Daugiavaikė mama DELFI papasakojo, kaip veikia biurokratija ir ką vaikams tenka patirti globos namuose.

Šiuo metu Vaitkevičių namuose Zarasuose gyvena septyni vaikai: vyriausioji jau studijuoja Kaune.

„Visi vaikai mano, bet gimdžiau tris, kitus gavau“, – aiškina E. Vaitkevičienė. Pagimdžiusi trečią sūnų, E. Vaitkevičienė ligoninėje susipažino su vaikų namuose gyvenusiu berniuku ir po kurio laiko ėmė jį globoti. Vėliau šeima priglaudė ir minėto berniuko brolį bei sesę.

Užaugus vyriausiai dukrai, dviem sūnums sulaukus 18-kos, į šeimą priimtos dvi kitos šeimos mergaitės. Jauniausioji į Vaitkevičių šeimą atvyko tik kovą. Mergaitės į šeimą atvyko iš Vilkaviškio, jas globėjai išsirinko iš pateiktų sąrašų. Sutapo, kad mažiausios pavardė buvo kaip ir Eglės, tad abejonių, ką įsivaikinti, šeimai neliko.

Tačiau ne viskas iš karto – pirmiausia reikėjo imti paskolą, išplėsti namus, įrengti antrą aukštą, kad vaikams užtektų vietos.

Vaikų namuose laukė 8 mėnesius

Tačiau dar daugiau problemų sukėlė biurokratija.

„Labai ilgai kovojome, baisi biurokratija. Šneka gražiai – darykit, imkit, bet iš esmės viskas strigo. Pirmiausia tai, kad šeimoje buvo penki vaikai, o kada yra penki vaikai, nebegali globoti – gali tik kurti šeimyną, bet tada turi būti šeši globotiniai. Mes norėjome dviejų globotinių, bet tokiu atveju turėtume imti keturis, kad globotinių būtų šeši. Viskas pajudėjo, kada vyriausiems sūnums sukako po 18 metų“, – apie užtrukusį dviejų paskutinių mergaičių paėmimą globon pasakoja E. Vaitkevičienė.

Įstatymas numato, kad šeimoje gali būti globojama ne daugiau penkių vaikų, išskyrus atvejus, kada nenorima išskirti brolių ir seserų. Šeima bandė įrodyti, kad šis atvejis būtent – vienoje pusėje trys broliai seserys ir kitoje pusėje dvi seserys. Tačiau specialistų nuomonės išsiskyrė ir teko laukti.

Eglė Vaitkevičienė

Visą šį laiką dešimtmetė mergaitė į Zarasus atvykdavo per atostogas, žinojo, kad čia jos šeima, jos narius vadino tėvais, broliais, seserimis, tačiau negalėjo pasilikti visam laikui. „Mažesnė nelabai suprato, bet vis tiek – trečdalis gyvenimo vaikų namuose. O vyresnėlei, dešimtmetei, buvo labai sunkūs 8 mėnesiai – ji viską suprato, kiekvieną vakarą skambindavau telefonu, skaičiau knygas, ji vis klausdavo, kada grįš namo“, – prisimena E. Vaitkevičienė.

Kad būtų įkurta šeimyna, Vaitkevičiams reikėtų imti dar tris nepilnamečius vaikus. Tačiau šeima šiuo metu paimtų tik vieną. „Atrodo, labai logiška, penki vaikai globoje, šeštas jau šeimyna, bet nelabai kas pagalvojo, kad tarp jų gali būti biologinių“, – įstatymų spragas įžvelgia pašnekovė.

Todėl šeimai gali tekti laukti, kol dukrai sueis aštuoniolika.

Stebisi auklėtojos žodžiais

E. Vaitkevičienė pamena, kad kada globoti priėmė pirmą vaiką, biologiniams vaikams buvo smagu – atsirado naujas broliukas. O dabar dėl naujų globotinių apsisprendė visa šeima. Aišku, sako ji, įtampos buvo, mat nežinai, kokius vaikus gausi.

„Nėra nieko kitaip negu kada pats pagimdai, tik šiuo atveju gauni iškart vaikštantį vaiką. Aišku, yra adaptacija, kol pripranti ir apsipranti, pajunti vienas kitą. Su mažyle buvo sunkiau – kai pati pagimdai, susipažįsti su vaiku, jauti jį, o čia nežinai, kodėl vaikas verkia“, – sakė E. Vaitkevičienė.

Beje, mažiausioji, jau vadinanti Eglę mama, atvyko su įrašu apie sutrikusią raidą, rašyta, kad ji nesidomi žaislais. Atvykusi mergaitė tylėjo tik porą savaičių, o tada jau „sprogo“. Moters pastebėjimu, kūdikių namuose mergaitė atrodydavo tarsi surakinta, it būtų kevale.

Eglė Vaitkevičienė
Ar vaikai pasakoja apie gyvenimą vaikų namuose? Pašnekovės teigimu, vieniems per daug skauda ir jie tą ignoruoja, kiti elgiasi priešingai – pasakoja. Motinai teko išgirsti ir negražių, skaudžių prisiminimų. „Aš tiek per savo 39 metus nemačiau, kiek 10 metų vaikas, kaip pagalvoju, kokį purvą jie turi matyti ir savy nešioti, labai nesąžininga“, – kalbėjo E. Vaitkevičienė.

Ji taip pat stebisi kai kurių vaikų namų auklėtojų požiūriu į darbą. „Visokių auklėtojų yra. Viena, jaučiasi, tikrai šiltas žmogus, o kita ateina ir sako, kad gyvenime už jokius pinigus šito bomžų vaiko neimtų, ką mes sau galvojame. Jei ji mums drįso taip pasakyti, ką ji iš viso galvoja?“, – stebisi aštuonių vaikų mama.

Ji bendrauja su tikrosiomis globotinių šeimomis. Abi jas parklupdė alkoholis: „Negali kaltinti – ta moteris kažkada pati buvo maža mergaitė, kuri augo baisioje aplinkoje, nežinau, ar ji gali sustoti, kada nėra už ko kabintis, negali jų smerkti, jie patys aukos“.

Šeimą maitina ir vilna

E. Vaitkevičienės rytai skirti buičiai – skalbimui, tvarkymui, valgio ruošimui. Kada mažoji atsigula, Eglė eina dirbti į studiją – velia vilnonę avalynę, kuria kartu su partnere prekiauja interneto parduotuvėse. Su Eglės gaminiais susipažinti galite feisbuko puslapyje kojosšiltai. Šlepetėmis, batais domisi ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai.

Dažnai darbai nusikelia į naktį, kada visi sotūs, pamokos paruoštos.

Greta Zarasų esančiame kaime šeima laiko 30 avių bandą. Vis dėlto avalynei naudojamą vilną tenka pirkti – naminė tiktų ne visiems modeliams, be to, reikalinga dažyta vilna.

Labdaros paramos fondui „Išgirsk mane“ vadovaujanti E. Vaitkevičienė rūpinasi vietiniais vaikais. Štai neseniai fondas rinko paramą maisto pompai vaikui maitinti, deguonies aparatui. „Iki Vilniaus – 150 km, žmonės gauna 300 eurų atlyginimą, o nutikus nelaimei pagalbos tenka prašytis iš bendruomenės“, – aiškina pašnekovė.

Jos vyras baldžius triūsia savo įmonėje.

Laisvalaikiu visa šeima bėgioja. Pernai Vaitkevičiai pasiryžo apibėgti visus Zarasų ežerus, tačiau spėjo apibėgti tik 11, nes į šeimą atvyko mergaitės ir teko statyti antrą namo aukštą. Šeima stengiasi prasimanyti nemokamų pramogų. Vaikai lanko skautų, šaulių, sporto būrelius, sklando sklandytuvu.

Eglė Vaitkevičienė
„Dėkingumo nejaučiu ir nesitikiu, juk ir kai mane mama augino, tikrai nesijaučiu dėkinga. Manau, viskas vyksta natūraliai, man smagiausia širdyje stebėti, kaip vaikas pasikeičia, galvoju, kaip jis toliau būtų augęs vaikų namuose. Duodamas tikrai gauni pats“, – į klausimą, ar vaikai jaučiasi dėkingi, atsako aštuonių vaikų mama.

2014 m. E. Vaitkevičienė paskelbta Mamų Mama, ją Vyriausybėje pagerbė premjeras Algirdas Butkevičius. Namuose saugoma premjero A. Butkevičiaus padovanotas laikrodis. Šįmet šeima dalyvauja Metų gausios šeimos rinkimuose.