsinuomojo ir kone viską pavogė. Nuostolių daug buvo. Rizika didelė. Bet, žinot, galima išnuomoti pusei metų butą, o po to apvogtą rasti. Man atrodo, tai priklauso ne nuo žmonių, o nuo mūsų šalies ekonomikos. Kuo blogiau jie gyvena, tuo daugiau žalos ir darys aplink“, – įsitikinęs vyras.

Jo teigimu, ir šis verslas nėra toks pelningas, kaip gali pasirodyti. Maža ir lojalių klientų, dažniausiai – vis nauji.

„Daug vargo, priežiūros, patalynę, rankšluoščius reikia keisti, tvarkyti. Ilgalaikė nuoma yra geriau, bet pradėjus kažkaip sunku nutraukti. Čia viešbučio tipo darbas, nėra, kad būtų malonu. Nėra ir kad pelninga“, – guodėsi jis.

Klientus suskirstė į 3 grupes

Su tuo sutiko ir prabangius 90 kvadratinių metrų apartamentus su įspūdingu panoraminiu miesto centro vaizdu, džiakuzi, sauna, plokščiaekraniais televizoriais, odiniais baldais, dviem vonios kambariais, dviem karališkomis lovomis, kurių viena – verstuvinio tipo su baldakimu, ir apsauga Vilniuje, J. Basanavičiaus ir Konarskio gatvių sankirtoje nuomojanti mergina.

Šis užsiėmimas jai – papildomas darbas. Mergina pasakojo, kad butą prižiūrėti jai paliko giminaičiai, kurie emigravo į užsienį. Išsikrausčius ilgalaikiams nuomininkams apartamentus nuomoti, kol suras naujus, ji nusprendė trumpam laikui. Čia praleisti parą kainuoja 110 eurų.

„Sakyčiau, yra 3 pagrindinės klientų grupės. Tie, kurie atvažiuoja savaitgaliui iš kitų miestų ar miestelių. Jie nusprendžia gyventi čia, o ne viešbutyje. Nors mūsų kaina didesnė, gal dėl to, kad kartu yra ir džiakuzi, ir pirtis. Antra, dažnai butą užsisako siurprizams. Gimtadieniams, šventėms, Valentino dieną buvo antplūdis. Moterys, paprastai, taip nustebina savo vaikinus ir vyrus. Trečia, emigrantai, kurie išsinuomoja butą kelioms dienoms“, – pasakojo ji.

Didesnis populiarumas – šaltuoju metų laiku

Prašymų išnuomoti butą 3-4 valandoms mergina neslėpė taip pat sulaukianti, tačiau ne taip dažnai. Be to, ir kainą tokiu atveju taiko tokia pat kaip už parą.

„Kelioms valandoms nuomoti mums neapsimoka. Nes vis tiek po kiekvienų atėjusių žmonių reikia 2-3 valandas tvarkytis ir panašiai. Yra ir dušas, ir vonia, reikia patalynę keisti. Be to, tai nėra mano pagrindinis darbas, tad dienos metu nelabai galiu iš pastarojo išeiti. Gal ta kaina atrodo didelė, tačiau į kokį vandens parką nuėjus, už viešbutį sumokėjus – tas pats“, – aiškino ji.

Pašnekovė pastebėjo, kad vasarą šių apartamentų populiarumas kiek sumenko, tačiau žiemą, pavasarį, prisiminė ji, kone visi savaitgaliai būdavo užimti. Paprastai ši butą ji sakė nuomojanti poroms. Nors lovos dvi, keturis žmones aiškino įsileidžianti retai, kaip ir ketinančius čia rengti vakarėlius. Tačiau net ir imantis tokių atsargumo priemonių, pripažino, nepavyksta išvengti nesklandumų.

Randa ir duženų, ir iškruvintą patalynę

„Būna visokių problemų. Taurės, stiklinės tradiciškai dūžta, veidrodžiai, raktus pameta, maisto likučių visur primėto. Patalynė, atrodo, viena naktis, bet ir kraujo būna, visko. Per 4 mėnesius pasitaikė porą kartų, kai ir kraujais, ir gėrimais apliejo.

Buvo kartą ir tokie jauni užsieniečiai berniukai iš Anglijos. Pasirodo, lietuves mergaites pasikvietė. Turėjo išvažiuoti, palikti raktus pašto dėžutėje, bet ten jų neradau, užkilau į butą, bet ten dar kažkas buvo likę, viduryje kambario – kojinės ir visa kita“, – apie įsimintiniausius atvejus pasakojo verslininkė.

Ji prasitarė, kad šiuos apartamentus ne kartą nuomojosi ir Lietuvoje žinomi žmonės, tačiau ypač gerais žodžiais nemini ir jų.

„Lygiai toks pat kultūros lygis. Nors jie sako, kad ne tam kontingentui priklauso, tačiau vis tiek tokia pati netvarka“, – atviravo mergina.

Už 10 eurų – ir lova, ir biliardo stalas

Tuo metu Vilniuje Pašilaičiuose, Eitminų g. nuomojamas butas gali nustebinti nedidele nuomos kaina. Už valandą bute cokoliniame aukšte su atskiru įėjimu, intymiu apšvietimu ir biliardo stalu prašoma vos 10 eurų.

„Ieškote, kur puikiai praleisti laiką draugų apsuptyje ar su antrąja puse? Privatus laundžas pasitarnaus kuo puikiausiai. Profesionalus biliardo stalas, puikus apšvietimas, erdvus patalpų išplanavimas, skaitmeninė televizija bei kiti patogumai, kurie Jūsų laiką pavers kupinu įspūdžių“, – gundoma skelbime.

Tiesa, šio buto savininkas, paklaustas, ar dažnai tenka sulaukti skambučių iš porelių, tik juokėsi.

„Jei norite, atvažiuokite, pasikalbėsime. Geriau vietoje pasikalbėti, ne telefonu“, – krizendamas kvietė jis.

Atsisakius, vyras surimtėjo ir gynėsi, kad esą dažniausi jo klientai – ne poros, o kompanijos iki 8 žmonių.

„Nestebiu, ką ten daro, ar biliardą žaidžia ar ką. Raktus vienas žmogus perduoda, aš net nežiūriu. Patalpos apdraustos, nebijom. Tačiau pas mus nėra nei vonios, daugiau pramogai skirta vieta. Kompanijos susirenka varžybų pasižiūrėti – krepšinio, futbolo“, – aiškino jis pridurdamas, esą intymus apšvietimas tam netrukdo.

Paklaustas, ar gali būti taip, kad į šį butą sporto varžybų pažiūrėti vyrai pabėga nuo žmonų, vyras juokėsi nenorintis apie tai kalbėti – pats turi žmoną.