Interviu DELFI A. Guoga neatmetė, kad korupcijos skandalas, į kurį įklimpo jo pirmtakas Eligijus Masiulis, gali būti aptaškęs daugiau liberalų. Jis papasakojo ir apie nesutarimus su partijos senbuviais. Apvalęs partiją, A. Guoga žada joje tapti geriausiu.

– Tapęs laikinuoju Liberalų sąjūdžio lyderiu, aktyviai reiškiatės viešojoje erdvėje. Gal jau apsisprendėte, ar birželio 11 dalyvausite partijos pirmininko rinkimuose?

– Apsisprendžiau, kad tikrai vesiu partiją dar mėnesį ir atvesiu į tikslą. Daugiau sprendimų nėra. Tikrai nėra lengva ar malonu, atsitiko taip, kad reikia laikinai pavadovauti.

– Kada apsispręsite, ar sieksite tapti ne tik laikinu partijos pirmininku? Ar jaučiate partiečių palaikymą?

– Be abejo, iš paprastų narių yra didžiulis palaikymas, gal iš kitų abejingumo yra. Pažiūrim, kaip seksis, aš tikrai nelabai jaudinuosi, kaip kas vertina, darau savo stiliumi, jis tikrai ne visiems patinka, tą žinau. Darysiu iš širdies, taip, kaip suprantu. O rezultatai už save kalbės.

– Sakote, ne visiems patinka jūsų stilius. Gal turite omenyje liberalų veteranus, su kuriais būta įtampų, esate rašęs partiečiams laišką, kuriame skundėtės kenkimu jums. Kaip sekasi sutarti su liberalų senbuviais?

– Gal šie žmonės, senbuviai, užauginę pirmininką, vertina kitaip. Visa tai suprantama, viskas yra žmogiška. Viską trečiadienį diskutuosime valdyboje, bandysime susitelkti, susivienyti, o atskiri žmonės Liberalų sąjūdyje gali turėti atskirą nuomonę. Tą irgi vertiname.

– Ar iš partijos senbuvių jaučiate konkurencinę kovą?

– Mums iš viso nereikia kalbėti apie konkurencinę kovą – mums dabar reikia apsivalyti. Kai mes apsivalysime, galėsime kalbėti apie kažkokią kovą. Turime mėnesį laiko, kad išsklaidytume bet kokias abejones. Ir kad ištaisytume klaidas, kurios dalies mūsų narių galimai buvo padarytos.

– Pasiūlėte keisti partijos atsakingąjį sekretorių Raimondą Imbrasą. Ne visi partiečiai tokią iniciatyvą palaiko, štai Eugenijus Gentvilas tai pavadino partijai nenaudingu „neatsargiu šnekėjimu“.

– Matote, jei pirmininką paima su didžiule pinigų suma, o E. Gentvilas mano, kad su partija viskas gerai, tai čia jo nuomonė. Aš nemanau, kad viskas gerai, bet aš padarysiu, kad viskas būtų gerai ir abejonių nebūtų. O vertina tegul žmonės. Galime vertinti gerai, žiūrėti, kaip gražiai atrodome. Kartais ir mano vokiečių aviganis Nortas galvoja, kad yra žmogus, bet taip nėra.

– Kaip skelbė „Lietuvos rytas“, penktadienį liberalų valdybos posėdyje pasiūlėte į sekretorius prezidentės vyriausiąjį patarėją užsienio politikos klausimais Renaldą Vaisbrodą. Ar su pačiu R. Vaisbrodu tą derinote?

– Mes su Renaldu dirbome Europos Parlamente (EP), kai atvažiavau į EP, jis buvo vienas ALDE partijos frakcijos vadovų. Mes nuo to laiko pažįstami, mano nuomone, turėti tokį žmogų būtų puiku. Su juo tai derinta nebuvo, norėjau pažiūrėti, kokios diskusijos bus partijoje.

Partijoje turime problemų, kad gerbiami žmonės išneša vidinę informaciją, diskusiją. Aš manau, tai labai nesveika, tie žmonės labai patyrę, tą daro tendencingai. Yra problemų su partija, žmonėmis, kurie ją užauginę. Manau, tai tų žmonių problema.

Atvirai ir tiesiai šviesiai sakiau – gal yra problemų. Bet šiaip jokių įrodymų prieš R. Imbrasą neturiu ir, tikiu, teisėsauga neturi, jeigu taip yra, niekas jo nekeis. Jei pirmininką paima su tokia suma, normalu, kad naujam pirmininkui gali kilti abejonių, reikia bent diskutuoti apie tai, ar partijos iždininkas yra švarus. Tą iškėliau ir apie tai diskutavome, tačiau nebalsavome. Aš skaudžias temas atveriu, diskutuoju, noriu judėti į priekį.

Supraskime, kad yra žmogiškas faktorius, buvo prisirišimas, visiems skaudu, žmonės jautriai reaguoja, aš kiek agresyvesnis, stengsiuosi tobulėti, kad žmonių neįžeisčiau. Labai tikiuosi, kad R. Imbrasas liks, tikiuosi, niekam nebus pareikšta daugiau įtarimų.

– E. Masiulis sakė, kad įrodys esąs nekaltas. Ar tikite juo?

– Aš tikrai nenoriu komentuoti, ar jis kaltas, ar ne, žmonės turi savo nuomonę, teisėsauga – savo. Sulaukime tyrimo pabaigos – manau, per keletą savaičių tai baigsis ir mes, išsivalę, išsigryninę, judėsime į priekį.

– Ar E. Masiulis dėjo pastangas, kad netaptumėte Liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininku?

– Gal normalu, kad kartais būna įtampų. Jeigu mes konkuruojame, aš gal nepratęs politikoje prie kažko prisitaikyti, neturiu žmonių, kurie mane valdo ir prie kurių reikia prisiderinti, sprendimą priimu pagal situaciją. Jeigu sprendimas negeras, stengiuosi mokytis iš klaidų ir tobulėti. Man dar daug reikia tobulėti, man dar daug liko tobulėti, bet tobulėsiu. Ir jaučiu, kad tobulėju.

O dėl Kauno pirmininko – taip, aš tuos rinkimus pralaimėjau, pirmininko posto negavau, bet rinkimuose į valdybą gavau daugiausia balsų ir tapau pirmuoju partijos pirmininko pavaduotoju. Todėl normalu, kad tapau laikinu partijos pirmininku – turėjau didžiausią palaikymą per rinkimus. Pralaimėtų rinkimų gyvenime buvo, tai yra normalu – toks gyvenimas.

– Pergalė partijos pirmininko rinkimuose būtų puiki proga atsigriebti.

– Būtų puiku, jei Liberalų sąjūdis būtų sudėliotas ir žmonės sakytų, kad juo gali pasitikėti, kad partija padarė viską, ko reikėjo, ir ja galima pasitikėti. Toks mano tikslas. Manau, daug kas stengsis, kad būtų ne taip lengva net norėti. Darysime spaudimą, žmonėms bus įdomu bent žiūrėti. Tą galiu pažadėti.

– Turite omenyje, kad ne visi partiečiai gali norėti apsivalyti?

– Normalu, pažiūrėkime, koks bus kandidatas, gal bus gerų kandidatų, kurie tenkins visus, įskaitant mane. Patikėkit, pirmininko darbas nėra stebuklas.

– Ar dalyvausite Seimo rinkimuose? Tokiu atveju turite atsisakyti Australijos pilietybės.

– Iš pradžių turiu turėti galimybę dalyvauti. Esu užpildęs dokumentus pilietybei atsisakyti. Čia dedame tašką. Kitas etapas – kad Vyriausioji rinkimų komisija man leistų dalyvauti. Iš savo pusės aš viską padaręs ir čia neturėtų būti diskusijų.

Bet kokiu atveju, kaip pirmininkas dalyvaučiau. Žmonės žino, kad eitų balsuoti už pirmininką, pirmininkas bet kokiu atveju dalyvauja rinkimuose, ypatingai pirmininkas, kuris išrinktas iš karto atsisakys Europos Parlamento nario mandato.

– Pirmadienį pranešėte, kad atsisakysite Lietuvoje turimų verslų. Kodėl?

– Aš perleidžiu pinigus, ką turėjau Lietuvoje, į labdaros fondą, kad galėtume išdalyti geroms
iniciatyvoms – Lietuvos universitetams ir taip toliau. Gal vieni vertins teigiamai, kiti – neigiamai, laikas parodys. Bet aš viską, ką turiu, atiduodu labdarai. O jūs vertinkite, ar tai gerai, ar blogai.

Nenoriu sulaukti vertinimų, ar tą darau nuoširdžiai, ar politikoje esu dėl klestinčios Lietuvos, ar dėl noro uždirbti pinigų. Žmonės vertins. Dabar daug emocijų, gal žmonėms tokie dalykai netikėti. Normalu, tai – žmogiški dalykai. Man šiandien nėra lengva ir malonu.

– Jus ne kartą kolegos kritikavo, nes netesite žodžio – štai buvote pareiškęs, kad nekandidatuosite į Liberalų sąjūdžio pirmininkus, paskui persigalvojote ir praėjusių metų spalį metėte iššūkį E. Masiuliui.

– Gal tam buvo daug priežasčių, gal buvo spaudimas nekandidatuoti. Yra žmogiškų dalykų, kodėl taip padariau. Tie, kurie pasitiki manimi, supras, o kas nori intriguoti, nesupras. Neturėjau kitų galimybių konkuruoti dėl tos vietos, tai buvo vienintelė galimybė.

– Kokie jūsų santykiai su partijos vicepirmininku Gintaru Steponavičiumi, kuris anksčiau jus kritikavo, kad lakstote per visas partijas „siūlydamas savo paslaugas“?

– Mūsų santykiai pagerėję ir, manau, gerės. Manau, su visais partiečiais santykiai tik gerės, mes po valdybos trečiadienį priimsime ryžtingus, vienijančius sprendimus ir stipriai pajudėsime į priekį. Kai teisėsauga išskaidys abejones, žinome, kas liks partijoje, kai bus baigtas tyrimas, mums bus labai didelis atokvėpis, mes galėsime realiai pradėti judėti į priekį.

– Ką turite omenyje sakydamas, kad žinote, kas liks partijoje? Ar iš partijos turės pasitraukti daugiau žmonių?

– Be abejo, yra tokia situacija, kad gali. Kai baigsis teisėsaugos tyrimas, žinosime, kur esame, kokia apimtis, tada turėsime išsigryninę komandą.

–Turite omenyje galimą skilimą, ar dalis žmonių gali pasitraukti, nes susiję su E. Masiulio sandalu?

– Jei žmonės susiję su skandalu, turėtų pasitraukti. Apie skilimą kalbų nėra – aš neplanuoju kurti kažko naujo, aš turiu ką veikti, turiu darbą Europos Parlamente, jis mane tenkina ir labai gerai sekasi. Mane šiandien žmonės vertina kaip geriausią Lietuvos atstovą Europos Parlamente. Partijoje gal dar sunkiau, bet ir čia būsiu geriausias.

– Taigi manote, kad korupcijos gijos apraizgė ne tik E. Masiulį, bet ir kitus partiečius?

– Tai normalu. Prokuroras kalbėjo apie partiją, taigi palaukime tyrimo galo, įtariamųjų. O gal nieko ir nebus. Sulauksime, prieisime, manau, jei bus tokių, jie elgsis kaip E. Masiulis ir iš karto visko atsisakys.

– Po tokių žodžių vėl partiečiai skųsis, kad keliate abejones ir jais netikite.

– Vyksta teisėsaugos tyrimas, mes ja pasitikime. Normalu, kad mes laukiame pažiūrėti, ar dar yra iš mūsų įtariamųjų, ar ne. Jei nebus daugiau įtariamųjų, mes judame pilnu tempu į Seimo rinkimus. Nematau kito kelio.

– Pirmadienį feisbukas ūžė dėl jūsų minčių apie bažnyčios statybą. Iš tikro ketinate paremti bažnyčios statybas?

– Aš visą savo įmonių turtą Lietuvoje atiduodu labdarai, prisidėsiu prie vienos bažnyčios, kurios erdvėje bus bendruomenės, jaunimo, senjorų centras, darželis. Stipriai finansiškai prisidėsiu prie Lietuvos universitetų. Tai mano sprendimas, tai labai rimta, siūlyčiau stebėti ir vertinti.

Kuri tai bažnyčia, pranešime rytoj. Paskambinau kunigui ir jis pasakė, kad kaip tik trūksta pinigų pamatams. Tai signalas, labai apsidžiaugiau, nes dabar kaip tik toks laikas.

– Kokios vertės turto dovanosite labdarai?

– Kalbame apie 20 milijonų eurų.

– Esate bene pirmas politikas, kuris žada labdarai skirti tokio dydžio sumą. Ar toks dosnumas – prieš rinkimus?

– Jei visi politikai duos tiek, Lietuvos žmonėms bus labai gerai.

– Ar tai nėra rinkėjų papirkinėjimas?

– Žmonės vertins, spekuliuoti galima daug, bet vertins žmonės. Neskubėkite, palaukite eigos.

Svarbiausi E. Masiulio skandalo faktai

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) praėjusį ketvirtadienį pranešė tirianti įtarimus, kad Liberalų sąjūdžio lyderiui E. Masiuliui verslo koncerno „MG Baltic“ atstovai perdavė 100 tūkst. eurų kyšį.

Byloje, remiantis STT, figūruoja trys asmenys: buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Seimo narys E. Masiulis, „MG Baltic“ koncerno prezidentas Darius Mockus ir viceprezidentas Raimondas Kurlianskis.

STT ketvirtadienį atliko kratas D. Mockaus, R. Kurlianskio darbo vietose, E. Masiulio namuose, automobilyje, darbo vietoje ir Liberalų sąjūdžio būstinėje.

Penktadienį teismas leido R. Kurlianskį suimti 20 dienų, pirmadienį R. Kurlianskio advokatas šį sprendimą apskundė.

Eligijus Masiulis

Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius penktadienį pareiškė, kad tyrime figūruoja 106 tūkst. eurų vertės suma. Pasak J. Lauciaus, „Yra įtarimų, kad pas gerbiamą Seimo narį E. Masiulį rasta didelė pinigų suma. Jos šaltinis yra R. Kurlianskis“. Prokuroras nepatvirtino, ar rasti pinigai buvo grynieji.

E. Masiulis ketvirtadienį pranešė pasitraukiantis iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų bei pareiškė atsisakantis Seimo nario mandato. Jį laikinai partijos pirmininko poste pakeitė europarlamentaras A. Guoga.

Seimo narys E. Masiulis pirmadienį su advokatu lankėsi Generalinėje prokuratūroje. E. Masiulis renkasi tylos taktiką ir kol kas nieko nekomentuoja. Jis iki šiol nėra pareiškęs, kad kyšio neėmė.

„Noriu patvirtinti, kad esu pasiruošęs geranoriškai ir atvirai bendradarbiauti su teisėsauga. Ši savaitė yra skirta tam, kad galėčiau realizuoti savo ketinimus, t.y. atsistatydinti iš Lietuvos Respublikos Seimo narių ir kaip eilinis Lietuvos Respublikos pilietis stoti prieš teisingumą ir įrodinėti savo tiesas“, – pirmadienį žurnalistams po vizito prokuratūroje sakė E. Masiulis. Jis aiškina turintis „prokuroro įpareigojimą neatskleisti jokių duomenų, susijusių su vykdomu ikiteisminiu tyrimu“.