Taip pasielgta kilus korupcijos skandalui, kurio centre – didelės vertės kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio galimai priėmęs buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

Sprendimas priimtas G. Steponavičiaus paramos fondo valdybos pirmininko Sigito Groblio, valdybos narių Artūro Tumino, Pauliaus Subačiaus, Algirdo Kuliešiaus, Rasos Norkienės ir Kęstučio Vilučio balsais. Valdybos narys Gintaras Vyšniauskas nebalsavo, nes nebuvo pasiekiamas ryšio priemonėmis.

„Manęs buvo paklausta, ką aš apie tai manau, ir aš pritariau, kad tokių pastarosios savaitės įvykių kontekste sprendimas pakankamai logiškas“, - DELFI sakė G. Steponavičius.

G. Steponavičius yra savo vardo fondo dalininkas, tačiau, 2009 m. Registrų centro duomenimis, iš viso jų yra 32, tarp jų: Eugenijus Gentvilas, Giedrius Dusevičius, Arūnas Šikšta.

Koncerno parama atrodė įspūdingai

„MG Baltic“ teikiama parama G. Steponavičiaus paramos fondui kai kuriais metais sudarė nemažą dalį visų gaunamų lėšų, kitais metais koncernas nerėmė fondo arba rėmė negausiai.

Fondo pateikiamais duomenimis, 2016 m. „MG Baltic Media“ S. Steponavičiaus fondą parėmė 5000 eurų.

2015 m. parama iš koncerno neatskriejo, 2014 m. antrinė „MG Baltic“ įmonė „Mitnija“ parėmė fondą 20 tūkst. litų.

2011 m. „MG Baltic Media“ G. Steponvičiaus vardo fondui pervedė irgi 20 tūkst. litų. Tais pačiais metais antrinė koncerno įmonė „Mitnija“ parėmė fondą 40 tūkst. litų, bet parama buvo grąžinta.

2010 m. „Mitnija“ parėmė fondą 30 tūkst. litų, „MG Baltic Media“ - 20 tūkst. litų.

2009 m. „Mitnija“ G. Steponavičiaus paramos fondui pervedė 10 tūkst. litų.

Iš viso fondo pateikiamais duomenimis, per visus egzistavimo metus iš „MG Baltic" įmonių, neskaitant grąžintos sumos „Mitnijai", G. Steponavičiaus paramos fondas gavo daugiau nei 117 tūkst. litų.

Dalį grąžino ir daugiau nebepriims

Fondo valdybos pirmininkas S. Groblys DELFI teigė, kad valdyba paramos gavimą iš „MG Baltic“ sustabdė dėl ikiteisminio tyrimo, kuriame figūruoja „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis ir buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis.
Darius Mockus

„Tai buvo mano iniciatyva“, - teigia valdybos pirmininkas S. Groblys.

Pašnekovo teigimu, 2011 m. parama iš „MG Baltic“ įmonės „Mitnija“ buvo grąžinta dėl to, kad 2008-2012 m. G. Steponavičius ėjo švietimo ir mokslo ministro pareigas.

Pasak S. Groblio, tuo metu Švietimo ir mokslo ministerija skelbė mokyklų rekonstrukcijos konkursus ir dėl to galėjo kilti interesų konfliktų.

Tais metais iš ūkio ministro pareigų buvo priverstas trauktis konservatorius Dainius Kreivys. Skandalas kilo, kai spauda paskelbė, kad už maždaug 6 mln. litų Europos Sąjungos lėšų paramą Karoliniškių gimnazijos ir „Ąžuolyno" mokyklos renovaciją atliko D. Kreivio motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdoma bendrovė „Specializuota komplektavimo valdyba“ (SKV) ir bendrovės „Dalsta" bei „Bikusta".

„G. Steponavičius, kurio vardą mes nešiojame, tuo metu buvo ministras ir žiniasklaidoje buvo skelbiama informacija apie mokyklų remontus. Iš tiesų tai buvo D. Kreivio istorija, bet mano iniciatyva mes nusprendėme, kad kol Gintaras yra ministras ir vykdomi tos srities viešieji pirkimai, o „Mitnija“ yra statybų bendrovė, tai nenorime nieko bendra turėti. Todėl ir grąžinome tas lėšas“, - sako S. Groblys.

DELFI primena, kad Liberalų sąjūdis bei šios partijos politikai pastaruoju metu priversti atsiriboti nuo koncerno „MG Baltic", kurio viceprezidentas R. Kurlianskis įtariamas papirkimu, prekyba poveikiu ir disponavimu valstybės paslaptį sudarančia informacija.

Atsiribojo ir R. Šimašius

Pirmasis nuo „MG Baltic" atsiribojo laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius.
Remigijus Šimašius

„MG Baltic“ ne vienerius metus rėmė Lietuvos laisvosios rinkos institutą (LLRI), kuriam R. Šimašius anksčiau vadovavo. R. Šimašiaus taip pat buvo teiraujamasi dėl pietų su „MG Baltic" prezidentu Dariumi Mockumi būtent tą dieną, kai įmonių konsorciumas, tarp kurių buvo su koncernu susijusių įmonių, laimėjo konkursą statyti baseiną prie Abraomo Kulviečio mokyklos Vilniuje.

Konkursą laimėjo „Vilmeta", „Kaminta", „Kortas", „Alvora" ir bendrovė „A. Žilinskio ir Ko". Jos subrangovu pasikvietė „MG Baltic" antrinę įmonę „Mitniją". „Mitnija" yra vienintelė „Vilmetos" akcininkė.

R. Šimašius sakė pietavęs su D. Mockumi, bet apie baseino konkursą nekalbėjęs.

Vėliau dėl buvusios žmonos Ugnės Jasinskaitės darbo koncerne „MG Baltic“ aiškinosi G. Steponavičius. Šiuo metu U. Jasinskaitė laikinai eina Vilniaus vystymo kompanijos vadovės pareigas.

G. Steponavičius sakė, kad jam tapus švietimo ir mokslo ministru jo žmona tuomet išėjo iš darbo ministerijai pavaldžioje Europos struktūrinių fondų agentūroje ir įsidarbino „MG Baltic“. Darbą tuometinei sutuoktinei padėjo rasti pats G. Steponavičius, pažįstamų rate informavęs, kad žmona ieško darbo.