„Tie trys praėjusiais metais į festivalį atėjo blaivūs, - interviu DELFI pasakojo R. Karbauskis. – Aš visą laiką pats prieidavau (kvėpteli) ir sakydavau: na, neišeis šįkart. O, žinote, alkoholikas visą laiką atrodo girtas. Bet tąkart aš žinau, kad buvo blaivūs ir sakau: eikit. Nes negaliu išvaryti. Ir žmonės taip į juos žiūri – nuostabu pamatyti tokį žmogų šiame festivalyje. Tokį, kuris atrodo girtas, bet aš žinau, kad jis negirtas. Aš negaliu neleisti jam eiti. Tai reiškia, kad mes nugalėjome – bent vieną dieną jis blaivus“.

Taip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis pasakoja apie kovą prieš alkoholizmą, kuri pastaruoju metu krauna jam politinį kapitalą. Po tragedijos Saviečių kaime, kai tėvas mažamečius vaikus vidury žiemos sumetė į šulinį, alkoholizmo tema Lietuvos visuomenei įgijo ypatingos svarbos, nors kiek ironiška, kad vyras tragedijos dieną buvo blaivus.

Alkoholizmo tema R. Karbauskį paprastai paskatina ilgam monologui. Pats politikas neužmiršta pabrėžti, kad alkoholio nėra net ragavęs. Kas tuomet nutiko gyvenime, kad kova prieš alkoholizmą jam tapo tokia arši ir jausminga?

„Aš paaiškinsiu paprastai: kai mes šnekame apie grėsmes Lietuvai – vienokias ar kitokias – sakyčiau, kad ją pragert galima greičiau nei kas kitas atsitiks Lietuvai“, - sako R. Karbauskis, bet tai nėra tiesioginis atsakymas į iškeltą klausimą.

Kita tema, kurią R. Karbauskis mėgsta pabrėžti – šeima. Jam tai ypatinga vertybė. Politikas savo deklaracijoje nurodo esantis susituokęs ir turintis du sūnus – Justiną ir Mantą. Tačiau kur jo šeima? Kodėl jo antroji žmona Lina Karbauskienė jau ilgus metus gyvena Ispanijoje, politikas nekomentuoja. Jis tik patvirtina, kad jau pilnamečiai jo sūnūs išsilavinimą įgijo ne Lietuvoje ir kalba daugeliu kalbų, tarp jų ispanų ir prancūzų.

„Aš taip padariau dėl jų išsilavinimo: aš paprasčiausiai išėmiau juos iš erdvės, kurioje jie gali susidurti su tuo – patinka kam nors jų tėvas ar nepatinka“, - sako 1996-2004 m. Seimo nariu buvęs R. Karbauskis.

„Ar aš galėjau su savo pavarde leisti savo vaiką į paprastą Lietuvos mokyklą? Neabejoju, mokyklos Lietuvoje geros, bet aš turiu omenyje, kad tai, jog tėtis yra politikas, yra Seimo narys... Jūs tas istorijas puikiai žinote", - sako politikas, nors nepaminėjo jokios konkrečios istorijos, kurio politiko vaikams yra nutikę kas nors blogo.

Ramūnas Karbauskis

R. Karbauskis primena, kad tuo laiku, kai jis priėmė šį sprendimą, Kaune klestėjo organizuotas nusikalstamumas.

Klausiamas apie žmoną politikas iš viso tampa uždaras: „Aš esu vienas iš nedaugelio politikų, kuriam su šeima yra viskas tvarkoje. Aš deklaruoju kiekvienais metais rinkimuose, kas mano vaikai, kas mano žmona, tai nesikeičia. Aš deklaruoju, kiek turiu deklaruoti, daugiau nemanau, kad turiu apie tai šnekėti. Tai niekaip nesusiję su tuo, ką aš darau ir kodėl darau“.

Asketiškas turtuolis?

R. Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga po truputį, bet užtikrintai, kyla reitingų lentelėse, beveik neabejojama, kad partija taps geidžiamu partneriu bet kurioje koalicijoje.

Pats verslininkas aiškino nepretenduosiantis į jokius postus Vyriausybėje, bet akivaizdu, kad jo įtaka ateinančius ketverius metus gali būti reikšminga. Todėl kyla natūralūs klausimai: kokie jo tikslai, kodėl iš verslo R. Karbauskis grįžta į politiką, kokių reformų galima tikėtis, jei rinkimai valstiečiams žaliesiems bus sėkmingi, arba ko bijoti, jei partija pernelyg įsismarkaus.

Interviu R. Karbauskis pakviečia daryti Kaune, kur įsikūręs jo valdomo „Agrokoncerno“ biuras ir gyvenamasis namas. Nors pastaruoju metu politikas kursuoja tarp Naisių, Kauno ir Vilniaus, bet Kaunas kol kas yra patogi tarpinė stotelė.

Be to, nesunku įžvelgti, kad politikas nori parodyti, jog nė iš tolo nėra panašus į tradiciškai suvokiamus turtuolius, kurie, kaip kad buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, puikuojasi auksiniais batono formos popieriaus slėgtuvais.

R. Karbauskis kuria asketiško ir paprasto verslininko-mecenato įvaizdį: jo „Longines“ laikrodis kainuoja apie 2,8 tūkst. eurų – puikus, bet ne prabangos ženklas. Jo namų interjeras šaukia – savininkui nerūpi prabanga. „Baldai pas mane 25 metų senumo, remontas nedarytas tiek pat laiko", - aiškina politikas, pridurdamas, kad Naisių baltų arenai-piliakalniui išleido apie milijoną eurų.

Politikas panoro nusivežti žurnalistus ir į savo valdas Kauno marių regioniniame parke, kur šiuo metu statomi keletas pastatų ir sodinami medžiai. Kiek anksčiau kilo pasipiktinimas, kad verslininkui priklausančiame sklype kyla statiniai, rausiamas tvenkinys, ardoma miško paklotė, bet atsakingos institucijos pažeidimų nenustatė.

R. Karbauskis nori, kad visi žinotų, jog jo valdos yra prieinamos, nors ir aptvertos. Pasak jo, Kaune ir Kauno rajone, skirtingai nei Naisiuose, vagiama net pati tvora, ką jau kalbėti apie kitus vertingus dalykus.

Tačiau apie viską iš pradžių.

Apie komandos suderinamumą ir nuo kada galimas seksas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos komanda, kuri žinoma iki šiol, iš pirmo žvilgsnio atrodo sunkiai suderinama. „Jie visi susipjaus ir išsilakstys“, - sako valstiečių ir žaliųjų oponentai, slapčia tikėdamiesi, kad jų norai kuo greičiau virstų tikrove.

Tačiau R. Karbauskis teigia nemanantis, kad iš pirmo žvilgsnio regimi prieštaravimai gali pakenkti, nes, pasirodo, juos visus vienija pagarba tradicinei šeimai, nors iškart pabrėžia, kad, skirtingai nei konservatoriai, valstiečiai ir žalieji neskirsto šeimų į pilnas ir nepilnas.

Ramūnas Karbauskis ir Eglė Samoškaitė

Vis tik kai kurie žmonių požiūrių skirtumai bado akis. Tarkime, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas, sveikuolis Dainius Kepenis 2012 m. rinkimuose pildydamas manobalsas.lt anketą sutiko su teiginiu, kad homoseksualumas yra nenatūralus ir neturi būti visuomenėje toleruojamas.

Jis taip pat pridūrė, kad nors „homoseksualūs piliečiai neturi būti persekiojami dėl savo bėdos, tačiau ir neturi viešinti ar primesti, propaguoti kitiems“. Jo pozicija ir žodžio „bėda“ šiame kontekste vartojimas primena Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus, bet tai nenuostabu: šis asmuo buvo iš pradžių TSKP narys, paskui krikdemas, dar vėliau konservatorius.

Žmogaus teisių gynėja Dovilė Šakalienė, atvirkščiai, yra ne kartą pasisakiusi prieš homofobiją. „Kol nesuprantame tos pačios homofobijos turinio, kol nesuvokiame teisių ir laisvių turinio bei ribų, tol esam baisiai pažeidžiami klaidinimui, manipuliacijai, ir puikūs talentingi žmonės padaro sukrečiančių nesąmonių“, - po Marijaus Adomaičio skandalo, kai homoseksualumą jis prilygino pedofilijai, rašė D. Šakalienė.

Ta pati D. Šakalienė kalba apie lytinį švietimą ir teisę rinktis abortą, kai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Seimo narė Rima Baškienė ir šios partijos bendradarbis Povilas Urbšys piestu stojasi prieš tokį suvokimą. Seime jie surengė konferenciją, į kurią pasikvietė Vytauto Didžiojo universiteto Santuokos ir šeimos studijų centro vyriausiąją mokslo darbuotoją Birutę Obelienienę.

Pastaroji pareiškė, kad jaunimui rekomenduojama paskelbti moratoriumą seksui iki 21 metų, nes tik tais metais subręsta žmogaus kaktinės skiltys, atsakingos už kognityvinius gebėjimus.

Tačiau R. Karbauskis nemato didelių bėdų. Pirmą kartą 18 ar 19 metų amžiaus vedęs politikas sako, kad sekso pradžia – individualus dalykas ir atkreipia dėmesį, kad apie sekso moratoriumą kalbėjo ne R. Baškienė ir P. Urbšys, bet jų pakviesta ekspertė. Politikas taip pat leidžia suprasti, kad šiuo klausimu su partijos nariais buvo diskutuota.

„Man atrodo, kad čia labai individualu, kada kam susiformuoja (kaktinės skiltys - DELFI), aš nesu medikas, bet genetiką šiek tiek mokiausi. Ne kiekvienam žmogui vienodai", - teigia R. Karbauskis.

Kalbėdamas apie homofobiją, jis pabrėžė, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos europarlamentaro Bronio Ropės biure dirba ir homoseksualių asmenų: „Pačioje mūsų organizacijoje ir B. Ropės biure yra žmonių, kurie yra visai kitos lytinės pakraipos. Mes iš to nedarome problemų. R. Baškienė ir D. Kepenis puikiai tai žino. Tie žmonės yra tokie, kokie yra, mes juos gerbiame, mes dirbame viename kolektyve ir tai nėra problema“.

„Aš pats šnekuosi su visais ir yra vertybinis susitarimas: tradicinės šeimos vertybės yra stuburas. Toliau yra atitinkami požiūriai, kurie komandoje truputį skiriasi. Jie ir turi skirtis, bet tai nėra esminis dalykas, kuris neleistų dirbti daugybėje temų“, - sako R. Karbauskis.

„Aš puikiai žinau, kokios problemos svarbiausios. Tėvų smurtas prieš vaikus, smurtas tarp vaikų. Dovilė yra viena iš stipriausių šios srities specialisčių, tai faktas. Dėl to ji šiai komandai labai svarbi. Mes šią problemą turime spręsti kaip vieną iš prioritetinių valstybėje. Vaikų gerovė – vienas iš pagrindinių klausimų, taip pat švietimo temos, kultūros... Šioje situacijoje homofobija ar kiti dalykai yra ne tokios svarbos“, - sako politikas.

Apie didžiąją klaidą, vardu Kazimira

Didžiąja politine klaida R. Karbauskis įvardija pirmininko pozicijos užleidimą Kazimirai Prunskienei. Kaip žinoma, 2001 m. valstiečiai susijungė su K. Prunskienės partija ir pastaroji tapo pirmininke.

„2000 m. buvo pralaimėti Seimo rinkimai. Būdamas jaunas politikas aš elgiausi taip, kaip skaičiau knygose apie Vakarų politikus: pralaimėjus rinkimus partijos pirmininkas turi atsistatydinti. Partija mano atsistatydinimo nepriėmė, bet aš galvojau – vis tiek negerai, nepravedžiau partijos į Seimą. Tada matau Seime Kazimirą, kuri atrodė žmogus, kuris turi didesnį potencialą. Pats pasitraukiau, pats viską sustačiau, nors partija prieštaravo: tai buvo didžiausia mano politinė klaida – jeigu aš nebūčiau grįžęs 2009 m., partijos jau būtų nelikę“, - aiškina R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis, Kazimira Prunskienė ir Artūras Skardžius

2008 m. rinkimuose valstiečiai liaudininkai gavo 3,73 proc. balsų, 2012 m. – 3,88 proc.

„Tada pasakiau kolegoms, kad viskas labai gerai: tai dugnas ir dabar mes eisim lėtu, bet aiškiu, vertybiniu keliu“, - sako R. Karbauskis, pridurdamas, kad K. Prunskienė partijai paliko labai daug skolų.

Akivaizdu, kad R. Karbauskio minimas „vertybinis kelias“ ir buvo įvairios visuomenės švietimo akcijos bei antialkoholinė kampanija, vykdoma su dainininku Andriumi Mamontovu. Iš esmės tai buvo išankstinė rinkimų kampanija.

„Tas laikas atėjo praeitais metais. Augimas, kuris matėsi reitinguose, buvo tvarus, jis nebuvo susijęs su kažkokiais pažadais ar šou“, - sako R. Karbauskis.

Apie S. Skvernelį, ruošiamą 2019 m. rinkimams

Dabar R. Karbauskis pirmąją poziciją, tik ne partijoje, o kandidatų sąraše, užleido buvusiam vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui. Kodėl? R. Karbauskis sako, kad tai lėmė ne ambicijų stoka, o elementarūs skaičiavimai.

„S. Skvernelis ėjo į mūsų sąrašą žinodamas, kad bus antras. Visi žinojo, kad partijos pirmininkas bus pirmas, jis – antras. Bet po to aš pats, skaičiuodamas, kaip geriau sąrašui, pasakiau: tu būsi pirmas. Nes tie rinkėjai, kurie pasiruošę balsuoti už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, kurie žino mūsų vertybes ir mus palaiko, jie balsuos už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą, ar aš būsiu pirmas, ar antras. Jokio skirtumo. Mes gi matome tyrimus ir žinome, kad S. Skvernelis labai gerai vertinamas Vilniuje, Kaune. Jo palaikymas Vilniuje dvigubai aukštesnis negu mano. Pas mane neturi nuomonės – 60 proc., o pas jį virš 60 proc. – teigiamas vertinimas. Yra programiniai dalykai, bet labai daug žmonių renkasi žiūrėdami ir vertindami asmenybes“, - sakė politikas.

Remiantis R. Karbauskio planais, S. Skverneliui ruošiamas arba premjero, arba Seimo pirmininko pareigoms. Jeigu rinkimuose sėkmė būtų ypatingai didelė ir valstiečiams žaliesiems reiktų užimti dvi TOP pozicijas, tuomet S. Skvernelis esą galėtų tapti Seimo pirmininku, o europarlamentaras Bronis Ropė – premjeru. Beje, R. Karbauskis S. Skverneliui planuoja ir dalyvavimą 2019 m. prezidento rinkimuose, nors pats S. Skvernelis apie tai kalba itin nenoriai.

„Suprantate, ateina suvokimas, kad gali tekti prisiimti atsakomybę ir gali tekti prisiimti ją labai didelę“, - sako R. Karbauskis, pasakodamas apie kylančius partijos reitingus.

Jis teigia pagalvojęs, kad nenori atsidurti tokioje padėtyje kaip Darbo partija ar „Tvarka ir teisingumas“, kurios savo gretose esą stokoja reikiamos kompetencijos specialistų. „Nieko nenoriu blogo pasakyti apie mūsų žmones, pas mus puikūs žmonės, bet mūsų kompetencijos labai siauros“, - sako politikas, aiškindamas, kodėl sugalvojo kviesti jungtis įvairių sričių ekspertus.

Šiuo metu prie valstiečių ir žaliųjų komandos prisijungė buvęs vidaus reikalų ministras S. Skvernelis, žmogaus teisių gynėja D. Šakalienė, psichiatras Aurelijus Veryga, ekonomistas Stasys Jakeliūnas, diplomatas Petras Vaitiekūnas, buvusi kultūros atašė Švedijoje Liana Ruokytė, buvęs konservatorius Egidijus Vareikis.

Apie perversmus švietime

Pats R. Karbauskis aiškina, kad jis ypatingai domisi kultūra ir švietimu. „Jei mes turėtume labai daug laiko ir šnekėtume, apie iš esmės šnekėčiau apie švietimą ir kultūrą. Šnekėčiau labai giliai. Apie Suomijos modelį, kodėl decentralizuoti reikia, kodėl „krepšelius“ naikinti – labai giliai, praktiškai atrodytų, kad aš – tos srities profesionalas“, - sako politikas, interviu laikui persiritus į antrą valandą.

Švietimo sričiai agronomo išsilavinimą turintis verslininkas planuoja labai dideles reformas: „Aš jau įspėjau visas partijas Seime, kad tai bus mūsų sąlyga“.

R. Karbauskis siūlo:

- naikinti „krepšelius“;
- naikinti brandos egzaminus mokykloje;
- įtvirtinti pagarbą mokytojui Suomijos pavyzdžiu;
- įvesti nemokamą aukštąjį mokslą.

R. Karbauskis aiškina, kad, pavyzdžiui, Suomijoje pedagogo atlyginimo vidurkis siekia apie 1000 eurų ir yra nedidelis lyginant su kitų sričių darbuotojais, bet konkursai užimti mokytojo pareigas labai dideli ir viskas tik dėl ypatingos suomių pagarbos mokytojo profesijai.

Kaip tokią pagarbą įtvirtinti? „Tai, kad ten iki 8 klasės nevertinama pažymiais, visiškai iškelia mokytoją į pirmą vietą“, - aiškina politikas.

Ramūnas Karbauskis ir Eglė Samoškaitė

Kaip mokinių nevertinimas pažymiais koreliuoja su pagarba mokytojui: mažiau dvejetų - daugiau pagarbos? R. Karbauskis sako, kad ne: pasirodo, mokinių vertinimas pažymiais, jo akimis, reiškia mokyklų skirstymą į geras ir blogas, o tuomet atitinkamai skirstomi ir mokytojai.

„Išeina sistema tokia: tada tėvas viename kaime galės pasakyti – o, ten geresnė mokykla, tikriausiai geresni mokytojai dirba. Ir tada visa sistema, pasitikėjimas mokytoju, jau bus pažeista. Visiška atsakomybė turi būti atiduodama mokytojui, mokytojas yra Dievas Tėvas ir taip toliau. Ir tai duoda rezultatą – pirma vieta Europoje“, - nenustygsta R. Karbauskis.

Jis, be kita ko, nori panaikinti brandos egzaminus bendrojo ugdymo mokykloje ir į aukštąsias mokyklas priimti pagal 10-11 klasės baigimo rezultatus. Ar turėtų būti atsižvelgiama į 12 klasės baigimo rezultatus, jis neminėjo.

Pasiteiravus, ar taip nebus paskatintas akademinis nesąžiningumas, kai mokiniai ir jų tėvai ims masiškai siekti paveikti pažymius rašančius mokytojus, R. Karbauskis atsakė taip: „Iš karto duodu pakankamai stiprų argumentą: jeigu stoji į Anglijos ar Airijos universitetus, tai stoji praktiškai 12 klasėje per vidurį. Tu turi 10-11 klasės baigimo duomenis ir jeigu tie pažymiai priimami, tai tokiu atveju tau tereikia pateikti pažymėjimą, kad baigei mokyklą, ir jeigu tai Kembridžas ar Oksfordas, reikia pateikti pažymėjimą, kad turi 9 ar 9,5 vidurkį".

Kaip Naisių gyventojais tapo sveikuoliais (išskyrus 3 alkoholikus)

„Kaip ten kas bešnekėtų, Naisiai yra kitas pasaulis. Jis yra absoliučiai vertybinis. Tai yra Lietuvos baltų kultūros centras, Lietuvos blaivybės centras, Lietuvos sveikos gyvensenos centras. Tai yra Naisiai“, - susižavėjimo savo darbu neslepia R. Karbauskis.

Politikas gimė Naisiuose, galbūt todėl šis kaimas, kuriame gyvena 500 žmonių, įgijo tokios svarbos. Šiuo metu kaimas yra išpuoselėtas tarsi muziejus, apie jį sukurtas serialas „Naisių vasara“, kasmet vyksta Naisių vasaros festivalis be alkoholio, apie Naisius leidžiamos knygos, juose stovi didžiulis piliakalnis-baltų arena, stūkso baltų dievų skulptūros.

Jis aiškina, kad pusė kaimo gyventojų yra sveikuoliai, blaivybė tapo kaimo gyventojų gyvenimo principu (išskyrus 3 likusius alkoholikus), mokykloje nerūko nė vienas vaikas. Iš kur jis tai žino?

„Kai gyveni kaime – tu žinai viską“, - sako R. Karbauskis.

„Prie mokyklos nuorūkų nėra jau treji metai“, - pridūrė politikas.

„Pavyzdžiui, visi vyresnių klasių moksleiviai pas mus yra valančiukai – Valančiaus draugijos jaunieji nariai. Gal dar kur Lietuvoje kokia mokykla, kur dar yra valančiukų, o daugiau nėra – tiesiog vaikai juoktųsi iš to kitose mokyklose. O pas mus tai normalu“, - teigia R. Karbauskis.

Jis aiškina specialiai kandidatavęs į Šiaulių rajono savivaldybės tarybą, kad būtų galima priimti politinį sprendimą dėl alkoholio uždraudimo viešuose renginiuose visame rajone.

„Mūsų blaivius renginius Šiaulių rajone valdo vaikai iki 18 metų. Jie yra tų renginių šeimininkai, jie yra jaunieji policijos rėmėjai. Vėlgi, kosmosas! Prieš dvidešimt metų aš įsteigiau jaunimo centrą, šiais metais bus dvidešimta vasara, kai organizuoju vaikų vasaros stovyklą, dvidešimti metai, kai vasaros stovykloje būsiu su jaunimu. Aš juos puikiai pažįstu. Kaip aš šneku su vaikais, reikia būti specialistu... Nežinau, ar daug yra tokių žmonių, kurie gali nepažįstamus vaikus iki 18 metų suvaldyti absoliučiai. Aš juos taip gerai žinau, žinau jų mentalitetą, jų mąstymą. Tiesiog ateini ir sakai vaikams: niekas kitas, be jūsų, to nepakeis“, - aiškina R. Karbauskis.

Jis pasakoja, kad, pavyzdžiui, Kuršėnuose – kitame miestelyje Šiaulių rajone – situacija dėl alkoholio buvo labai prasta: čia gyveno apie 400 alkoholikų. Politikas sako surengęs festivalį be alkoholio ir pats kartu su 50 jaunų policijos rėmėjų užtikrinęs šventės dalyvių blaivumą.

Remdamasis Naisių pavyzdžiu, R. Karbauskis sako, kad praeina 2-3 metai ir žmonės prisitaiko prie blaivių festivalių.

Pašnekovas mano, kad jeigu jis nieko nebūtų daręs, Naisiuose būtų kokie 15 alkoholikų ir dar tiek pat kandidatų į šias gretas. „Dabar, kai tie trys išeis iš gyvenimo... Mes nieko negalime padaryti, nieko. Kaip mes bešnekėtume, jie neturi motyvacijos gydytis. Mes tiesiog stebim, kaip tai vyksta ir gaila žmonių. Bet šiandien nėra nė vieno žmogaus, kuris ateitų į gretas tų, kurie galėtų tapti alkoholikais“, - teigia politikas.

Apie atlyginimus, nedarbą ir emigraciją

R. Karbauskis pamini, kad Naisiuose yra vos viena socialiai remtina šeima. Pakomentavus, kad tai tiesiog reiškia, jog dauguma žmonių turi darbą ir pragyvenimo šaltinį, verslininkas iškart pabrėžė, kad šiandien žmonės neranda darbo tik tada, kai nenori.

„Šiandien pasakyti, kad žmogus negali susirasti darbo, būtų nenormalu. Sakykime, rytų Lietuvoje taip, yra problemų žemės ūkyje susirasti darbo, bet vidurio Lietuvoje – jokios problemos“, - sako politikas.

Į komentarą, kad ne visi ieško darbo žemės ūkyje, R. Karbauskis atsakė pakartodamas teiginį: „Taip, suprantama, bet šiandien sveikas žmogus, kuris nori dirbti, darbą gali susirasti“.

Pasak Agrokoncerno įmonių grupės savininko, kaimiškose teritorijose šiuo metu darbo jėgos trūksta. Gal jos trūksta, nes žmonės, vietoje žemo atlygio Lietuvoje, renkasi emigraciją?

„Suprantu, taip, bet drįsčiau toje vietoje suabejoti. Mūsų sistemoje dirba apie 1400 žmonių. Mano žiniomis, iš tų, kurie dirba, niekas nėra emigravęs“, - aiškina R. Karbauskis.

R. Karbauskis yra Akrokoncerno įmonių grupės savininkas: jai priklauso „Agrokoncernas“, „Agrokoncerno grūdai“, „Agrokoncerno technika“ ir „Latagrokoncerns“, pastaroji veikia Latvijoje. Grupei priskiriama ir daugybė žemės ūkio bendrovių, įmonių grupė, jos pačios duomenimis, iš viso valdo daugiau kaip 34 tūkst. hektarų žemės.

Politikas ir verslininkas pasakoja, kad Agrokoncernas gana dažnai perka bankrutuojančias įmones. „Beveik visos įmonės į mūsų struktūrą atėjo per bankrotus. Mes esam bankrotų specialistai. Bet mes nebankrotinom nė vienos bendrovės“, - sako R. Karbauskis.

Pavyzdžiui, 2012 m. Anykščių rajone pirko bankrutuojančią bendrovę „Elma“. Politikas aiškina, kad tuo metu atlyginimų vidurkis „ant popieriaus“ toje įmonėje buvo 438 eurai. Praėjusiais metais atlyginimas iki mokesčių siekia 632 eurai.

R. Karbauskis aiškina, kad įmonę nupirkus Agrokoncerno įmonių grupei, bendrovėje pradėta naudoti derlingesnė sėkla ir įmonė bemat tapo pelninga.

Vidutinė alga Lietuvoje – 756,9 eurai iki mokesčių.

Paprašytas pateikti duomenis apie vidutinį atlyginimą Agrokoncerno įmonių grupėje, R. Karbauskis aiškino, kad darbo užmokestis „ant popieriaus“ siekia apie 1000 eurų.

Mažiausiai, jo aiškinimu, uždirba tie darbuotojai, kurių užmokestis apskaičiuojamas pagal išdirbtas valandas: sargai, krovikai. Maksimalius atlyginimus – apie 4000 eurų „ant popieriaus“ – uždirba apie 50 žmonių visoje Agrokoncerno įmonių grupėje.

Apie trąšas ir pesticidus

R. Karbauskis pripažįsta, kad savo įmonių ūkiuose naudoja mineralines (chemines) trąšas, bet, jo teigimu, tai neprieštarauja žaliosioms idėjoms, nes ekologiniai ūkiai irgi naudoja trąšas – tik organines.

„Jeigu pašnekėti kaip agronomui, kuo skiriasi organinės ir mineralinės trąšos – praktiškai niekuo. Azotas, fosforas, kalis. Bet kai tu duodi trąšą, kur yra aiškūs procentai, tai tu žinai, ką įterpi, kai duodi mėšlą, tu net nežinai, ką įterpi į dirvą“, - aiškina politikas.

„Jeigu mes nenaudotume trąšų iš viso, tai tokiu atveju mes dirbtume 5-10 proc. dirbamos žemės Lietuvoje“, - tęsia R. Karbauskis.

Agronomo išsilavinimą turintis verslininkas sako, kad esminė bėda, jei koks nors ūkininkas nemoka tinkamai naudoti pesticidų. „Tai jeigu kas nors pila rundapą ant grūdų prieš juos nuimant, tai tą žmogų reiktų suimti, jis daro baisų dalyką. Normalus ūkininkas pila tik ant arimo“, - aiškina R. Karbauskis.

„Lietuvos derliaus augimas yra ne nuo trąšų, o nuo sėklos“, - aiškina politikas ir verslininkas.