Tačiau jau dabar aišku, kad valstiečiai ir žalieji turi du kandidatus į ministro pirmininko vietą – buvusį vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį ir europarlamentarą Bronį Ropę.

B. Ropė premjeru taptų tuo atveju, jeigu valstiečiai ir žalieji turėtų užimti dvi TOP pozicijas valstybėje – premjero ir Seimo pirmininko. Tokiu atveju S. Skvernelis taptų Seimo pirmininku.

„Šešėlinius premjerus mes turėsime netgi du. Kitas bus B. Ropė. Taip bus tuo atveju, jeigu mums reiks dviejų pozicijų. Jeigu reiks pozicijos ir Seime, pavyzdžiui, Seimo pirmininko, ir Vyriausybės vadovo. Tada Saulius taptų Seimo pirmininku, nes Bronis nedalyvauja Seimo rinkimuose, todėl jis negalėtų tapti Seimo pirmininku“, - interviu DELFI sakė R. Karbauskis.

Bronis Ropė

Pasiteiravus, ar S. Skvernelis tai žino, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas sakė, kad apie tai su buvusiu vidaus reikalų ministru jau šnekėta: „Mes šnekėjomės apie tai“.

R. Karbauskis taip pat sako, kad Seimo pirmininko pozicija S. Skverneliui būtų labai gera mokykla ruošiantis 2019 m. rinkimams.

Kaip žinoma, tais metais vyks prezidento rinkimai, kuriuose nedalyvaus dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

„Aš galvoju, kad iš principo, jis galėtų būti labai stiprus kandidatas 2019 metams. Ir žiūrint į tą perspektyvą, ta pozicija (Seimo pirmininko – DELFI) būtų gera mokykla“, - sakė R. Karbauskis.

„Mes aiškiai apie tai šnekame, nes, manau, kad viskas klostysis normaliai ir mes turėsime, kaip komanda, pasiūlyti savo kandidatą. Manau, kad jis galėtų būti labai stiprus, labai stiprus kandidatas. Ir tai, ką dabar čia sakau, nėra slaptas dalykas, aš jums nieko ypatingai naujo nepasakau. Mes apie tai tiesiog galvojame“, - teigia politikas.

Pats S. Skvernelis DELFI sakė, kad tokios kalbos gerokai per ankstyvos, nors sako galintis dirbti ir Vyriausybėje, ir Seime.

Pasak politiko, kuris ves Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą Seimo rinkimuose, pirmiausia reikia ką nors laimėti, tuomet svarstyti. Jis sako, kad R. Karbauskis tikriausiai išsakė savo svarstymus, nors pats S. Skvernelis sako labiausiai save įsivaizduojantis tuo, kuo jau buvo.

Saulius Skvernelis

Klausiamas, kodėl S. Skvernelis tapo kandidatų sąrašo vedliu, R. Karbauskis sakė, jog politikas pasirinko kandidatuoti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga manydamas, jog sąraše bus antras, tačiau viską pakeitė skaičiavimai.

„S. Skvernelis ėjo į mūsų sąrašą žinodamas, kad bus antras. Visi žinojo, kad partijos pirmininkas bus pirmas, jis – antras. Bet po to aš pats, skaičiuodamas, kaip geriau sąrašui, pasakiau: tu būsi pirmas. Nes tie rinkėjai, kurie pasiruošę balsuoti už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, kurie žino mūsų vertybes ir mus palaiko, jie balsuos už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą, ar aš būsiu pirmas, ar antras. Jokio skirtumo. Mes gi matome tyrimus ir žinome, kad S. Skvernelis labai gerai vertinamas Vilniuje, Kaune. Jo palaikymas Vilniuje dvigubai aukštesnis negu mano. Pas mane neturi nuomonės – 60 proc., o pas jį virš 60 proc. – teigiamas vertinimas. Yra programiniai dalykai, bet labai daug žmonių renkasi žiūrėdami ir vertindami asmenybes", - sakė politikas.

Interviu DELFI R. Karbauskis taip pat teigė neketinantis dirbti Vyriausybėje net ir pergalės rinkimuose atveju, nes nori sugrąžinti galios centrą į Seimą. Seime jis sako nepretenduosiantis dirbti Kaimo reikalų komitete, nes tai keltų klausimų dėl viešųjų ir privačių interesų painiavos.

R. Karbauskis yra Akrokoncerno įmonių grupės savininkas: jai priklauso „Agrokoncernas“, „Agrokoncerno grūdai“, „Agrokoncerno technika“ ir „Latagrokoncerns“, pastaroji veikia Latvijoje. Grupei priskiriama ir daugybė žemės ūkio bendrovių, įmonių grupė, jos pačios duomenimis, iš viso valdo daugiau kaip 34 tūkst. hektarų žemės.

Pasak R. Karbauskio, kol kas aiškios tik kai kurių potencialių ministrų pavardės:

1) sveikatos apsaugos – psichiatras Aurelijus Veryga;
2) finansų – ekonomistas Stasys Jakeliūnas;
3) socialinės apsaugos ir darbo – žmogaus teisių gynėja Dovilė Šakalienė (viena iš galimų kandidačių);
4) užsienio reikalų – diplomatas Petras Vaitiekūnas;
5) kultūros – buvusi kultūros atašė Švedijoje Liana Ruokytė.

„Mūsų pati stipriausia pusė bus, kai mes paskelbsime šešėlinį ministrų kabinetą. Tai bus pati stipriausia mūsų vieta. Ir su tuo išvis nebus, ką daryti. Visi bus štai tokio lygio profesionalai“, - sako R. Karbauskis.

DELFI primena, kad remiantis viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų agentūros „Spinter tyrimai" gegužės mėnesio duomenimis, už Valstiečių ir žaliųjų sąjunga būtų linkę balsuoti 11,5 proc. respondentų. Šiuo metu tai antra populiariausia partija Lietuvoje.