Dalintis ne pinigais ar daiktais, o asmeniniu dėmesiu. Tokia intencija šeštadienį savanoriai rinkosi į Viva Green Resort kompleksą už Nemenčinės, kasmetiniame labdaringame renginyje „Būkime kartu“ susipažinti, pabendrauti, ir, žinoma, pasiausti su vaikais.

Kaip DELFI sakė asociacijos „ Vilnius International Club“ prezidentas Andrius Končius, į 15-tus metus rengiamą šventę šiemet kviesti 138 Vilniaus ir Vilniaus rajono vaikų globos namų auklėtiniai nuo 6 iki 14 metų amžiaus.

Vis kitos ambasados remiamą renginį šiemet globoja Airijos ambasada, o ambasadorius Davidas Robertas Noonanas prie jo prisideda asmeniškai.

Būkime kartu 2016
Pasak A. Končiaus, nuo Lietuvoje įprastos labdaros dalijimo tėvų globos netekusiems vaikams ši šventė skiriasi tuo, kad vaikams stengiamasi suteikti, ko jiems labiausiai trūksta – asmeninio dėmesio, pasitikėjimo kitu ir savimi.

Savanoriai, tarp kurių nemažas būrys užsieniečių, įvairių įmonių darbuotojų, ambasadų, valstybinių institucijų bei nevyriausybinių organizacijų atstovų, visą dieną leidžia su vaikais. Kartu žaidžia, pietauja, atsakinėja į pačius įvairiausius klausimus.

Demonstravo specialią techniką ir dresuotų šunų sugebėjimus

Kaip ir kasmet, į grupeles susiskirstę vaikai ir suaugusieji žaidžia komandinius žaidimus, dalyvauja skirtingose veiklose. Išpieštais veidais su diplomatais ir verslininkais laksto po pripučiamą pilį, leidžiasi nuo čiuožynių. Renginyje dalyvaujančios ambasados sugalvoja, kuo nustebinti vaikus, ką jiems naujo parodyti, kaip populiariai pristatyti savo šalį.
Ypač daug vaikų dėmesio sulaukia Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnų demonstruojama specialioji technika, kinologai parodo, kaip dresuoja šunis. Keturkojai čia pat randa narkotikų bagaže ir pas žmones.
„Šventėje vaikai sužino, kaip veikia ugniagesių mašina, ko mokomi policijos bei muitinės šunys, kokią įrangą turi tyrėjai ir kariuomenė. Tačiau mums svarbu, kad jie ne tik smagiai leistų laiką, bet ir sužinotų, kokios struktūros veikia Lietuvoje, pabendrautų su pareigūnais, kad prireikus nebijotų į juos kreiptis“, – sakė A. Končius.
Per pietus, kurie labiau panašėja į smagią iškylą gamtoje, 15-tus metus iš eilės visiems dešrelių įsipareigojo prikepti Amerikos lietuvis Vin Karnila.

Renginį nuolat paremiantis viešbutis ruošia salotų stalą, dar kitas kepa didžiulį tortą. Rėmėjai dovanoja kelias dėžes ledų ir kitų dalykų, kad šventė joje dalyvavusiems ilgai nepasimirštų.

Žaidė su J. Valančiūnu ir kitomis žvaigždėmis

Susipažinti su vaikais ir asmeniškai skirti jiems laiko atvyksta vaikų ypač laukiamos sporto pasaulio žvaigždės, tarp kurių – krepšininkas Jonas Valančiūnas, futbolininkas Edgaras Jankauskas, buvęs Lietuvos nacionalinės rinktinės vairininkas Csaba Laszlo ir kiti.

„Mes irgi buvome vaikai ir kai žinodavome, jog mus aplankys nacionalinės rinktinės žaidėjas, būdavome labai laimingi. Mums jie būdavo didvyriai, o tos dienos – geriausios gyvenime. Vien paliesti žaidėjus būdavo nuostabu. Manau, dabar galime ir mes atiduoti savo duoklę. Tokios veiklos reikalingos ne vien dėl futbolo, taip mes parodome vienas kitam pagarbą“, – apie susitikimą su vaikais yra sakęs Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės strategas.

Pasak A. Končiaus, savanorystės principu organizuojamas renginys „Būkime kartu“ daug metų vyko netoli Vilniaus Melkio kaime esančioje ekologiškoje socialinių mokslų daktarės, doc. Zinos Gineitienės sodyboje, tačiau persikėlė į didesnes erdves.

„Jau dabar galiu pasakyti, kad 2017 metais „Būkime kartu“ renginį pažadėjo remti Olandijos ambasada“, – pasidžiaugė „Vilnius International Club“ prezidentas.

DELFI primena, jog visoje Lietuvoje šiuo metu yra apie 10 tūkst. globojamų vaikų, pusė jų gyvena instituciniuose vaikų globos namuose.