Tai trečiadienį nutarė Seimo Etikos ir procedūrų komisija, apsvarsčiusi tokiu atveju taikytinas Seimo Statuto procedūras.

Praėjusią savaitę parlamentarai po pirmojo svarstymo grąžino komitetui iš naujo svarstyti šeimos sąvoką apibrėžiančią Konstitucijos 38 straipsnio pataisą.

Seimo nariams nesutarus, kokį komitetą, remiantis Statutu, paskirti pagrindiniu projekto svarstymui, pirmininkaujančio Seimo posėdžiui Seimo Pirmininko pavaduotojo Algirdo Syso prašymu, šį klausimą pavesta svarstyti Etikos ir procedūrų komisijai, primena ELTA.

Dar 2013 m. lapkričio 15 d. per šimtą Seimo narių iš įvairių frakcijų užregistravo Konstitucijos 38 straipsnio pataisą, kuria siūloma apibrėžti, kad šeima kyla iš vyro ir moters santuokos, tėvystės ir motinystės.

Projektą svarstęs pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas pasiūlė Seimui projektą atmesti.

Keturi komiteto nariai balsavo už tokią išvadą, 4 buvo prieš, sprendimą lėmė už balsavusio komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko balsas.

Tačiau tokiai išvadai Seimas nepritarė, nes už Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadą balsavo 29, prieš – 54, susilaikė 9 Seimo nariai.

Konstitucijos pataisą atmetęs Teisės ir teisėtvarkos komitetas pabrėžė, kad priėmus ją būtų nepaisoma Konstitucijos vientisumo ir susiaurinama asmens teisių apsauga, garantuojama kitų Konstitucijos nuostatų.

Komitetas pažymėjo, kad projektas neatitinka konstitucinių teisinės valstybės, teisėtų lūkesčių, teisinio saugumo, lygiateisiškumo principų ir pažeidžia konstitucinę teisę į privataus gyvenimo apsaugą.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis skelbia, kad „šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas“, „valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę“, „santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“, „sutuoktinių teisės šeimoje lygios“.