Renkasi dalyviai

"Oras šiandien geriausias mūsų sąjungininkas", - DELFI teigė renginio vedėjas Paulius Ambrazevičius.

Prieš renginį keletas aktyvistų išskleidė plakatus su gan neaiškiais kaltinimais A. Tapinui, tačiau renginio oprganizatoriaus nuotaikos tai nesugadino. Pačioje šventės pradžioje pasirodė ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

"Kritika yra demokratijos variklis", - kalbėjo V. Makūnas.

Renginio dalyviai, tarp kurių buvo ir gerai žinomų politikų pradėjo rinktis dar prieš 16 val.

Ant scenos lipo įvairūs atlikėjai, kalbėjo istorikai, Lietuvoje gyvenantys žydai. Savo pasirodymą surengė ir atlikėjas ir Arvydas Vilčinskas.

"Man geriau sekasi dainuoti, o ne kalbėti", - prieš pasirodymą nedaugžodžiavo A. Vilčinskas.

Po scenos veterano pasirodymą surengė ir Jurgis Didžiulis. Atlikėjas išjudino vis gausėjančią publiką, o kelias dešimtis žmonių pasikvietė ant scenos.

"Tik nešokite, nes scena gali neatlaikyti", - nuogąstavo J. Didžiulis.

Vis gausėjančią minią sveikino ir DELFI vyr. redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

"Sveiki laisvės mylėtojai. Noriu visus pasveikinti švenčiant laisvę. Jaučiu, kaip Lietuva keičiasi - abejingumo kevalas nusirito. Labai svarbu, kad žmonės patys imasi iniciatyvų. Mes esame didelių pokyčių liudininkai. Šaunuoliai, kad atėjote", - kalbėjo M. Garbačiauskaitė - Budrienė.

Po Monikos Linkytės pasirodymo, kuri, beje, net du kartus atliko savo hitą „Po dangum“, į sceną žengė ir prezidentė D. Grybauskaitė.

„Iškylauju, kaip ir jūs. Man atostogos, todėl jokių rimtų kalbų nebus – reikia laisvės nuo politinių kalbų. Noriu pamatyti jūsų veidus, kurie pasakė, kad turi teisę būti laisviems. Čia jūs visi tokie, kuriems nereikia, kad jus valdžia pakviestų. Jūs žinote, kad visi kartu galite daug pasiekti. Labai džiaugiuosi, kad tikite vienas kitu. Aš tikiu jumis visais“, - teigė D. Grybauskaitė.

Sukūrė precedentą

Į renginį ASU prieigose sugužėjo tūkstančiai žmonių, o aplinkiniuose keliuose nusidriekė dideli kamščiai. Vienu iš svarbiausių renginio akcentų tapo A. Tapino ir A. Mamontovo pokalbis.

„Aš tuo netikiu matydamas tiek žmonių, tiek geros nuotaikos, tiek įkvėpimo“, - kalbėjo renginio „kaltininkas“ A. Tapinas.

„Labai senai nebuvau dideliame mitinge Lietuvoje“, - teigė A. Mamontovas.

Neišvengiamai pokalbis pakrypo ir apie valdžią.

„Labai dažnai girdžiu, kad valdžia turi mūsų bijoti. Aš nenoriu, kad valdžia mūsų bijotų. Aš noriu, kad mes gerbtume valdžią, o valdžia gerbtų mus“, - kalbėjo A. Tapinas.

„Visada geriausias dalykas, kai neigiamą sugebi paversti teigiamiu. Valdžia sukūrė precedentą mums dabar čia kalbėti. Žmonės įpratę, kad valdžia pasakys, ką dabar daryti. Yra daug žmonių, kurie laukia, kol valdžia išspręs jų problemas. Mums reikėjo laiko suprasti, kad problemos yra visų mūsų visų ir jas reikia spręsti visiems kartu“, - teigė A. Mamontovas.

Scenoje pasirodė bei legendinį „Pokštą“ atliko Algirdas Kaušpėdas, vėliau sceną užleidęs Vidui Bareikiui.

Neįsileido

„Baimė viešai kalbėti. Baimė mąstyti kitaip. Baimė netekti darbo dėl vietiniam valdininkui neparankios nuomonės. Baimė nepataikyti į natą. Net 27-aisiais Nepriklausomybės metais laisvė vis dar nėra duotybė, dėl jos vis dar reikia kovoti, nenuleisti rankų ir nebijoti. Prezidentas Kazys Grinius sakė – „kalbėti apie demokratiją, kovoti už demokratiją gali būti tik per vėlu, niekad ne per anksti“, - į renginį kvietė organizatoriai.

„Laisvės pikniką“ žinomas žurnalistas nusprendė surengti po to, kai jam nebuvo leista surengti susitikimo su Kauno rajono Ringaudų gyvenvietės atstovais. A.Tapinas teigia, kad susitikimas neįvyko Kauno rajono merui socialdemokratui Valerijui Makūnui uždraudus suteikti jam patalpas.

„Laisvės pikniko“ idėją palaiko ir festivalyje grojo tokie žinomi Lietuvos muzikantai kaip Andrius Mamontovas, Jurgis Didžiulis, Monika Linkytė, „Freaks on Floor“, „Colours of Bubbles“, Vidas Bareikis, Aleksandras Makejevas, Arvydas Vilčinskas ir kiti.

Renginį tiesiogiai transliavo DELFI.TV.