Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ balandžio 29-gegužės 10 dienomis atlikta apklausa parodė, kad už antroje vietoje po socialdemokratų esančius valstiečius būtų balsavę 18 proc. tų rinkėjų, kurie yra apsisprendę dalyvauti rinkimuose. Jų palaikymas per mėnesį išaugo maždaug 6 procentiniais punktais, o nuo sausio – 13 procentinių punktų.

Įskaičiuojant ir dvejojančius dėl dalyvavimo rinkimuose asmenis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos palaikymas siekia 14 proc.

Aukštai reitingų lentelėje ir du žymiausi šios partijos politikai. R. Karbauskį populiarumu lenkia tik Prezidentas Valdas Adamkus, o R. Karbauskį su Prezidente Dalia Grybauskaite, kurios vertinimas smuktelėjo 4 procentiniais punktais, palankiai vertino po lygiai – 62 proc. – apklaustųjų. Dalis, nepalankiai vertinanti valstiečių lyderį, yra netgi mažesnė nei šalies vadovės – atitinkamai 21 ir 32 proc., tačiau neturinčių nuomonės apie jį dalis – didesnė – atitinkamai 17 ir 6 proc. R. Karbauskio vertinimas per mėnesį pagerėjo 4 procentiniais punktais.

Buvęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis yra ketvirtoje vietoje, jį palankiai vertina 59 proc., nepalankiai – 26 proc., o nuomonės neturi – 15 proc. apklaustųjų.

Tokia pačia dalimi kaip pakilo valstiečių reitingas – 6 proc. – tarp rinkimuose apsisprendusių dalyvauti žmonių krito ketinančių balsuoti už lyderio pozicijoje išliekančius socialdemokratus. Už juos gegužę buvo pasirengę balsuoti 19 proc. rinkimuose apsisprendusių dalyvauti asmenų.

Įskaičiuojant neapsisprendusius rinkimuose dalyvauti asmenis, socialdemokratus palaikančių rinkėjų dalis siektų 15 proc.

Tarp visuomenės veikėjų iš socialdemokratų aukščiausiai – 11 vietoje – buvo europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, kurią palankiai vertino 46 proc., nepalankiai – 36 proc. apklaustųjų, o dar 18 proc. neturėjo nuomonės. Jos vertinimas sumažėjo 3 procentiniais punktais.

13 vietoje buvo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, kurį palankiai vertino 43 proc., nepalankiai – 35 proc., o nuomonės neturėjo 22 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu Premjeras ir partijos lyderis Algirdas Butkevičius buvo 15 vietoje, jį palankiai vertino 37 proc., nepalankiai – 56 proc., o nuomonės neturėjo 7 proc. apklaustųjų. Jo vertinimas per mėnesį smuko 10 procentinių punktų.

Iki partijos krizės už Liberalų sąjūdį ketino balsuoti 14 proc. šiuo metu ketinančių dalyvauti rinkimuose, 12 proc. – įskaičiuojant ir neapsisprendusius. O tarp populiariausių visuomenės veikėjų buvo tuometis partijos lyderis Eligijus Masiulis, kurį prieš paviešinant įtarimus paėmus kyšį iš „MG Baltic“, palaikė 51 proc., nepalaikė – 37 proc. o nuomonės neturėjo 12 proc. apklaustųjų. Dar iki skandalo jo vertinimas buvo kritęs 5 procentiniais punktais.

8-9 vieta kartu su Kauno miesto meru, koalicijos „Vieningas Kaunas“ nariu Visvaldu Matijošaičiu dalijosi tuomet dar liberalas Antanas Guoga, kuriuos palankiai vertino 47 proc., nepalankiai – 31 proc. , o nuomonės neturėjo 22 proc. apklaustųjų. Jo vertinimas buvo smuktelėjęs 3 procentiniais punktais.

Dešimtas buvo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, kurį palaikė 46 proc., nepalaikė 35 proc., nuomonės neturėjo 19 proc. narių. Jo populiarumas smuktelėjo 4 procentiniais punktais.

Už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus žadėjo balsuoti 13 proc. rinkimuose ketinusių dalyvauti apklaustųjų, įskaičiuojant ir neapsisprendusius, ar dalyvaus – 11 proc. respondentų.

Tarp visuomenės veikėjų aukščiausiai iš konservatorių stovi Irena Degutienė, kurią palankiai vertino 36 proc., nepalankiai – 49 proc., o nuomonės neturėjo 15 proc. apklaustųjų. Gabrielius ir Vytautas Landsbergiai buvo 20 ir 21 vietoje, juos palankiai vertino atitinkamai – 31 ir 25 proc., nepalankiai – 50 ir 62 proc., o nuomonės neturėjo 19 ir 13 proc. respondentų.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius sąraše buvo 23-ias, jį palankiai vertino 21 proc., nepalankiai – 69 proc., o nuomonės neturėjo 10 proc. apklaustųjų.

Ketinančių balsuoti už darbiečius tarp apsisprendusių rinkėjų padaugėjo 3 procentiniais punktais, iki 12 proc., su neapsisprendusiais jų palaikymas siektų 9 proc.

Tarp visuomenės veikėjų aukščiausiai iš jų partijos yra parlamentaras Artūras Paulauskas, kurį palaiko 38 proc., nepalaiko 49 proc., o neturi nuomonės 13 proc. apklaustųjų. Jo vertinimas pablogėjo 7 procentiniais punktais.

Partijos lyderis Valentinas Mazuronis buvo 18-as, jį palaikė 33 proc., nepalaikė 54 proc., o nuomonės neturėjo 13 proc. apklaustųjų.

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė – sąraše antra nuo galo – 24 vietoje, ją palankiai vertina 21 proc., nepalankiai – 70 proc., neturi nuomonės 9 proc. apklaustųjų.

Partijos Tvarka ir teisingumas palaikymas tarp rinkimuose apsisprendusių dalyvauti rinkėjų buvo 9 proc., įskaičiuojant ir neapsisprendusius – 7 proc. rinkėjų.

Aukščiausiai visuomenės veikėjų reitinguose – 17 vietoje esantis „tvarkietis“ yra Petras Gražulis, kurį palaikė 34 proc., nepalaikė 56 proc., o nuomonės neturėjo 10 proc. respondentų.

Partijos vadovas Rolandas Paksas buvo 19-as, jį palaikė 32 proc., nepalaikė – 57 proc., o nuomonės neturėjo 11 proc. apklaustųjų. Jo vertinimas per mėnesį pagerėjo 3 procentiniais punktais.

Lietuvos lenkų rinkimų akciją palaiko 5 proc. ketinančių ir tokia pati dalis įskaičiuojant ir neapsisprendusius dalyvauti rinkimuose. Tarp visuomenės veikėjų paskutinėje – 25 – vietoje buvo jų vadovas Valdemaras Tomaševskis, kurį palaikė 14 proc., nepalaikė 72 proc., o nuomonės neturėjo 14 proc. apklaustųjų.

Kitas partijas palaikytų gerokai mažesnė dalis potencialių rinkėjų, o 7 proc. rinkėjų, nors ir ketina dalyvauti rinkimuose, bet dar neapsisprendė, už kurią partiją balsuoti.

Apklausos duomenimis, už Lietuvos laisvės sąjungą (liberalus) ketino balsuoti 2 proc. suaugusių šalies gyventojų, o Artūras Zuokas buvo 22 vietoje su 22 proc. apklaustųjų palaikymu, 63 proc. – nepalaikymu ir 15 proc. apklaustųjų be nuomonės apie šį politiką.

Už Lietuvos žaliųjų partiją balsuotų mažiau nei 1 proc. apklaustųjų. Jų politikai tarp dažniausiai minimų visuomenės veikėjų nefigūruoja.

Tarp populiariausių visuomenės veikėjų žmonės minėjo ir SEB banko prezidento patarėją Gitaną Nausėdą, kuris buvo penktoje vietoje. Ekonomistą palaikė 57 proc., nepalaikė 21 proc., o nuomonės neturėjo 22 proc. apklaustųjų.

Šeštoje vietoje tarp minimų veikėjų esančios Vilniaus tarybos narės ir ekonomistės Aušros Maldeikienės vertinimas per mėnesį pagerėjo 4 procentiniais punktais. Ją palankiai vertino 56 proc., nepalankiai 30 proc., o nuomonės neturėjo 14 proc. apklaustųjų.

Seimo narys Naglis Puteikis liko 12-as, jį palankiai vertino 43 proc., nepalankiai – 33 proc., o nuomonės apie politiką neturėjo 24 proc. apklaustųjų. Jo vertinimas sumažėjo 3 procentiniais punktais.