“Gauti atsakymai skamba labai keistai. Savivaldybių bendrovių direktoriai turėtų aiškiai ir paprastai įvardyti, kam mokami pinigai. Deja, bandoma išsisukinėti, o tai kelia pagrįstų abejonių, kad čia ne viskas teisinga ir skaidru”, - teigė Antikorupcinės komisijos pirmininkas Stasys Žirgulis.

Buvęs mero patarėjas neskursta

“Kauno diena” pasidomėjo Savivaldybės bendrovių valdybų sudėtimi ir būdais, kaip jų nariai gauna atlygį iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Bendrovės “Kauno vandenys” valdyboje iki šiol dirba prieštaringai vertinamas buvęs Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus visuomeninis patarėjas Karolis Bruderis. Specialiai jam buvo įsteigtos valdybos sekretoriaus pareigos.

Antikorupcinės komisijos narius nustebino iš “Kauno vandenų” gautas atsakymas, kad K.Bruderiui mokamas “3,5 vidutinio bendrovės darbuotojų atlyginimo dydžio darbo užmokestis”. “Paprašėme, kad būtų įvardyta konkreti suma”, - teigė S.Žirgulis.

Kai kuriuos komisijos narius nustebino, kad “Kauno vandenyse” įsteigtas valdybos sekretoriaus etatas, nes kitose Savivaldybės bendrovėse tokių pareigų nėra.

K.Bruderis - ne vienintelis “Kauno vandenų” valdybos narys, gaunantis iš šios bendrovės užmokestį. “Kauno vandenų” generalinio direktoriaus padėjėju dirba Juozas Kameneckas.

Patys save kontroliuoja

Formaliai valdybų nariai turėtų kontroliuoti bendrovių administracijų veiklą ir apie ją informuoti akcininkę - miesto Tarybą. Tačiau susidaro paradoksali situacija - kai kuriose valdybose dirba nemažai bendrovių administracijų darbuotojų. Kaip jie gali kontroliuoti savo viršininkus?

“Kauno vandenų” valdyboje - trys įmonės darbuotojai. “Kauno keliuose” - du. Tačiau derėtų atkreipti dėmesį, kad šioje bendrovėje valdyba sudaryta vos iš penkių narių.

“Situacija tikrai keista. Praėjusių metų pavasarį teko skubiai koreguoti Savivaldybių bendrovių sudėtis, nes pagal įstatymą jose negalėjo likti politikų. Manau, kad dabar pats laikas peržiūrėti valdybų sudėtis. Blogai, kai į valdybas patenka nemažai pačios įmonės darbuotojų. Kyla įvairių minčių”, - teigė Antikorupcinės komisijos narys Andrius Kupčinskas.

Įdarbino juristu

“Kauno dienai” pavyko išsiaiškinti, kad nenuskriausti ir kitų Savivaldybės bendrovių valdybų nariai. Bendrovės “Automobilių stovėjimo aikštelės” valdybos pirmininkas Andrius Stankevičius šioje įmonėje įdarbintas juristu. Tačiau nuo Antikorupcinės komisijos šiuos faktus bandoma nuslėpti.

“Gavome formalius atsakymus, kad valdybos nariai atlyginimų negauna, tačiau nė vienu žodžiu neužsimenama, kad jie įdarbinti įmonėse arba jiems skirti automobiliai”, - teigė A.Kupčinskas.

Neoficialiais duomenimis, Savivaldybės bendrovių valdybų nariai kasmet mokesčių mokėtojams kainuoja ne vieną dešimtį tūkstančių litų.

Buvusių politikų prieglauda

Antikorupcinės komisijos nariams užkliuvo ir tai, kad Savivaldybių bendrovių valdybose apstu buvusių miesto Tarybos narių. Be to, neretai jie dirba ne vienos, o kelių įmonių valdybose.

Buvęs visuomeninis Kauno mero patarėjas K.Bruderis yra ne tik “Kauno vandenų”, bet ir “Kauno švaros” valdybos narys. J.Kameneckas taip pat vadovauja Savivaldybės bendrovės “Kauno aikštelė” valdybai.

Buvęs miesto Tarybos narys, Kauno darbininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Čižikas yra bendrovės “Kauno energija” valdybos narys. Jis taip pat vadovauja viešosios įstaigos “S.Dariaus ir S.Girėno sporto centras” valdybai. Jis laikomas mero aplinkos žmogumi.

“Vieša paslaptis, kad valdybų nariai užsitikrina sau šiltas vieteles. Manau, kad tai daroma su miesto vadovų palaiminimu. Blogiausia, kad niekas nežino, kiek mokesčių mokėtojų pinigų įvairiomis formomis sumokama Savivaldybių bendrovių valdybų nariams”, - teigė vienas politikas, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės.

Jis taip pat užsiminė, kad nenuskriausti ir miesto Tarybos nariai. Nemažai politikų dirba įvairiose Savivaldybės bendrovėse.

Tyrimą žada tęsti

Antikorupcinės komisijos pirmininkas S.Žirgulis, nepaisydamas Savivaldybės bendrovių vadovų pasipriešinimo, nežada sudėti ginklų.

“Turime signalų, kad valdybų nariams mokami pinigai. Taip pat norime išsiaiškinti ir pačių valdybų darbo kokybę. Manau, kad Savivaldybės bendroves kontroliuojančiose institucijose turi dirbti ne atsitiktiniai žmonės, o savo srities specialistai. Taip pat būtų gerai, kad valdyboms vadovautų valstybės tarnautojai. Tuomet iš jų galėtume pareikalauti atsakomybės”, - teigė Antikorupcinės komisijos pirmininkas.

Paklaustas apie Savivaldybės bendrovių vadovų požiūrį į Antikorupcinę komisiją, S.Žirgulis neslėpė, kad kol kas jie linkę ignoruoti šios komisijos prašymus. “Manau, kad ateityje turėtume peržiūrėti ir pačios komisijos įstatus. Kitaip mes negalėsime sudrausminti kai kurių veikėjų. Dabar mes neturime teisės bausti prasižengusių vadovų, vienintelis mūsų ginklas - viešumas”, - teigė politikas.

Rudenį Antikorupcinė komisija savo tyrimo išvadas ketina paskelbti miesto Tarybos posėdyje.