Dešimt dienų vyksiančią operaciją organizuoja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos.

Joje dalyvaus 19 karinių laivų, dešimt narų-išminuotojų komandų ir kitų specialistų iš 14 NATO ir partnerių šalių: Belgijos, Danijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Švedijos ir Vokietijos, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Lietuva, Latvija ir Estija su tarptautiniais partneriais siekia išvalyti Baltijos jūros dugną nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų bei pokario laikotarpio likusių jūrinių minų, kitų sprogstamųjų užtaisų. Taip siekiama sumažinti riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai Baltijos jūroje. Šios operacijos Baltijos šalyse rotacijos principu vykdomos kasmet nuo 1997 metų.

Pastarąjį kartą tokio masto tarptautinė išminavimo operacija Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vyko 2013 metų rugpjūtį. Tuomet išžvalgytas 64 kvadratinių jūrinių mylių (118,5 kv. kilometrų) jūros plotas, aptikta dešimt jūrinių minų (iš jų dvi mokomosios), 14 minų inkarų ir viena raketa. Rasti sprogmenys sunaikinti. Operacijos metu taip pat rastos ir pažymėtos trijų nuskendusių laivų liekanos.

Nuo 1997 metų Lietuvos vandenyse vykdyta 13 didelio masto tarptautinių išminavimo operacijų, per jas aptiktos ir nukenksmintos 166 jūrinės minos, kiti sprogstamieji užtaisai, 13 nuskendusių laivų ir dviejų lėktuvų liekanos.

Pasak išminavimo operacijos atstovų, pasaulinių karų metais Lietuvos teritorinių vandenų ir išskirtinės ekonominės zonos vandenyse Baltijos jūroje buvo išdėstyti 15 jūrinių minų laukai su daugiau nei 1600 jūrinių minų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)