Kaip teigė su LRT.lt bendravusi politologė Jūratė Novagrockienė, po STT operacijos liberalų situacija – itin sudėtinga, nes gali atsitikti ir taip, kad partijos lyderiui E. Masiuliui gali tekti atsistatydinti.

„Tokiu atveju iš karto iškiltų partijos lyderio klausimas. Likus itin nedaug laiko iki rinkimų, šis klausimus partijoje išprovokuotų nemenkus debatus, o, žinant, kad Antanas Guoga turi nemenkų ambicijų užimti partijos vadovo postą, bet neturi vieningo partiečių palaikymo, Liberalų sąjūdyje gali prasidėti vidinės kolizijos. Be to, gali ženkliai kristi partijos reitingas, nors E. Masiulio kaltumas, ko gero, kurį laiką ir bus neįrodytas“, – kalbėjo politologė.
Jūratė Novagrockienė

Kas laimės iš liberalų nelaimės?

J. Novagrockienė neatmetė galimybės, kad kol, kaip Lietuvoje jau įprasta, bus svarstoma, kaltas E. Masiulis ar ne, o šešėlis jam neabejotinai jau mestas, tokioje situacijoje gali laimėti konservatoriai ir „valstiečiai“.

Dėl to gali pasikeisti politinių partijų išsidėstymas, kuris, atrodo, jau keletą mėnesių laikosi stabiliai.

Pagaliau, pasak J. Novagrockienės, kritiškiausia situacija būtų, jei Liberalų sąjūdis skiltų. Tačiau politologė sakė tikinti, jog liberalų pragmatiškumas ir blaivas protas turėtų nugalėti.

Paklausta, ar iš tikrųjų gali būti prielaidų, kad E. Masiulis paėmė stambų kyšį iš kurio nors koncerno „MG Baltic“ vadovų, politologė svarstė: „ Labai sunku pasakyti, tačiau juk įtarimai jau paskelbti visuomenei ir partijos reputacija sutepta. Bet būtų labai keista, kad E. Masiulis būtų paėmęs kyšį, kurio net suma jau įvardinta. Abejotina, jog jis būtų taip prašovęs pro šalį, rizikuodamas savo ir partijos reputacija. Kita vertus, per visą mūsų nepriklausomybės laiką liberalai nuolatos palaikė glaudžius ryšius su verslu, o verslininkai juos remdavo, jei ne pinigais, tai moraliai, nes būtent ši partija save stipriausiai pozicionuodavo dėl verslo sąlygų gerinimo ar dėl naujų darbo vietų kūrimo“.

Gal liberalus apsvaigino aukšti reitingai?

Ar galėjo liberalai apsvaigti dėl savo aukštų ir nuolat kylančių reitingų, ar jiems smūgį sudavė oponentų ar netgi sąjungininkų politiniai žaidimai?

„Yra politikos istorijoje pavyzdžių, kai politikai apsvaigsta dėl aukštų reitingų ir pradeda žaisti labai neatsargiai. Bet, mano galva, šis laikas, kai kilo liberalų skandalas, yra neatsitiktinis. Kai tokia partiją kompromituojanti informacija išmetama prieš pat vasaros atostogas, kvepia rinkimais ir minčių kyla įvairių“, – teigė ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto lektorius Vincentas Vobolevičius.

Vincentas Vobolevičius

Jis, remdamasis savo, kaip dėstytojo, patirtimi, pastebėjo, kad ne vienoje aukštojoje mokykloje liberalus, kaip jokią kitą partiją, palaiko jaunimas, nes būtent liberalai jiems imponuoja dėl to, kad nevagia ir nenusišneka.

„Jei dabar tas liberalų nevogimo argumentas bus suskaldytas, partija jaunimas skaudžiai nusivils – ypač tie jauni žmonės, kurie visada balsavo už šią partiją, kaip už švarią“, – teigė V. Vobolevičius.

Jis įsitikinęs, kad liberalai esamoje situacijoje turėtų daryti staigius ir tikslius sprendimus. Jei E. Masiulis iš tikrųjų kaltas, tuomet „jį reikėtų iš viso partijos audinio chirurgiškai išpjauti, parodant, kad likęs audinys švarus“.

„Gal net liberalų situaciją galima būtų palyginti su ta situacija, kokia buvo, kai Rolandas Paksas buvo pašalintas iš prezidento posto. Daug kam atrodė baisu, kaip tokia jauna demokratinė valstybė meta iš pareigų savo prezidentą. Bet pamenu, kaip Vytautas Landsbergis, duodamas interviu užsienio spaudai, išsuko situaciją taip, kad, atvirkščiai, mūsų demokratija – stipri, nes sugeba apsivalyti. Gal ir liberalai galėtų panašiai išsisukti, jei žinotų, kad E. Masiulis tikrai yra kaltas. Bet jeigu ne, tuomet liberalai nekaltumo ir švarumo vėliavą galėtų iškelti dar aukščiau“, – svarstė V. Vobolevičius.

Rinkėjai gali dar labiau nusivilti partijomis

Politologas Lauras Bielinis teigė manąs, kad jeigu net ir nepasitvirtintų liberalų lyderiui mesti kaltinimai, kilęs skandalas suduotų smarkų smūgį visai Lietuvos politinei sistemai, o rinkėjų abejingumas politikai ir rinkimams gali dar labiau sustiprėti.

Lauras Bielinis

„Natūralu, kad verslininkai suinteresuoti palaikyti santykius su partijomis ir per jas turėti įtakos vieniems ar kitiems juos liečiantiems valdžios sprendimams. Toks gyvenimas. Bet tokie dalykai turėtų vykti legaliai. Juk veikia lobistiniai įstatymai, kurie leidžia politikams ir verslininkams bendrauti“, – kalbėjo L. Bielinis.

Jis taip pat pastebėjo, kad, kaip taisyklė, skandalai, susiję su įtakingomis partijomis, kyla prieš rinkimus. Belieka tik, pasak politologo, išsiaiškinti, kas inicijavo STT tyrimą dėl liberalų veiklos būtent dabar ir kieno valia STT priėmė sprendimą daryti kratas bei imtis kitų veiksmų.

Kaip STT tyrimas nulems liberalų reitingus?

Sociologas Ignas Zokas, svarstydamas, kaip STT mesti kaltinimai liberalų lyderiui E. Masiuliui gali paveikti partijos reitingus, teigė, kad jie gali kristi, bet galbūt rinkėjai ir pasigailės populiarios partijos. Pastarąjį scenarijų jis iliustravo buvusio vidaus reikalų ministro Saulius Skvernelio istorija, kai per policininkų žioplumą nuo jų ginklą nugvelbęs narkomanas buvo gaudomas po visą Vilnių ir tada daug kas manė, jog tuometinio ministro aukšti reitingai ženkliai nukentės.

Ignas Zokas

„Tačiau po keleto politikų apsižodžiavimų situacija buvo priešinga – jo reitingai ne tik kad nesumažėjo, bet tik dar padidėjo. Jeigu esama liberalų situacija ir toliau vystysis jiems nenaudinga linkme, tai reitingai, žinoma, kris. Kita vertus, tų skandalų ir skandalėlių, kurie liečia net ir valdžioje esančias partijas yra tiek daug, kad rinkėjai jiems jau yra įgavę imunitetą. Priešingu atveju, tiesiog nebūtų už ką balsuoti. O kaip sociologui, man apmaudu, kad kilęs dar vienas skandalas gali suduoti skaudų smūgį visai politinei sistemai ir sumažinti pasitikėjimą partijomis“, – svarstė I. Zokas.