2015 m. oficialiai buvo pranešta apie 98 pirmą kartą aptiktas naujas narkotines medžiagas, teigiama birželio pradžioje viešai pristatytoje Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro apžvalgoje.

Dauguma pastarųjų priskiriamos sintetinių kanabinoidų grupei, tarp juos vartojančių dažniausiai vadinamai vienu žodžiu – „Spice“ (prieskoniai – liet.).

Kilo iš vaistų

Nors sintetniniai kanabinoidai narkotikų rinkoje nėra laikomi naujiena, plintantys šiuo metu – itin pavojingi. Kaip rašoma minėtoje apžvalgoje, sveikatos požiūriu daugelis sintetinių kanabinoidų yra daug toksiškesni nei, pavyzdžiui, natūralios kanapės. Organizme jie veikia tuos pačius receptorius kaip ir kanapių veiklioji medžiaga tetrahidrokanabinolis (THC), tačiau net kelis kartus stipriau.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas patikslina, kad sintetiniai kanabinoidai buvo sukurti mokslinių tyrimų tikslams ir mėginti taikyti farmakologijoje stipraus skausmo malšinimui. Tačiau vaistų, kurių sudėtyje būtų šių medžiagų, kol kas nėra.

Šiuo metu plintančios medžiagos yra ypač pavojingos, nes jų poveikis žmogui nevisiškai ištirtas.

Greitai pripranta, o po to – širdies problemos, vėžys ir mirtis

Atsižvelgiant į šių medžiagų susijungimą su specifiniais receptoriais, priklausomybė nuo jų atsiranda daug greičiau nei nuo THC.

Be to, manoma, kad organizme susidarantys skilimo produktai pasižymi vėžio atsiradimą skatinančiu poveikiu. Vokietijoje, Airijoje vartotojams pasitaikė sunkių širdies veiklos sutrikimų, sąmonės netekimų. Yra ir duomenų, kad kai kuriuose iš šių žolių mišinių gali būti ir sunkiųjų metalų, kas taip pat yra labai pavojinga žmogaus sveikatai.

Šio narkotiko vartotojams užregistruojama masinio apsinuodijimo ir mirties atvejų.

Reklamuoja kaip teisėtus kanapių pakaitalus ir egzotinius aromatinius mišinius

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras šiuo metu stebi daugiau kaip 560 naujųjų medžiagų, iš kurių 380 (70 proc.) buvo aptiktos per pastaruosius 5 metus. Nuo 2008 m. įvairiuose produktuose aptikta 160 sintetinių kanabinoidų, įskaitant 24 naujus kanabinoidus, apie kuriuos pranešta 2015 m.

Sintetiniai kanabinoidai parduodami kaip „teisėti“ kanapių pakaitalai, be to, jie gali būti reklamuojami kaip „egzotiniai aromatiniai mišiniai“ ir kaip produktai, kurie „nėra skirti vartoti žmonėms“.

Tai yra didžiausia aptariamo centro stebima naujų narkotikų grupė, kuri atspindi ne tik didelę kanapių paklausą Europoje, bet ir gamintojų gebėjimą pateikti rinkai naujus kanabinoidus, kai rinkoje esantiems produktams pradedama taikyti kontrolės priemones.

Kanapės

Nužudo vos pora dūmų

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro apžvalgoje taip pat įvardijamas ir visai naujas narkotikas, apie kurį oficialiai įspėjimas paskelbtas vos vasario mėnesį – MDMBCHMICA, vartotojų vadinamas „Black mamba“(liet. juodoji mamba. Tai viena nuodingiausių pasaulio gyvačių). Kodėl? Teigiama, kad nužudyti gali vos pora šios medžiagos dūmų.

Ekspertai tikina, kad ši medžiaga, maišoma su tabaku ir rūkoma, priverčia širdį plakti nereguliariai, sukelia pykinimą, vėmimą, dusulį. Pavartojusį jos asmenį apima paranoja, jis ima matyti haliucinacijas.

Oficialiai su šiuo narkotiku siejama 13 mirčių ir 23 nemirtinos intoksikacijos atvejai. Šios cheminės medžiagos rasta daugiau kaip 20-yje skirtingų rūkymo mišinių, o oficialūs mirties nuo šios medžiagos ar apsinuodijimo ja atvejai nustatyti aštuoniose šalyse.

Kūno temperatūrą užkelia iki 41 laipsnio – stebina žvėriška jėga

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro atstovai pabrėžia, kad jauni vartotojai, patys to nežinodami, gali tapti „bandomaisiais triušiais“, mėginančiais medžiagas, kurių keliamas galimas pavojus sveikatai iš esmės nežinomas. Kaip vieną tokių medžiagų jie nurodo ir sintetinį katinoną alfa-PVP, vadimąjį „Flakka“, narkotiko, praminto „vonios druska“ (MDPV), atmainą. Šis stiprus psichostimuliantas siejamas su beveik 200 ūmios intoksikacijos ir daugiau kaip 100 mirties atvejų Europoje.

Nbcnews.com žurnalistai dar praėjusių metų gruodį lankėsi ligoninėse Floridoje, kur medikai pripažino stebintys „baisiausią narkotikų krizę nuo kreko-kokaino, egzistavusios 1980-aisiais“. Vienas gydytojų sakė šiuos narkotikus praminęs „Penki doleriai iki beprotybės“. „Flakka“ – tokia pigi ir žalinga, kad šis apibūdinimas pripažįstamas vienu taikliausių iš viešai naudojamų. Tuo metu Iflscience.com tinklalapyje tikinama, kad šis naujas narkotikas – dešimt kartų stipresnis nei kokainas. Tai grindžiama tyrimais, kurie parodė, kad žiurkėms reikia 10 kartų mažiau „Flakka“ narkotiko nei kokaino, kad jos taptų nuo jų priklausomos.

Internete galima rasti ir daugiau informacijos apie „Flakka“ poveikį. Tikinama, kad vartoję šio narkotiko žmonės pradeda kalbėti nerišliai, nusiplėšia savo drabužius ir laksto gatvėmis, galiausiai nukenčia nuo hipertermijos. Užsimenama ir apie „antžmogišką jėgą“, kuri neva priverčia policiją panaudoti kulkas, kad asmuo būtų sulaikytas. Skelbiama, esą reikia 4-5 pareigūnų norint suimti šių narkotikų vartojusį asmenį. Savo ruožtu medikai aiškina, kad narkotikas tiesiog stipriai pakelia kūno temperatūrą. Pavyzdžiui, ir iki 41 laipsnio, todėl organizmą užplūsta ne tik didelė karščio banga, dėl kurios norisi plėštis nuo kūno drabužius ir nepavyksta rišliai reikšti minčių, bet ir adrenalinas. Todėl asmuo tikrai gali stebinti žvėriška jėga. Plačiau apie šį narkotiką DELFI jau rašė čia.

Flakka

Ima miegas, sulėtėja širdies ritmas ir kvėpavimas

Atrodo, kad naujų psichoaktyviųjų medžiagų gamintojai vis dažniau visą dėmesį sutelkia į labiau įprastus ir problematiškesnius narkotikų rinkos sektorius. Pavyzdžiui, gaminami nekontroliuojami sintetiniai opioidai, tokie kaip fentanilio grupės medžiagos. Šie narkotikai gali būti itin žalingi.

Šiuo atveju Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro atstovai dėmesį atkreipia į acetilfentanilį, kurio keliamą riziką EMCDDA ir Europolas įvertino 2015 m.

Savo ruožtu Ligų kontrolės ir prevencijos centro atstovai, kalbinti livescience.com tinklalapio atstovų, pabrėžė, kad acetilfentanilis yra penkis kartus stipresnis už heroiną. Tikinama, kad išrastas jis buvo tam, kad esą padėtų pamiršti skausmą.

Pavartoję šio narkotiko atrodo mieguisti, kvėpuoja labai negiliai, sulėtėja jų širdies ritmas, sumažėja kraujospūdis – jis slopina organizmą.

Mano, kad saugu, bet šokas toks, kad panirstama į komą

Naujų psichoaktyviųjų medžiagų taip pat randama produktuose, kurie parduodami kaip vaistų, tokių kaip benzodiazepinai, pakaitalai – kai kuriose šalyse netinkamai vartojami benzodiazepinai yra viena iš narkotikų problemos priežasčių.

Benzodiazepinai turi tam tikrą legalumo aurą – kadangi tai vaistai, manoma, kad turi būti labai geri, saugūs. Taip ir paslystama.

Iš tiesų benzodiazepinais vadinami psichotropiniai vaistai, dažniausiai vartojami norint nurimti, nuslopinti nerimą, užmigti. Jie taip pat tinkami traukuliams ir įvairios kilmės abstinencijoms gydyti. Kartais šie vaistai yra skiriami raumenų tonusui mažinti arba skausmui slopinti. Tačiau gydomoji ir toksinė benzodiazepinų dozės skiriasi net 100 kartų.

Apsinuodijus šia medžiaga, ką realiai ir daro vartojantys narkotikus, simptomai pasireiškia labai greitai. Sutrinka kalba, eisena, judesių koordinacija, ima mieguistumo jausmas, vangumas, sulėtėja kvėpavimas. Asmenį gali apimti ir hipotermija, jam gali prasidėti tachikardija, traukuliai. Perdozavus benzodiazepinų dažni gilios komos reiškiniai.

Narkotikai

Po padidinamuoju stiklu – Kinija ir Indija: kuriasi internetinės prekyvietės

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro atstovai pastebi, kad pagrindinės naujų psichoaktyviųjų medžiagų kilmės šalys dažniausiai yra Kinija ir Indija.

Be to, jų teigimu, nors tradiciškai neteisėtais narkotikais prekiaujama fizinėse prekyvietėse, per pastarąjį dešimtmetį atsirado naujų interneto technologijų, kurios padėjo kurtis internetinėms prekyvietėms.

Pastarosios gali veikti regimajame žiniatinklyje – paprastai jose prekiaujama nekontroliuojamomis cheminėmis medžiagomis pirmtakais, naujomis psichoaktyviosiomis medžiagomis arba falsifikuotais ir suklastotais vaistais. Jos taip pat gali veikti slaptajame žiniatinklyje. Prie jų prisijungiama per tokias slaptąsias rinkas arba kriptorinkas.

Slaptose prekyvietėse kalba šifruotai, slepia buvimo vietą, moka kriptovaliutomis

Daugeliu savo savybių šios prekyvietės primena tokias prekyvietes kaip „eBay“ ir „Amazon“ – pirkėjai gali ieškoti produktų ir pardavėjų ir juos palyginti. Siekiant nuslėpti tiek sandorius, tiek fizinę serverių buvimo vietą, taikomos įvairios strateginės priemonės, pavyzdžiui, naudojamasi anonimizavimo paslaugomis. Pavyzdžiui, daugiasluoksniu maršrutų parinktuvu, kuris paslepia kompiuterio IP adresą.

Mokėjimai atliekami naudojant decentralizuotas ir palyginti sunkiai atsekamas kriptovaliutas, kaip bitkoinai ir laitkoinai. Be to, rinkos dalyviai bendrauja užšifruota kalba.

Taip pat, reguliuojant pardavėjus šiose prekyvietėse svarbų vaidmenį atlieka reputacijos sistemos. Tarp pastarojo meto tokių prekyviečių patobulinimų – padidintas saugumas, kuriuo siekiama užkirsti kelią pardavėjų suktybėms, pavyzdžiui, naudojant sudėtingas sąlyginio deponavimo sistemas, ir prekyviečių platformų decentralizavimas, reaguojant į teisėsaugos keliamą grėsmę.

Manoma, kad šiuo metu šios prekyvietės užima nedidelę neteisėtų narkotikų prekybos rinkos dalį ir daugelis sandorių atliekami vartotojų lygmeniu, tačiau baiminamasi, kad vis dėlto internetinė narkotikų prekyba gali toliau plėstis.