„R. Valatka tikrai labai geras apžvalgininkas, su juo vyko derybos ilgą laiką. Iš tikrųjų turėjo būti pranešta apie jo kandidatavimą Senamiesčio apygardoje, kuri buvo jam rezervuota Liberalų sąjūdyje antradienį. Tą antradienį, kai buvo pranešta apie Virgilijų Alekną. Mano žiniomis, buvo sukirsta rankomis, kad jis kandidatuos Liberalų sąjūdžio sąraše. Man Eligijus (Masiulis) pasakė, kad jis (R. Valatka) dalyvaus, ir tiek žinau, kad buvo sutaręs“, — BNS penktadienį sakė A.Guoga.

Apie V. Aleknos dalyvavimą Seimo rinkimuose su liberalais pranešta gegužės 10 dieną, likus dviem dienoms iki kratų E. Masiulio namuose, automobilyje bei darbo vietoje.

Europarlamentaras netrukus po kilusio politinės korupcijos skandalo ir įtampų Liberalų sąjūdžio vadovybėje pasitraukė iš partijos.

R. Šimašius: esu girdėjęs iš įvairių šaltinių

Dabartinis Liberalų sąjūdžio pirmininkas Vilniaus meras Remigijus Šimašius BNS penktadienį taip pat sakė girdėjęs apie planuotą R. Valatkos kandidatavimą po liberalų vėliava.

„Susitarimo pats asmeniškai nedariau, bet esu girdėjęs apie tokius dalykus. Kaip suprantu, pats Rimvydas irgi nėra paneigęs, bet aš esu girdėjęs apie tai irgi iš įvairių šaltinių“, - sakė R.Šimašius.

Šiuo metu, anot liberalų vadovo, R. Valatka neplanuoja dalyvauti Seimo rinkimuose.

Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas parlamentaras Eugenijus Gentvilas BNS patvirtino, kad pokalbiai su R.Valatka apie jo kandidatavimą vyko.

„Galiu pasakyti, kad yra buvusi kalba dėl to. Jam buvo pasiūlyta ir paskui aš su R.Valatka kalbėjau ir paskui jis pasakė, kad buvo tokia kalba“, — BNS sakė E.Gentvilas, tačiau jo žiniomis, susitarimas pasiektas nebuvo.

Pasak jo, derybos dėl R. Valatkos kandidatavimo vyko nuo 2015 metų.

„Apie tą kalbą man yra patvirtinęs ir E. Masiulis“, — teigė E. Gentvilas.

R.Valatka: nusišnekėjimai nesibaigė

Apžvalgininkas R .Valatka BNS penktadienį teigė pats viešai niekur neskelbęs, jog ketina eiti į politiką. A. Guogos teiginius jis vadino „nusišnekėjimais“.

„Na matėte, kaip A. Guoga nusišnekėjo pas Edmundą Jakilaitį, tai reiškia, nusišnekėjimai nesibaigė, tęsiasi. Tiek galiu pasakyti“, — sakė R. Valatka.

„Jeigu apie jus koks nors idiotas šneka nesąmones, tai ką jums reikia daryti, jūs ką, su juo į teismą eisite, ginčysitės, ką man dabar su A. Guoga daryti?“, — kalbėjo jis.

Paklaustas, ar Vilniaus meras taip pat yra „idiotas“, R. Valatka atsakė: „Nežinau. Aš su juo apie tai nekalbėjau. Ir aš su A.Guoga apie tai irgi nekalbėjau“.

A. Guoga: sumokėjau R. Valatkai už atsiminimų redagavimą

A. Guoga taip pat BNS teigė pernai pasirašęs sutartį su R. Valatka dėl atsiminimų knygos redagavimo. Už šį darbą A. Guoga teigia sumokėjęs apžvalgininkui 3 tūkst eurų.

„Esu labai silpnas rašytojas, bet labai stengiuosi, žinodamas Rimvydą kaip labai aštrų apžvalgininką, redaktorių aš juo pasitikėjau, pasirašiau sutartį redaguoti mano tą knygą, mano prisiminimus gyvenimo, tai buvo oficiali sutartis. Jokių priekaištų neturiu, dabar tą medžiagą esu gavęs ir ateityje po kažkiek metų ta medžiaga bus subrendus pamatyti dienos šviesą“, - sakė A. Guoga.

Anot jo, darbą R. Valatka yra atlikęs, jam už tai sumokėti 3 tūkst. eurų.

„Nedidelė suma tokiam geram apžvalgininkui už tiek daug darbo“, — teigė europarlamentaras, kartu pridūręs, jog šis susitarimas neturėjo nieko bendro su politika ar partija.

R. Valatka: negaliu nieko apie tai kalbėti

Paklaustas, ar yra pasirašęs sutartį su A. Guoga dėl jo biografijos redagavimo, R. Valatka atsakė negalįs apie tai kalbėti.

„Negaliu nieko apie tai kalbėti. Todėl, kad yra susitarimas nekalbėti. Susitarėme apie tai nekalbėti“, — sakė R. Valatka.

„Galėčiau paaiškinti, išdėstyti, bet jei žmogus ateina pas tave ir ko nors nori, o antras sakinys yra, kad būtų gerai, kad tai būtų konfidencialu ir apie tai viešai nekalbėtumėte, tai aš esu padorus žmogus ir apie tai nekalbu“, — kartojo R. Valatka.

Paklaustas, ar tai, ką apie buvusią sutartį sako A. Guoga yra tiesa, R. Valatka atsakė: „ Aš jums galiu pasakyti, kad tai yra netiesa. O kaip ten kas buvo ar nebuvo, aš galėčiau sakyti, jei man kas nors nuimtų konfidencialumo ženklą. Aš padorus žmogus, susitarimų laikausi, nepaisant to, kad Guoga mane viešai šmeižia“.

Dėl partijos konsultavimo nesusitarė

Prieš metus Liberalų sąjūdis buvo paskelbęs, kad R. Valatka pradeda dirbti partijos konsultantu Seimo rinkimams.

„Pastaruoju metu ieškojausi tokio darbo, už kurį ne tik algą gaučiau, bet kuris man pačiam būtų priimtinas ir artimas. Iš visų pasiūlymų, kuriuos gavau, Liberalų sąjūdžio man buvo artimiausias. Pats niekada neslėpiau, kad laikausi liberalizmo doktrinos, todėl džiaugiuosi, kad tęsiu savo karjerą dirbdamas kartu su Liberalų sąjūdžiu. Tikiuosi padėti šiai augančiai politinei jėgai siekti aukščiausių tikslų“, – tąkart sąjūdžio pranešime cituotas R. Valatka.

Tačiau po savaitės buvo pranešta, kad R. Valatka nekonsultuos liberalų: „Teisingiau būtų teigti, jog net nepradėjome kartu dirbti. Turėjome sėsti prie derybų stalo pasirašyti sutarties, tačiau sudėliojus visus už ir prieš pasirinkau priešingą kelią. Suprantu, kad būdamas redaktorius, taip pat nenorėčiau skelbti komentarų ar straipsnių žmogaus, dirbančio konkrečioje vienoje partijoje, kad ir kaip skaidriai jis elgtųsi“, – portalui vz.lt tuomet aiškino apžvalgininkas, rašantis ir skelbiantis komentarus naujienų portalui delfi.lt, Žinių radijui.

1990–1992 metais R.Valatka buvo Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo deputatas, priklausė Liberalų frakcijai, yra Nepriklausomybės Akto signataras.